Zonguldak´ın kanalizasyon ve atık su sorununu çözecek olan 22 milyon Euro´luk projenin şantiyesi bu hafta kuruluyor. Projenin tanıtım toplantısında konuşan MASS Arıtma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sedat Sonbay, 15 ayda tamamlanacak projenin hayata geçmesiyle, kanalizasyon atığının her bir damlasının arıtma tesisinde toplanacağını söyledi.


Belediye Başkanı Gonca önceki dönem başlatılan projeyi, kendi dönemlerinde kaynak yaratılarak hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Laf değil icraat yaptıklarını belirten Gonca, rakibi Eşref´e de teşekkür etti. Kendi dönemlerinde büyük projelere imza attıklarını belirten Gonca, 29 Mart´tan sonra da bu atılımı devam ettirmek istediklerini söyledi.


Geçtiğimiz ay Hazine Müsteşarlığı ile imzalanan ve önümüzdeki ay temeli atılacak olan Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Tesisi Projesi, Zonguldak Belediyesi tarafından yapılan basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.


Zonguldak´tan Karadeniz´e akan kanalizasyon sularının arıtılması ile ilgili yapılan çalışmalar sonucu Zonguldak´a yapılacak olan Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Tesisi´nin yapılmasının ilk adımı Hazine Müsteşarlığı´nda yapılan imza töreni ile atılmıştı. 22 milyon Euro kredi ile yapılacak olan tesis İspanyol desteği ile temizlenecek. İspanyolların onayladığı ve resmi sözleşmenin imzalanmasının ardından kanalizasyon suları İspanyol, Alman ve Türk firmaları tarafından kurulacak olan tesis ile arındırılacak. Zonguldak Belediyesi Nikâh Salonu´nda gerçekleştirilen basın toplantısı ile tesisin tanıtımı gerçekleştirildi. Arıtma Tesisi Projeleri ve atık su görüntülerinin yer aldığı sunum ile başlayan toplantıya Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca´nın yanı sıra, Çevre İl Müdür Vekili, TEMA Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan, MASS Arıtma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sedat Sonbay, Müşavir Firma Tugal Çevre Teknolojileri Limited Şirketi Temsilcisi Yavuz Üçüncü, Belediye Meclis Üyeleri ve davetliler katıldı. Basın toplantısında konuşma yapan Sedat Sonbay, gelinen noktanın önemli bir başarı olduğunu söyledi. Projenin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Sonbay, "2005 yılının Temmuz ayında imzalanmasına rağmen Hazine Müsteşarlığı´nın ince eleyip sık dokuması nedeniyle geçmişte bu proje yatırım programına girememişti. Yapımcı firmanın Türk Temsilcisi olarak sizlere hitap ediyorum. Projenin yapım süresi 23 ay ama ben projeyi 1.5 yılda biteceği sözünü veriyorum" şeklinde konuştu.



TEMA BAŞKANI AYDAN´DAN TEŞEKKÜR


Ardından konuşan TEMA Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan, tesisin yapılması için duyduğu mutluluğu dile getirdi. Aydan, "Bugün çok duygulandım. Zonguldak´ta doğup büyümüş biri olarak Karadeniz´in yenilenmesi için çalışmalarımızı sürekli sürdürüyoruz. Zonguldak, turizm açısından çok güzel olmasına rağmen bundan yararlanılamayacak duruma gelinmiştir. Biz bunu düzeltmek için bıkmadan, usanmadan faaliyetlerimizi sürdürdük. ´Karadeniz yaşasın´ diyoruz çünkü Karadeniz buna layık" şeklinde sözlerini tamamlayarak projenin hayata geçirilmesine emeği olan herkese teşekkür etti.



CUMHURİYETİN İLK ŞEHRİ


Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca ise konuşmasında Zonguldak´ın Cumhuriyet´in ilk şehri olduğunu hatırlattı. Zonguldak´ın yıllar önce şimdiki kadar kirli olmadığını söyleyerek konuşmasına başlayan Gonca, "Biz bu kentte doğduk, bu kentte büyüdük. Yıllar önce bu kent bu denli kirli değildi. Kömürkent olmamız nedeniyle başlayan çarpık kentleşme yaşanmış. Sadece kömürün çıkarılması için uğraşılmış. Geldiğimiz noktada bizim işimiz şikâyet değil, çözümdür. Doğamız, harika ormanımız ve denizimiz var. Çarpık kentleşmeyi ortadan kaldıramazsak bu tesislerin bir anlamı kalmaz. Bu işler uzun soluklu işler. Eğer siyaseten beklentiniz yoksa bunları yaparsınız. Ama siyaseten bir beklentiniz var ise bunları yapmanız mümkün değildir. Bugün çok mutluyum. Bazıları bunun seçim zamanı yapılmasını eleştiriyor. Ama ben 29 Mart 2009 günü akşamına kadar bu şehrin belediye başkanıyım. Ve göreve geldiğim günkü sözlerimi yerine getirmek zorundayım. Ben bu projeyi başlatan Eski Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref´e teşekkür ediyorum. Bu proje onun zamanında Devlet Planlama Teşkilatı yatırım programına girememiş ama biz projenin doğru bir proje olması nedeniyle 5 yıldır çalışmalarımızı sürdürdük ve hayata geçirilmesini sağlamaya çalıştık. 29 Mart 2009 günü yapılacak yerel seçim sonrası Belediye Başkanı kim olursa olsun yüklenici firma gerekli çalışmayı yapacak. Bu kent adına taşın altına kim elini koyduysa başımızın üzerinde yeri var. Zonguldak´ta çok güzel şeyler yapıyoruz. Geçmişi olduğu yerde bırakıp, bugünü yaşayıp, geleceği de bugünün koşullarına göre hazırlamak için uğraşıyoruz" dedi.


Öte yandan, Zonguldak Atık Su Arıtma Tesisi Projesi toplam 22 milyon 920 bin Euro kredi ile gerçekleştirilecek. Projenin 2 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Kredinin 8 milyon 230 bin Euro´su Instituto de Credito Oficial (İspanya Hükümet Kredisi), 6 milyon 460 bin Euro´su OPEC Fund for International Development, 8 milyon 230 bin Euro´su da Banco Bilbao Vizcaya Argentariai (ihracat kredisi) tarafından sağlanıyor.

Editör: Pusula Gazetesi