Zonguldak merkeze bağlı Çatalağzı beldesindeki Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş.´ye ait 1360 megavat kapasiteli termik santralde geçen yıl 8,5 milyar kilowatt saat elektrik üretildiği bildirildi.

Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Koordinatörü Erol Orhan, termik santralde basın toplantısı düzenledi. Orhan, 12 bin nüfuslu beldede 2010´da üretime geçen 3 üniteden oluşan termik santral ile ilgili bilgi verdi. Orhan, 760 personelin görev yaptığı termik santralde yılda 3,5 milyon ton kömür tüketilirken, Türkiye´nin yıllık tükettiği elektriğin yüzde 5´inin karşılandığını söyledi. Orhan, 9 milyar kilowatt saat elektrik üretim kapasitesine sahip termik santralde geçen yıl 8,5 milyar kilowatt saat elektrik ürettiklerini ifade etti. Dünyada elektrik enerjisinin yüzde 40´ının kömürden sağlandığını belirten Orhan, 2030´da bu oranın yüzde 45´e ulaşacağını kaydetti. Orhan, dünya üzerinde 50 binden fazla kömür santrali bulunduğunu bildirdi.

Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Çevre Mühendisi Eda Başpınar ise, tesiste ithal kömürün yanında yerli kömür de kullanıldığını söyledi. Başpınar, "Geçen yıl 107 bin ton yerli kömür kullanıldı. Bu yılın Ocak ayından bu yana ise her gün bin 100 ton yerli kömür alımı yapıyoruz. Bu da kentteki rödevanslı sahalarda üretilen kömürün yüzde 48´ine karşılık geliyor. Dünya Kömür Fiyat Endeksi´nin 5 dolar daha üstünde ödeme yapılarak, yerli kömür üreticileri destekleniyor" dedi.

Elektrik üretirken çevreye de duyarlı çalıştıklarını belirten Başpınar, şöyle devam etti:

"Tesisten günde yaklaşık bin 100 ton kül çıkıyor. Bu külün 800-900 tonu satılabilir nitelikte olup, gerek karayolu, gerekse deniz yoluyla çimento sanayi, beton sanayi gibi tesislere satılıyor. Kalan küller ise, Çatalağzı Termik Santral´e ait kül barajına gönderiliyor. Tesisten çıkan atık sular ise, santralde mevcut olan Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi´nde arıtılıyor. Arıtılan su, doğaya verilmeden, kömürün tozumasını önlemek amacıyla kömür stok sahalarımızda yeniden kullanılıyor. Denizden alınan soğutma suyu, derin deşarj hatları yeniden denize veriliyor. Bu şekilde deniz suyu sıcaklığı korunarak yasal şartlara uyuluyor."
Editör: Pusula Gazetesi