Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, beraberinde bir grupla birlikte geçtiğimiz hafta Gaziantep’e giderek, bir dizi incelemelerde bulundu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını da yerinde gördü. Oysa çok uzağa gitmeye gerek yok. İşte Karabük... İşte Karabük Belediyesi’nin yaptıkları...

Zonguldak’ın ilçesiyken 6 Haziran 1995’te çıkan yasayla il statüsüne kavuşan Karabük’ün kent merkezi, özellikle MHP’li Belediye Başkanı Rafet Vergili döneminde büyük değişim yaşıyor. Demir-çelik fabrikası dışında fazla bir sanayisi olmayan Karabük, adeta kalıbını yırtıyor.

AK Partili Milletvekili Mehmet Ali Şahin’in Meclis Başkanı olduğu dönemde hızlanan bazı hizmetler, Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin çabalarıyla bütünleşmiş durumda. Karabük’ün hemen hemen her noktasında değişimi, büyümeyi görmek mümkün… Bu çabanın mimarı ise, Başkan Vergili... Vergili, Zonguldak kent merkezi ile benzeri coğrafi özellikler taşıyan Karabük’te bahane değil, her noktada çözüm üretmek için çalışıyor. Bunun son örneği ulaşım zorluğu çekilen mahallere yapımı devam eden yürüyen merdivenler.

İŞTE ZONGULDAK İLE KARABÜK’ÜN FARKI

Zonguldak kent merkezinde ne üst geçitler, ne alt geçitler yapılmadı. Trafiği rahatlatmak için battı-çıktılar hayata geçirilemedi. Zonguldak-Kozlu sahil yolu üzerinde üst ve alt geçitler yapılamadı. Milli Egemenlik Caddesi üzerinde bulunan Alaborina Restoran, Ortaköy Kafe, DemirPark AVM, Bülent Ecevit Üniversitesi kapısı ve YURTKUR önünde karşıdan karşıya geçmeye çalışırken yaşamını yitiren veya yaralanan her öğrencinin, her vatandaşın ardından gündeme gelen üst geçitler ve alt geçitler yapılmadı. Son olarak 100’üncü Yıl Otobüs Terminali önünde ve Kozlu sahilinde Karayolları tarafından yapılan üst geçitler ise, kullanışsız olduğu için tercih edilmiyor. Ortaköy ve Çatı Kafelerin önünde meydana gelen her ölümlü trafik kazasının ardından Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve bazı Meclis üyeleri inceleme yapıyor, ancak sonrasında her şey unutuluyor. Bu bölgede bulunan tesisiler ise, üst geçit yapılmasına destek olma karşılığında alkol ruhsatı istiyor. Benzer bir durum TED Zonguldak Koleji’nin girişinde yaşanıyor. Burası için defalarca gündeme gelen alt geçit için henüz bir adım atılmış değil. Karabük’te mahallelere yapılan yürüyen merdivenleri ve yatay asansörleri görünce, bakış açısındaki farkı görmek mümkün.

İŞTE O HİZMETLERDEN BAZILARI

BATTI-ÇIKTI KAVŞAK

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından temeli atılan ve Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin en büyük projelerinden biri olan battı-çıktı alt geçit, 4 Kasım 2011 tarihinde hizmete açıldı.

KÜTÜPHANE VE KÜLTÜR MERKEZİ

KARES iş merkezinin tamamlanması ve PTT Caddesi üzerindeki geçici dükkanların boşaltılması ile birlikte proje ihalesi 2010 Ocak ayı içinde gerçekleştirilen Kütüphane ve Kültür Merkezi Projesi’nin inşaat aşaması çalışmaları devam ediyor.

ŞİRİNEVLER TİCARET MERKEZİ VE MEYDAN DÜZENLEME

Şirinevler Yapı Kooperatifi ile anlaşma sağlanarak protokol imzalandı, arsa devir işlemleri tamamlandı. 20 Temmuz 2010 günü açıldı.

TERMİNAL VE 100’ÜNCÜ YIL YAYA ÜST GEÇİTLERİ
Vakıfbank Zübeyde Hanım Anadolu Lisesi, Mehmet Vergili Fen Lisesi ve şehirlerarası otobüs terminalinin olduğu bölge yaya üst geçit uygulamaları için öncelikli bölgeler oldu.

KENT MEYDANI

100 Evler Kent Meydanı Projesi’nin hayata geçirilebilmesi için 100 Evler’in belediyeye devri noktasında Kardemir A.Ş. yönetimi ile yapılan görüşmeler neticesinde anlaşma sağlandı. Toplam 48 bin 800 metrekarelik alan üzerine yapılacak olan Kent Meydanı Projesi’nde; 4 bin 500 metrekare tören alanı, 11 bin metrekare aktif yeşil alan, 5 bin 400 metrekare aktivite alanı ve 1.000 kişilik amfi tiyatro bulunacak.

RAFET VERGİLİ KİMDİR?

1959 yılında Araç ilçesinde dünyaya geldi. Karabüklü merhum işadamı Mehmet Vergili’nin oğlu olan Rafet Vergili, beş çocuk babası ve bir torun sahibidir. İlk, orta ve lise tahsilini TED Karabük Koleji’nde tamamlamıştır. 1979 yılında iş hayatına atılmıştır. Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında başta Umman, Cezayir, Romanya ve İran’da olmak üzere toplam 15 adet demir çelik tesisinin yapımını gerçekleştirmiştir. Şu anda Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren demir çelik tesislerinin kurucusudur. 1983-1987 yılları arasında Karabük İşverenler Sendikası’nda görev yapmıştır. Daha sonra 1989-1992 yılları arasında Karabük Ticaret Odası Başkanlığı görevini yürütmüştür. Karabük Ticaret Odası Başkanlığı döneminde;
- Karabük, kalkınmada öncelikli il (teşvik) kapsamına alınmıştır.
- Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması için gerekli girişimlerde bulunulmuştur.
- Karabük, doğalgaz hattı yapımı kapsamı içine aldırılmıştır.
- Karabük demir Çelik için kütük makinesi yapımı çalışmalarında bulunulmuştur.

Ayrıca birçok sivil toplum kuruluşu, vakıf ve derneklerin üyesi veya yöneticisi olarak Karabük iline çeşitli hizmetlerde bulunmuştur.

Editör: Pusula Gazetesi