Öz Orman-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Yaşar Çaylı, Şube Sekreteri Levent Işıktar, Şube Mali Sekreteri Muammer Arslan ve mevsimlik işçiler, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar&[#]8217;ı ziyaret ederek, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan mevsimlik işçiler için kadro talebinde bulundular.

Ziyarette konuşma yapan Öz Orman-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Yaşar Çaylı, &[#]8220;Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan mevsimlik işçilerimiz kadrosu bulunmadığından dolayı yılda en fazla 5 ay 29 gün çalışabilmektedirler. İşsiz kaldıkları dönemde ise, 6 ay sonra ayrılacakları belli olduğundan hiçbir işveren bu kardeşlerimizi işe almak istememektedir. Bu yüzden yılın diğer yarısında işsiz kalmakta, evlerine, çoluk çocuğuna ekmek götürmekte aciz düşmektedirler. Maalesef orman teşkilatımızda norm kadro olmadığı için emekli olan kadrolu işçilerin yerine ancak mevsimlik işçi alınabilmektedir. Hal böyle olduğundan 2007&[#]8217;den bu yana geçici işçilerimizin sayısı 7 bin 600&[#]8217;ü geçmiştir. Muhtemelen son bir yılda emekli olan arkadaşlarımızın yerine alınacaklarla birlikte önümüzdeki yaz bu rakam 10 bine yaklaşacaktır. Bunun anlamı, birkaç yıl sonra orman teşkilatımızda kadrolu işçi sayısı sıfıra yaklaşırken, teşkilatın bütün işleri mevsimlik işçilerle ya da taşeron eliyle yürütülmek zorunda kalacaktır. 5 ay 29 gün çalıştırılan işçilerimizin hizmet akdi yılın diğer yarısında askıya alındığından temel ormancılık faaliyetlerinin önemli bir bölümü taşeronlar aracılığıyla yapılmak zorunda kalmaktadır. İşte ormancılık faaliyetlerinde &[#]8216;geçici&[#]8217; statüsüyle hizmet veren işçi arkadaşlarımızın daimi ve kadrolu olarak istihdam edilmeleri, ülkemizi ormanlarıyla daha sağlam bir bağ kurmalarına ve ormanlarımızı çok daha fazla sahiplenmelerine yardımcı olacaktır. Bizler sizlerden orman teşkilatımıza norm kadro verecek ve bu kardeşlerimizi daimi işçi olarak çalışma imkanı sağlayacak yasal düzenlemenin yapılmasını bu yapılıncaya kadar da 5620 sayılı kanundaki 5 ay 29 günlük çalışma sınırının kaldırılarak bir takvim yılında asgari 10 ay çalışmamızın önünün açılmasını, orman teşkilatımızda hizmet veren 7 bin 600 mevsimlik işçi arkadaşımızın adına arz ve talep etmekteyiz. AK Parti&[#]8217;nin tabanını oluşturan siz değerli teşkilat yöneticilerinin bu noktada bizlerden yardım ve desteği esirgemeyeceğini umuyor, taleplerimizin AK Parti Genel Merkez yönetimine ve hükümetimize iletilmesi konusunda elinizden geleni yapacağınıza inanıyoruz&[#]8221; dedi.

Daha sonra konuşma yapan AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar ise, &[#]8220;Başkanımızın mevsimlik çalışan işçi arkadaşlarımız adına, onların taleplerini, sorunlarını, problemlerini dile getiren bir dosya takdim ettiler bize. Orman ya da diğer kurumlarda çalışan işçilerimizin, mevsimlik işçilerimizin olsun, geçici işçilerimizin olsun çalışma şartları statüleri mutlaka belli. Sizin de 5 ay 29 gün gibi yılın yarısında çalışma imkanı buluyorsunuz. Elbette ki yeterli mi, değildir. Gönlümüz ister ki, 12 ay boyunca fiilen çalışıp çoluğunuzun-çocuğunuzun, ailenizin rızkını temin etme imkanı bulabilirsiniz. Bununla ilgili yasal düzenlemenin içeriğini açıkçası çok iyi bilmiyorum. Başkanın ifade ettiği konularla ilgili 5620 sayılı yasanın içeriğinin ne olabileceği, ne yapılabileceği, ne yapılırsa bu sorunların çözülebileceği konusunda burada herhangi bir şey söylemem mümkün değil. Tabii ki bunları ben İl Başkanı sıfatıyla yetkililere, Bakanımıza, Müsteşarımıza, Bakan Yardımcılarımıza bu dosyayı ileteceğim, takdim edeceğim. Elbette ki, bu sorun sadece Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde çalışan mevsimlik işçi arkadaşlarımızın sorunu değil. Türkiye&[#]8217;de muhtelif yerlerde bu ve buna benzer bu statüyle çalışan bir sürü işçi kardeşimiz var. Bunun dışında sağlık sektöründe diğer sektörlerde biliyorsunuz taşeronluk sistemiyle yapılan bir takım işler var. Bunlarla ilgili de Çalışma Bakanlığımızın yürüttüğü bir çalışma var. Bizde temenni ediyoruz, ümit ediyoruz ki bu en kısa süre içerisinde bu çalışma biter. Hizmet alımı yöntemiyle çalışan arkadaşlarımızın da bir takım kuşkuları, endişeleri de ortadan kalkmış olur. Artık &[#]8216;benim işimde bu&[#]8217; diyerek kendini o işe adapte etmiş olur. Bir başka iş peşinde koşmamış olur. Artık &[#]8216;hayatını idame ettireceği işinde garantisini almış olur&[#]8217; diye düşünüyoruz. Tabii ki, 5 ay 29 gün çalışıp ondan sonra 6 ay yatın ya da bir başka iş peşinde koşmak, elbette insanları mutlu etmiyor. Bizleri de mutlu etmiyor, doğrudur. Ama bununla ilgili mutlaka bir yasal düzenleme gerekiyor, belli ki arkadaşımızın da ifade ettiği açıklamaya göre. Bende bu dosyayı aldım, bu dilek ve temennilerinizi aldım. Ben de bu konuyla ilgili Bakanımıza mutlaka ileteceğim. Umut ediyorum diğer illerde de buna benzer aynı sorunları dile getirecek arkadaşlarımız da vardır. Yetkililere iletmişlerdir. Eğer bu talepleri çeşitli konulardan dile getirilirse, dikkate alınır, üzerinde daha iyi bir şekilde durulur, &[#]8216;sonuçta elde edilmiş olur&[#]8217; diyorum. Bizim ayın 22&[#]8217;sinde İl Başkanları toplantımız var. Bu toplantıda Bakanımızla zaten her toplantı da görüşme imkanı buluyoruz. Orada bu taleplerimizi şahsım olarak dile getireceğime sizler adına söz veriyorum. Takip edeceğimi bilmenizi istiyorum. Tabii ki daha verimli, daha güvenli, daha sağlıklı iş ortamlarının oluşması için hep birlikte çalışmak zorundayız&[#]8221; diye konuştu.

Öz Orman İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Yaşar Çaylı, bu ziyaretlerin tüm Türkiye genelindeki il başkanlıkları ve genel başkanlığa aynı saatte gerçekleştirildiği belirtildi.
Editör: Pusula Gazetesi