Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi ve ZKÜ Bisiklet Kulübü´nce "Bisikletli Yaşam" konulu bir konferans düzenlendi. ZKÜ Ereğli Eğitim Fakültesi Spor Salonu´nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Bisikletliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Suyabatmaz ve AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki katıldı.
Konferansı, Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Erdal Coşkun, Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Güven, öğretim görevlileri ve öğrenciler takip etti. Konferansın başında slayt gösterimi eşliğinde konuşmacıların hayatları anlatıldı.
Bisikletliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Suyabatmaz, dünyada bisiklet kullanımının çok farklı yerlere geldiğini belirterek, Asya, Afrika gibi yoksul kıtalarda ekonomik gerekçelerle, Avrupa ve Amerika gibi kıtalarda ise sağlık, çevre ve ulaşım gerekçeleriyle bisikletin yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Suyabatmaz, Hollanda´da bisikletlerin çoğunun bir Türk tarafından yapıldığını ve ABD Başkanı Obama´ya da bir bisiklet yaptığını söyledi.

BİSİKLET EĞİTİCİ BİR ARAÇTIR
Ülkemizde 40 il, 80 ilçede yoğun olarak bisiklet kullanıldığını anlatan Suyabatmaz, şöyle konuştu: "Ereğli´den az ilerlediğiniz zaman Düzce´de bisiklet kullanımının yaygın olduğunu görüyoruz. Yalçın diye bir arkadaş yapıyor. Bisiklet Anadolu´nun çoğu yerinde atın yerini almış durumda. Şehirlerde bisiklet yollarının olmadığını görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü ´Sağlıklı Kent Sertifikası´ almak isteyen şehirlerden karayollarının bisiklet yollarına oranının belli bir miktarda olmasını şart koşuyor. Bisiklet
yolları sahilde göstermelik değil, karayollarına alternatif olmalı."
Bisikletin aynı zamanda çok eğitici bir araç olduğunu belirten Suyabatmaz, şunları söyledi: "Bazı ülkelerde okullarda öğrencilere trafik polisleri tarafından eğitim veriliyor. O eğitimde başarılı olamayanlar trafik dersinden geçemiyor. Bisiklet ulaşımın bir parçası ama biz bunun farkında değiliz. Hollanda´da bisikletler bir Türk tarafından üretiliyor. Yalçın diye bir arkadaş Nisan ayında Obama´ya özel bir bisiklet yapıp getirecek. Bu bisikletler 33 ülkede satılıyor."

BİSİKLET ÇOK İŞE YARIYOR
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki de, bisikleti hayatın içine sokmanın çok önemli olduğunu söyledi.
Bisiklete uygun alt yapı, üst yapı ve kültürün oluşturulmasında belediyelere önemli görev düştüğünü anlatan Mahruki, şöyle konuştu: "Afet ve acil durumlarda iletişim ve ulaşım kilitleniyor. Bu durumlarda bisiklet çok işe yarıyor. Böyle durumlarda tüm problemi çözemese bile sistemin üzerindeki yükü kaldırıyor. Bisiklet kullanımı kültür haline geldiğinde, yerel şartlarla ilgili çözüm kendiliğinden gelişecektir. Gerek sağlık gerek çevre anlamında bisikletle çok şey yapabiliriz."
Editör: Pusula Gazetesi