Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Köksal Bahar, Pusula&[#]8217;ya son günlerde Kozlu ve İncivez dolmuşları arasında yaşanan olaylar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Bahar, zabıtaların Kozlu üst yol hattında çalışan minibüsleri gözetim altında tutmasının doğru bir karar olduğunu ifade ederek, komisyon kararını uygulamanın zabıtanın görevi olduğunu ifade etti.

Herkesin alınmış olan kurallara uyması gerektiğini ve kendilerinin taraf olma gibi bir durumlarının söz konusu bile olmadığını vurgulayan Bahar, açıklamasına şöyle devam etti:

&[#]8220;KOMİSYON KARARINI UYGULAMAK ZABITANIN GÖREVİDİR&[#]8221;

&[#]8220;Kozlu durakları ile ilgili zabıtanın uygulaması doğru bir karardır. Beldelerden, ilçelerden ile girişlerde yolcu alamaz. Arkadaşlarımıza biz daha önce de beyan ettik. &[#]8216;Aynı güzergâhlardan geçebilirsiniz, ama aynı mesleği yapan arkadaşınızın yolcusunu almamanız gerekiyor&[#]8217; dedik. Duraklar arasında etik olarak bunun uygulanması gerekiyor. Önüne gelen her geçtiği yerden yolcu alırsa, diğer arkadaşının hakkını gasp ederse, bu düzeni nasıl sağlayacağız? Geçtiği güzergâhtaki diğer hak sahibi eğer Kozlu&[#]8217;ya giderse, bu etik olur mu? Olmaz. Her iki duraktaki yönetici arkadaşlarımızı çağırarak, kendilerine kurallara uymaları gerektiklerini beyan ettik. Çalışma sisteminin nasıl ilerlediğini her iki duraktaki arkadaşlarımız biliyor. Ama her ne hikmetse arkadaşlarımız bu kurallara uymama gibi bir tavır takındılar. Belediye Trafik Komisyonu&[#]8217;nun almış olduğu kararı belediyenin uygulama zorunluluğu var, bu yetki zaten belediyenin. Belediye, sınırları, hatları belirlemiş, kimin, nereden yolcu alacağını bu çerçevede uygulama kararı verdi. Arkadaşlarımız bu kararı mahkemeye aktardılar. Mahkeme kararı belediyenin değil de, İl Trafik Komisyonu&[#]8217;nun alması gerektiği kararına vardı. Mahkememizin o kararı İl Trafik Komisyonu&[#]8217;nun alması gerektiği kararı bana göre yanlıştır. Çünkü belediyeye 2005&[#]8217;te verilen yetkiler bunu kapsıyor. Bu karar İl Trafik Komisyonu&[#]8217;ndan da çıktı. İl Trafik Komisyonu&[#]8217;nun Başkanı Sayın Valimiz. Komisyon kararını uygulamak zabıtanın görevidir, yanında yardımcı olarak polis takviye bulundurmak durumundadır. Bu karara göre zabıtanın yine orada normal uygulamasını yapıyordur. Yasaldır, olması gerekiyor. Burada yapılan bir anlaşma var. Bu anlaşmaya uyulmuyor. Uyulmadığı takdir içerisinde yetkililer gerekli önlemi almak zorundalığında kalıyorlar. Halen ısrarla diğer hattın yolcusunu düşük fiyat olarak alınıyor. O hatta bir rekabet oluşuyor, bu haksız bir kazançtır. Her iki durakta aynı işten ekmek kazanıyor. Zonguldak&[#]8217;ta 19 hat var. 19 hat fiyata uyulmama sıkıntısını çekiyor. Bu hukuk devletinde istediğini istediği şekilde yapamaz. Herkesin kurallara uyması gerekiyor. Uyulmadığı takdirde buna devlet müdahale ediyor.&[#]8221;

&[#]8220;AYNI MESLEĞİ YAPAN İNSANLAR BİRBİRİNİN HAKKINI GASP ETMEMELİ&[#]8221;

&[#]8220;Bu sorun, öncelikle iyi niyet çerçevesinde çözülür. Aynı mesleği yapan insanlar birbirinin hak ve hukukunu bana göre gasp etmemeliler. Bu bir saygınlıktır. Bizim mesleğimizin adı altında çalışan bütün arkadaşlarımız birbirlerinin hak ve hukukuna riayet etmezlerse, biz diğer kurumlardan hak ve hukukumuzu arayamaz duruma düşeriz. Beraber olmalıyız ki, gücümüzün var olduğu bilinsin. Bu tarzdaki zafiyetleri yaşarsak ne belediyeden istediğimizi elde edebiliriz, ne de İl Trafik Komisyonu&[#]8217;ndan istediğimiz kararları çıkartabiliriz, ne de emniyette istediğimiz tavrı onlara anlatabiliriz. Çünkü dağınık bir toplumdan hiçbir şey olmaz. Esnaf bir olmak zorunda... Ama yıllarca bu düzen burada böyle gitmiş. Çok olan durağa farklı bir muamele az olan durağa daha farklı bir muamele üzerinden gitmiş. Bizim için bir üyemizde birdir, bin üyemizde birdir. Şoför esnafı olarak birbirimizle konuşmasak dahi hak ve hukuka uymak mükellefinde olduğumuzu unutmamız lazım. Birinin mağduriyetini kendi mağduriyetimiz gibi anlamadığımız süre içerisinde bu tür sorunları çok daha yaşarız.&[#]8221;

