Japonya’dan dönen Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, geziyi değerlendirerek, önemli mesajlar verdi, yeni yatırımları anlattı. Dün Belediye Meclis Salonu’nda basın toplantısı düzenleyen Başkan Bektaş, Kozlu’da yollarda yapboz yaşanmaması için doğalgaz dağıtım projesini öne aldıklarını, yeni düzenlemelerle Kozlu’nun çok temiz ve yaşanabilir bir ilçe haline geleceğini söyledi.

Bürokratik engellerden ve kasıtlı açıklamalardan, şikayetlerden dert yanan Bektaş, hakkındaki eleştirilere, “Zonguldak kadar zor bir bölge yoktur. Bu memlekette namuslu ve dürüst çalışılabileceğine inanmıyor insanlar. Böyle düşünen insanların kafalarında hep bir şeytanlık var” sözleriyle yanıt verdi.

Bektaş, konuşmasında, şunları söyledi:

“DEREMİZ MAVİ AKACAK”

“Dışarıdan gelen bir insanın burayı şehir gözüyle görebileceği, bundan bir 50 sene sonra bir Belediye Başkanın artık bu işlerle uğraşmayacağı şekilde son noktayı koyuyoruz. 2013 yılında ödenekleri hazırlanmış, kredileri çıkmış hiç problemi olmayan mutlaka bitecek olan işler var. Aqua Park Projesi’nin tahkimatı Karadeniz’de ilk defa uygulanacak bir teknikle büyük dalgalardan korunacak duruma gelecek. Ödeneği hazır, ihalesi yakında yapılıp 6 ay içerisinde bitirilecek. Sahil Projesi’ni, Öküşne Koyu’na kadar uzatıp turist kapasitesini bir yaz döneminde 500 bine çıkaracak tesisler yapılacak. Dere ıslahımıza müteahhit başladı, ihalesi yapıldı. Şimdi taş numuneleri yapılıyor. Bu senenin sonunda İhsaniye sınırına kadar getirmeyi düşünüyoruz. Dere ıslahında ‘tabanı mavi akacak’ şeklindeki sözümüzü tutacağız. Yanlarında çimle yeşillenecek şekilde dünya standartlarında bir dere ıslah projesi olacak. Çarşı içi, Fatih Mahallesi, Merkez Mahallesi ve diğer mahallelerinin ana yollarının tamamı yaklaşık 500 bin metrekare parke döşenecek. Bu parke döşemesinde mahalleler temiz, çamurdan uzak bir standarda kavuşacak. Bundan sonra mahallerimizde sıkıntı kalmayacak. Bunlarında kredileri çıktı, ihale aşamasında. Çok hızlı bir şekilde 2013 yılında burayı da bitireceğiz.”

“BİNALAR BELEDİYE TARAFINDAN BOYANACAK”

“Çarşı içindeki binaların tamamı dış cepheleri belediyemiz tarafından yenilenecek. Batı Karadeniz’de ilk olarak biz uygulayacağız. İhale aşaması hazır, rengarenk bir çarşı içi oluşturacağız. Dışında çanak anten, kablo ve levhalar hiçbir şey kalmayacak.”

“YAPBOZ YAPMAMAK İÇİN DOĞALGAZI HATTINI ÖNE ALDIK”

“Yüzey su kanalları tamamen 100 sene sonraya hitap edecek büyük yüzey su kanalları, doğalgazın döşenmesi, kanalizasyon hatlarının tamamının dereye kadar getirilmesi işlemleri yapılacak. Halkımızdan sadece 8 aylık bir süre istiyoruz. Bunları bir kere yapacağız, bundan sonra memlekette yer altı kazımları yapılmayacak. Bunların da tamamen ödenekleri çıkmış, ihaleleri yapılmış çalışmalara bugün (dün) başladık.”

“KOZLU HALKINDAN SABIR İSTİYORUZ”

“Kozlu halkından sadece sabır istiyoruz. Dışarıdan misafirleri geldiği zaman, ‘işte biz böyle bir yerde yaşıyoruz’ dedirtecek bir Kozlu çıkacak. Kısım kısım yapacağız, geneli rahatsız etmeyeceğiz. Başka belediyelerin yaptığı gibi uzun süreçli olmayacak. Dereye kadar gelen kanalizasyonların dereden toplanıp arıtmaya terfi olmasının ihalesi 9 Nisan’da yapılacak. Değirmanağzı’ndaki suyu Tıp Fakültesi’ne ve tamamen büyük depolarla uzun yıllar su sorunu olmayacak şekilde depolarının yapılmasının ihalesini yapacağız. Fatih ve Merkez Mahallelerimizin anayollarının tamamı ışıklandırılacak. Kozlu’da artık yol, çöp, pislik sorunu görmeyeceksiniz. Madem dünyanın çeşitli ülkelerindeki insanlara gıpta ediyoruz, onların paraları bizden 20 kat daha fazla olsa bile ben onların 20’de 1 rakamı ile bu memleketi onlardan daha temiz yapacağım. Onlarda insan bizde insanız.”

