ZONGULDAK´ta, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle kapatılan kaçak kömür ocaklarının sorunlarının tartışıldığı toplantıda konuşan Gelik Beldesi Belediye Başkanı Ak Partili Hasan Fahri Yıldırım, sorunu sahiplenmediği gerekçesiyle kendi partisini eleştirdi. Kaçak kömürcülüğe yıllardır göz yumulduğunu, 1970´li yıllarda kendisinin de kaçak kömürcülük yaptığını belirten Yıldırım, "Şimdi neden birden bire celallendin, yönetici olarak, devlet olarak?" diye konuştu.

Son dönemde ruhsatsız kömür ocaklarının dinamitle patlatılarak kapatılıp mühürlenmesi üzerine işsiz kaldıklarını söyleyen ocak sahipleri, yasal üretim yapmak için önlerindeki engellerin kaldırılması talebiyle Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası´na (TSO) başvurdu. TSO Başkanı Salih Demir´in çağrısıyla kentin kaçak ocak sorunu, düzenlenen toplantıda tartışıldı. Kaçak kömür ocaklarının yoğun olduğu Kilimli ve Gelik beldelerinin belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda, yaklaşık 200 kaçak kömür ocağı işletmecisi, yakınlarıyla hazır bulundu.

´DEVLET OLARAK NİYE CELALLENDİN?´

Gelik Belde Belediye Başkanı Hasan Fahri Yıldırım, sorunun iktidarda olduğu için öncelikle kendi partisi tarafından sahiplenilmesi gerektiğini belirterek, partisini eleştirdi. Başkan Yıldırım, şöyle konuştu: "Daha önce de sahiplenmediler, şimdi de sahiplenmediler. Şimdi ben partimi kötülemiş oluyorum. Ama gerçekleri de söylemek lazım. Bu ülkede herkes yasalara uymakla yükümlüdür. Ama Gelik´te ruhsatsız kahvehane, ruhsatsız berber dükkanı çalıştıranlar, ruhsatsız taksicilik, hayali ihracat yapanlar var. Bu memlekette fason fatura kesip bunun üzerinden para kazananlar var, milleti dolandıranlar var. Bunların hiçbirisine ´hırsız´ damgası vurulmuyor. Ama ruhsatsız ocak çalıştırıp kömür işletmeciliği yapan, yapmak zorunda kalanlara ´hırsız´ damgası vuruluyor. Ruhsatsız kömür işletmeciliğine yıllardır göz yumuldu. Şimdi neden birden bire celallendin, yönetici olarak, devlet olarak?"

´BEN DE KAÇAK KÖMÜRCÜLÜK YAPTIM´

1970´li yıllarda kendisinin de kaçak kömürcülük yaptığını ifade eden Başkan Yıldırım, "Bu memlekette fason fatura satan, hayali ihracat yapan, ruhsatsız taksi çalıştıran hırsız olmaz, ama sizler geçiminizi temin etmek, çoluk çocuğunuzun ihtiyacını karşılayabilmek için ocaklarınızdan kömür çıkarıyorsunuz ve buna devletimizin çeşitli kurumları farklı farklı uygulamalarla baskı yapıyor. Yakalandığınızda da size ´hırsız´ damgası vuruyorlar. Bu sorun bitsin. Ama böyle bitmesin. İş verilsin, imkan sağlansın bitsin" dedi.

OCAK MALZEMELERİNE EL KONULMASINA TEPKİ

Kilimli Belediye Başkanı Ak Partili Seçkin Özdemir de ocakların imha edilmesi sırasında malzemelere el konulmasına tepki gösterdi. Başkan Özdemir, "İnsanların ocakları ruhsatsız olabilir. Ruhsatsız ocakları bombaladık, tamam. Ama adamın malzemeleri ile ne işin var? Onun kepçesiyle, vinciyle ne işin var? Adam onları satar belki borcunu öder. İnsanlarımızın devletiyle bu kadar karşı karşıya gelmemesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Kaçak ocak sorununun 3-4 bin kişiyi etkilediğini anlatan Başkan Özdemir, "Adam para kazanamıyor. Su, elektrik faturasını ödeyemiyor. Sanayi, pazar bomboş. Biz su parası alamıyoruz. Ama suyu da kesemiyoruz. Ama elektriği kesik. Doğu´da şakır şakır bütün elektrikler yanıyor. Biz burada vergimizi ödemişiz, çocuklarımızı askere göndermişiz, vatan hainliğimiz yok. Hepimizin göğsünde ay yıldız var, bu suç mu? Bu işin yasal hale getirilmesi lazım. Bu insanlar aç kaldılar. Artık iktidarı da muhalefeti de bir araya gelmeli bunu çözmeli" diye konuştu.

Toplantıda kaçak ocak sahipleri ve yakınları da sorunlarını anlattı. Bazıları konuşurken gözyaşlarını tutamadı. Sorunun çözümü konusunda toplantıda tartışılan konu ve önerilerin rapor haline getirilip ilgili kurumlara ve siyasilere sunulacağı bildirildi.
Editör: Pusula Gazetesi