Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, önceki gün geldiği Zonguldak&[#]8217;ta ziyaretlerini sürdürüyor. Koç, önceki gün Kilimli ilçesi ile Çatalağzı ve Gelik beldesinde esnaf ziyaretlerinde bulundu.

KOÇ, OKEY MASASINDA!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, 22&[#]8217;inci Dönem CHP Zonguldak milletvekili Harun Akın, CHP Zonguldak İl Başkanı Halil Furat, CHP Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun ve partililerle, CHP Kilimli Belde Başkanlığı&[#]8217;nı ve Kilimli esnafını ziyaret etti. Koç, ziyaret ettiği kahvehanede vatandaşların ısrarı üzerine taş okey oynadı.

Kilimli ilçesinde pazar esnafıyla terör sorununu çözüm süreci konusunda sohbet eden Koç, "Biz bu sürecin gizli kapaklı olmamasını istiyoruz. Biz, ´Gel Meclis´e milletin önünde konuşalım´ diyoruz. Herkes &[#]8216;barış olsun&[#]8217;, herkes &[#]8216;çözüm olsun&[#]8217; istiyor, ama, ´Sen beni Başkan yap, ben sana af dahil istediğin her şeyi el altından veririm.´ Böyle pazarlık olmaz" dedi.

Çatalağzı beldesinde de ziyaretlerde bulunduktan sonra Gelik beldesine geçen Koç, burada ruhsatsız kömür ocağı sahipleriyle bir araya geldi. AK Partili Gelik Belediye Başkanı Hasan Fahri Yıldırım´ın da bulunduğu görüşmede Koç, ocak sahiplerinin sorunlarını dinledi. Ruhsatsız kömür ocağı işlettiğini belirten Orhan Kargidan, bölgedeki çok sayıda kişinin ekmeğinin "kaçak" diye tabir edilen ocaklardan kazandığını ifade ederek, "Benim vinçlerim alındı, raylarım söküldü ve ceza yedim. Ruhsatsız işlettiğimiz ocaklardan dolayı hırsızlık suçundan yargılanarak sabıka kaydımız oluyor. Sorunumuza çare istiyoruz" dedi.

Ayiçi Mahallesi Muhtarı Mehmet Çelikel de, beldedeki insanların çoğunun kaçak kömür ocaklarından dolayı sabıkalı olduğunu, muhtar azası bile bulmakta zorlandıklarını savundu.

Diğer işletmeciler de ruhsatsız kömür ocakları işletip de hırsızlıktan hüküm giyenlerin çocuklarının devlet işine alınmadığını, polislerin ocakları bastığını ve mağdur edildiklerini ileri sürdü.

KOÇ: &[#]8220;SİYASET SORUN ÇÖZME SANATIDIR&[#]8221;

Talepleri ve sorunları dinleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç, yaptığı konuşmada, yeraltı kaynaklarının kanunen devlete ait olduğunu, bölgedeki sorunun çözülmesi için araştırma önergesiyle bir komisyon oluşturulabileceğini söyledi.

Koç, "Hukukçu bilirkişiler, maden mühendisleri, değişik devlet kurumlarında görev almış bilirkişiler, gelsinler bir komisyon oluştursunlar. Siyaset sorun çözme sanatıdır. Bunun için iktidarı zorlamak da muhalefetin görevidir" dedi.

Koç, şunları kaydetti:

"Devlet olarak iş sahası açmıyorsun, insanların geçimini sağlayacak imkanları yaratmıyorsun ve bu şekildeki bir doğal kaynaktan belli yasaklar çerçevesinde geçimini sağlamak isteyenlere bir de hırsız, sabıkalı damgası vuruyorsun. Ondan sonra sadece onun değil, diğer kuşakların da bu damga altında devletle irtibatını şüpheli hale getiriyorsun. Bu sorunu siyaset kurumunun çözmesi gerekir. Eğer buna yasak getiriyorsan, bunu suç olarak görüyorsan, o zaman buraya insanların geçimini sağlayacak imkanları vereceksin. Eğer bunu vermiyorsan, buradaki insanların bu kaynağı kullanmasında gereken standartları koyarak, o insanların kaçakçı, hırsız durumuna düşmeden geçimlerini sağlayacak özel işletmeler kurmalarına imkan verecek altyapı oluşturacaksın."