&[#]8220;TARAF OLMAMIZ SÖZ KONUSU BİLE DEĞİLDİR&[#]8221;

&[#]8220;Şoförler Odası Başkanı olarak çıkıp bu uygulamayı yapma hakkına sahip değilim. Karar alınır, kararı uygulayıcı merciler vardır. Benim zafiyet göstermem söz konusu değildir. Her iki durak benim esnafım, benim seçmenim. Benim onlar arasında ayrımcılık yapmak gibi bir lüksüm olamaz. Böyle bir şey söz konusu dahi olamaz. Tavrımız nettir, taraf olmamız söz konusu bile değildir. Gelmiş olduğumuz makamın hak ve hukukunu veririz. 4 senedir Oda&[#]8217;yı temsil etmeye elimden geldiği kadar gayret gösteriyorum. Bu odayı ben ne şartlarda aldım nereye getirdiğim bütün esnaf arkadaşlarımın malumudur. Odanın dün nerede olduğunu, bugün nereye geldiği nokta belli...&[#]8221;

&[#]8220;YAŞANAN SIKINTIDAN ÖTÜRÜ TRAFİK EKİPLERİMİZ OLAYI SIKI TUTMUŞLARDIR&[#]8221;

Taksilere yönelik trafik denetimlerinin artmasıyla da ilgili konuşan Başkan Bahar, &[#]8220;İstenmeyen bir olay oldu. Taksici arkadaşımız alkollü bir şekilde uygulama takılıyor, uygulamada memur arkadaşımız kendisine &[#]8216;dur&[#]8217; diyor, durmuyor, biraz ileride taksiyi bırakıp kaçıyor. Memur arkadaşlarımız haklı olarak peşini takip ediyor. Ara sokakta kendilerini almaya uğraşırken, aralarında bir husumet yaşanıyor. Biz bunu asla tasvip etmiyoruz. Olmaması gereken bir olay... Hiçbir ticari araç sahibinin şoförünün alkollü araç kullanma hakkı yoktur. Buna istinaden orada yaşanan bir sıkıntıdan ötürü Trafik Ekiplerimiz olayı sıkı tutmuşlardır. Bana göre fazla fevri davranıldığını düşünmüyorum. Ticari araçlarımızın olmazsa olmazları var. Bütün gelen genelgeleri kendilerine defalarca beyan ettim. Belki burada işin ucu fazla aşırıya kaçmış olabilir. Şunu esnafımızın asla unutmaması gerekiyor. Bizler araçlarımız ticaret yapıyoruz, can taşıyoruz. Kural ve kaidelere herkesten daha fazla uyma zorunluluğumuz var. Ama burada istem dışı bir olay olmuştur. Trafik Şube Müdürlerimiz ile bu konuyu ayrıntılı bir şekilde görüştük. Olmaması gerekiyordu ama olmuş. Bir tane arkadaşımızın yapmış olduğu hayatı diğer esnaf arkadaşlarımıza da yüklemenin mümkünatı olmadığını düşünüyorum. Telafisi olmayan bir konu değildir. Bundan sonraki uygulamaların daha düzgün olacağını düşünüyoruz&[#]8221; dedi.

ZABITA 08.00-17.00 ARASI NÖBET TUTMUŞTU

İl Trafik Komisyonu&[#]8217;nun, Zonguldak&[#]8217;ın en eski durağı olan Zonguldak-Kozlu Üst Yol Minibüs Durağı&[#]8217;na ait araçların Zonguldak Belediyesi sınırları içinde Site-İncivez hattının yolcularını alamayacağı, indirme-bindirme yapmayacağı şeklindeki kararı yargıya taşınmış ve 16 Ocak 2012 tarihinde Zonguldak İdare Mahkemesi&[#]8217;ne açılan dava, 16 Ekim 2012 tarihinde sonuçlanmıştı. Karara göre, mahkeme, 5393 sayılı Belediye Kanunu gereği Zonguldak Belediyesi Trafik Komisyonu&[#]8217;nun aldığı kararı, hukuka aykırı bularak, iptal etti.

Kozlu hattında taşımacılık yapan minibüsçüler ile Site ve İncivez hattında çalışan minibüsçülerin sürekli tartışması üzerine İl Trafik Komisyonu, yeni bir karar alarak, mahkeme kararının tersinin uygulanmasını istedi. Bu karara da kimse uymayınca, Zonguldak Belediyesi´nin toplam 40 zabıta memurundan 12&[#]8217;si güzergahta denetim ve kontrol amaçlı görevlendirildi. Dört farklı noktada bekletilen zabıtalar, Kozlu hattında çalışan minibüsleri gözetim altında tutarak, güzergah dışı yolcu alan veya aldığı yolcuyu indirenleri tespit ederek cezalandırdı.

Çok önemli görevleri bulunmasına rağmen sabah 08.00, akşam 17.00 arası belirlenen noktalarda bekletilen zabıtalar ile sürücüler ve vatandaşlar arasında zaman aman tartışma yaşandı.

Editör: Pusula Gazetesi