“YOLLARDA JAPONYA’YI YAKALARIZ, AMA İNSANLIK YÖNÜNDEN YÜZ SENEMİZ VAR”

“Her zaman söylüyorum, biz köprülerle, yollarla, havaalanları ile her zaman Avrupa’yı, Japonya’yı da yakalarız, ama insanlık yönünden bir yüz senemiz daha var. Her şeyden önce birbirimize güvenmiyoruz. Güvenimiz yok. Her yaptığınız işte bir çapanoğlu arayacaksınız, her yaptığınız işte birileri sizi şikayet edecek, müfettişlerle uğraşacaksınız. Zonguldak kadar zor bir bölge düşünemiyorum. Böyle düşünen insanların kafalarında hep bir şeytanlık var da, bir memlekette namuslu ve dürüst çalışılabileceğine inanmıyor insanlar. ‘Mutlaka bir şey vardır?’ sorusu var ya o da insanların çalışma şevkini kırıyor. İnsanların tamamını memnun edemeyeceğinize göre koşul nedir? Bir yere kadar eleştirilir yaptığın işte bu hata denir. Ama bu Zonguldak’ta bir hata değil, ‘adamı nasıl rezil ederiz?’ konumuna getirildiği için eleştiriler çok kötü oluyor. Yoksa eleştirilsin, ne olacak? 4 sene boyunca ne yaptığımı gelsinler incelesinler. Cezam varsa, cezamı çekeyim de, rahat edeyim, işime bakayım.”

“JAPONYA’DA 80 YAŞINDAKİ ADAM ÇALIŞIYOR, BİZ AHKAM KESİYORUZ”

“Bu memleketi kalkındırmaya gideyim. Bu memleketin kabuğunu kırayım. Zonguldak en zengin iller sıralamasında 2012’de 5’inci sırada. Kişi başına banka mevduatı olanlar sıralamasında 7’nci sırada. Almanya’da en çok işçisi olanlar iller sıralamasında Türkiye’de 2’nci sırada. Zonguldak’ta SSK’lı sayısı 37 bin. Zonguldak’taki mağazaların önünde dakikada 26 araç geçiyor. Bunları bile hesap ettik. ‘Zonguldak’ta hiçbir şey yapılmadı’ görüntüsü var, ama ‘Ankara’ya bir şey yapmıyorsunuz’ dediğiniz zaman size bunları gösteriyorlar. ‘TTK kapatılsın, kapatılmasın’ deniliyor, ama bunların içinde devletin 500 milyonluk sübvanse var. Adam ‘ben sana parayı veriyorum’ diyor. Biz de gerekçe olarak ‘hayır, madenler çalışmak zorunda’ diyoruz. Türkiye’deki demir çeliğin ihtiyacı olan koklaşabilir kömür 14 milyon ton. Biz yüzde 5’ini bile karşılayamıyoruz. TTK açık kalmalıdır, ama TTK çalışmalıdır. Bugün Japonya’daki 80 yaşındaki adam çalışıyor, biz ahkam kesiyoruz.”

“JAPONLAR ÇALIŞIYOR, DEDİKODU ÜRETMİYOR”

“Japonya’da adam işine bakıyor, dedikodu ile uğraşmıyor. Zonguldak’ta bir şeylerin yapılabilmesi için herkesin aynı yürekle çalışması lazım. Biz çalışıyoruz ve 2013 senesinin sonunda dünyanın herhangi bir yerinden biri gelsin, ‘Türkiye’de böyle bir kent varmış’ diyecek. Japonya’da bir gazeteci bana, ‘Sizin şehrinizle Miyazaki’nin öldüğü şehir ile çok büyük fark var. Niye böyle bir şey yapma ihtiyacı hissetiniz?’ diye sordu. Ben de, ‘Miyazaki’nin Japonya’dan yardım için geldiği Van ile arasında 13 bin kilometre fark var, o niye geldi? O niye geldiyse, ben de o yüzden yaptım? dedim. Adam saygıyla eğildi. İnsanlık ‘reklam olsun’ diye yapılmaz. Bazen Belediye Başkanı olarak ‘çok daha fazla reklamımı yapsaydım’ diyorum. Kimse o zaman ağzını açıp konuşamazdı.”

“HİZMETLERİMİZİN REKLAMINI YAPAMIYORUZ”

“Yeni bir hizmete daha başladık. Belediyemize bir berber aldık. Hasta olan evden çıkamayan insanları berberimiz gidip traşlarını yapacak. Sosyal hizmetler konusunda dar koşullarda Büyükşehir Belediyelerinden daha fazla bir şey yapıyoruz fakat reklamımızı yapmıyoruz. Başka bir Belediye Başkanı bunları yapsın bütün gazetelerden hiçbir zaman eksilmez.”

“ALİ BEKTAŞ VAR İŞTE, POSASINI ÇIKARANA KADAR KULLANIN”

“Japonya’nın apartmanlarına, köprülerini, yollarına, zenginliğine hiçbir zaman önemsemedim, ama insanlıklarını kıskandım. Zonguldak’a geri döndüm ‘Başkan şöyle şöyle oldu’ dediler. Seçim zamanı geldiğinde istediğinizi söyleyin. Bir Ali Bektaş var işte, posasını çıkartana kadar kullanın. Japonya’da o kadar çok para var ki, ‘harcayalım bir dahaki döneme aktarmasın’ diye adamlar bol para içerisinde yapıyorlar. Masa başından hiçbir savaş kazanılmaz. Şehriniz için mücadele edeceksiniz, rakı masalarında bunu yapamazsınız. Sağcısı-solcusu bilmem ben. Tek bir koşul vardır, o da Zonguldaklıdır. İddia ediyorum, 3-5 sene içerisinde Kozlu’ya gelen insan sayısı 500 binden fazla olacak.”

“KAYMAKAMLIK BİNASINDAN VAZGEÇTİLER”

“Yeni yaptırdığım Belediye Sarayı’nı ‘Kaymakamlık olarak vereyim’ dedim. Onlar da Leb-i Derya’dan dolayı ‘yasal bir sıkıntı olur’ dediler. O zaman bırakın, kendi Kaymakamlık binanızı kendiniz bulun, benim öyle bir derdim yok. Yer olarak orası çok idealdi. Çünkü önünde o Şehitler Parkı dediğimiz yeri Hükümet Meydanı olarak kullanabilecektiler. Ben her zaman iyi niyetli yaklaşmışımdır.”

Editör: Pusula Gazetesi