Koç, edindiği bilgi doğrultusunda iktidar partisinin grup başkanvekilleri ya da genel başkan yardımcılarıyla görüşebileceğini ifade ederek, "Böyle bir araştırma önergesi verelim ortak. Amaç üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Bir ortak araştırma önergesi verip, 2-4 aylık bir çalışmayla sorunu kapsamlı bir meclis çalışması içine alıp, ondan sonra da atılacak adımlar belirlenebilir. Buna katkı vermeye çalışırım" diye konuştu.

&[#]8220;SİLAHIN, TERÖRÜN ŞANTAJI ALTINDA PAZARLIK OLMAZ&[#]8221;

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ile Alaplı İlçesi´ne bağlı Gümeli Beldesi´nde ziyaretlerde bulundu. Partisinin Belde Başkanlığı´nı ziyaret eden Koç, çıkışta binanın önünde toplanan belde sakinlerine hitap etti. Yeni bir anayasa, çağdaş bir anayasa istediklerini belirten Koç, "12 Eylül´de milletin üstünden silindir gibi geçen o Kenan Evren rejiminin dağıttığı, yıktığı her şeyin düzelmesini istiyoruz. Türkiye´de gerçek bir demokrasi istiyoruz. Yargının gerçekten bağımsız olmasını istiyoruz. Başbakanların talimatıyla çalışmayan bir yargı istiyoruz. İktidar partisinin gözüne bakarak karar veren bir yargı, mahkeme düzeni istemiyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. Millet de bunu istiyor" dedi.

Milletin isteği doğrultusunda yeni bir anayasa için hep birlikte masaya oturduklarını anlatan Koç, şöyle devam etti:

"Sonra birden masaya bir bomba düşürdüler. Başkanlık sistemi. Nedir Başkanlık sistemi? ´Her şeyi yapabileyim, hiç denetlenmeyeyim.´ Bu doğrudan bir rejim değişikliği talebidir. Sonra zaman geçti Ankara´nın bu bombayı masaya niye attığı anlaşıldı. ´İmralı´ denilen adada başka bir masa kurdu. Masanın bir ucunda terör örgütünün lideri Abdullah Öcalan oturuyor. Diğer ucunda Recep Tayip Erdoğan oturuyor. Fotoğraf bu. İnkar edecek hali yok."

&[#]8220;ÇIK KONUŞ, KADER ORTAĞIN KONUŞUYOR&[#]8221;

İmralı´daki görüşmenin basına sızan tutanaklarına da değinen Koç, "Başbakan; çık bir konuş, bak kader ortağın konuşuyor. Kader ortağın, ´Seni ben iktidar yaptım´ diyor. ´10 yıldan beri altın tepside sana bunu ben sundum´ diyor. Başbakan´dan çıt yok. Hani sen Hürrem´in elbisesine dahi karışıyordun televizyonda. Şimdi, ´Ben konuşmayacağım´ diyorsun. Sessiz kalmak doğrulamak demektir. Konuşmuyorsan o zaman kabul ediyorsun demektir" dedi.

Ülkede herkesin barış istediğini, herkesin kanın durmasını istediğini belirten Koç, şunları söyledi:

"Türkiye´de hiç kimse inancından, kökünden, soyundan, sopundan, kökekinden dolayı birbirinden ne üstün en aşağıda. Hepimiz Atatürk´ün kurduğu bu Cumhuriyette eşit hukuku paylaşan eşit Cumhuriyet yurttaşlarıyız. Bunda bir şüphe yok. Peki ne pazarlığı yapıyorsun? ´Ben Başkan olmak istiyorum. Ama millete bunu kabul ettiremem. Kürt kardeşlerimizin oyu da lazım bana. Ben de silahla Türkiye´yi tehdit ederek istediklerinin bir kısmını sana vereyim. Sen de bana Başkanlık konusunda yardımcı ol.´ Benim okuduğum bu. Ortağın açıklıyor. Niye sen Ankara´daki anayasa masasına bomba koydun, niye İmralı´da başka masa kurdun?" diye sorduklarında barış istememekle suçlandıklarını ifade eden Koç, "CHP´nin öyle bir derdi yok. CHP birliği, kardeşliği senden çok istiyor. Kürt kardeşlerimizin de bir takım talepleri var. Bunların tartışılması lazım ama gizli kapaklı değil. Milletin gözünün önünde şeffaf, açık bir hukuk devleti kuralı içerisinde. Silahın, şiddetin, terörün şantajı altında pazarlık masası olmaz. Eğer bir tartışma yapılacaksa bu milletin meclisinde, milletin gözünün önünde şeffaf olur" diye konuştu.

CUMA NAMAZI KILDI VE ESNAFI ZİYARET ETTİ

Koç, beldede esnaf ve sağlık ocağının ardından Gümeli Belediye Başkanı CHP´li Ahmet Saydam´ı da ziyaret etti. Koç, daha sonra Alaplı´ya geçerek esnaf ziyaretlerine devam etti. Alaplı Merkez Camisi´nde Cuma namazını kılan Koç, partisinin Alaplı İlçe Başkanlığı ziyaretindeki konuşmasında da çözüm sürecine yönelik eleştirilerini sürdürdü. Koç, şöyle konuştu:

"Masanın bir ucunda Recep Tayip Erdoğan, diğer ucunda Öcalan oturuyor. Öcalan konuşuyor. Öcalan konuşunca ben AKP´lilere hayret ediyorum. 5 kişi biliyor bunu. Yalçın Akdoğan, yıllardır açılımın sorumlusu ilan ettikleri fakat ne açtığını bir türlü bilmeyen Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Ekrem Ala, Başbakan´ın özel kanunlar çıkararak korumaya aldığı MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan´ın kendisi. Kendisine anlatılanın ne kadarını anlıyor, onu bilmiyorum. Bu 5 kişi bu pazarlığın içinde" dedi.

Koç, Zonguldak ve ilçelerin emekli cenneti haline geldiğini söyledi. Zonguldak&[#]8217;ın ürettiği ile milli gelire yaptığı katkı kadar kamu yatırımı olarak geriye dönüş alamayan bir il olduğunu belirten Koç, &[#]8220;Zonguldak, ilçeleri ve beldeleri ile birlikte tam bir emekli cenneti olmuş, emekliler taşlıyor Zonguldak ve ilçelerini, Zonguldak ürettiği ile milli gelire yaptığı katkı kadar kamu yatırımı olarak geriye dönüş alamayan bir ilimiz devlet öksüz bırakıyor, üvey evlat muamelesi gösteriyor. O zaman biz ne yapacağız, bir ses çıkartalım Zonguldak&[#]8217;tan, bakın 48 saattir bu ildeyim, kapı kapı dolaşıyoruz, şöyle bir toplantıyı Alaplı&[#]8217;da, Gümeli´de, Çatalağzı´da yaptık. Hep sokaktayız hep insanlarımızla beraberiz bir şeyler değiştirelim istiyoruz. Bu nedenle kendi içimizde birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Konu Türkiye ise kırgınlıkları ve küskünlüğü ise kendimizi tedavi edeceğiz. Türkiye&[#]8217;nin birliğine ve dirliğine sahip çıkmalıyız. Hepsinden önemlisi korkmamalıyız&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi