Bartın’ın Amasra ilçesinde çıkartmaya hazırlandığı taşkömürünü, aynı yerde kurmayı planladığı termik santralde değerlendirmek isteyen Hattat Holding’e bağlı Hema Enerji A.Ş., önce yerel ve ulusal basın temsilcilerini -720 metreye indirerek ocağı gezdirdi, ardından da düzenlediği törenle, Amasra taşkömürü ocaklarındaki sondaj çalışmalarında 100 metreye ulaşan Çinli ve Türk işçilere primle teşekkür etti.

Hema Enerji A.Ş. yetkilileri, geçtiğimiz Cumartesi günü yerel ve ulusal basın temsilcilerini ağırlayarak, Tarlaağzı mevkiindeki Hema-1 kuyusundan -720 metreye indirdi. Hema Enerji A.Ş., yetkilileri, burada gazetecilere çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Gazeteciler de, galeri içindeki bir alanda martopikör ile kömür kazarak, “karaelmas”ı çıkartmanın heyecanını yaşadılar.

HATTAT: “TAŞKÖMÜRÜNE TEŞVİK VERİLMELİ”

Hema-1 kuyubaşında gazetecilere açıklamalarda bulunan Hattat Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı İpek Hattat, 2 yıl içinde kömür çıkarmaya başlayacaklarını ve yıllık 5 milyon ton kömür çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Hattat, 5 yıl içinde yıllık 10 milyon tonluk kapasiteye çıkmayı ve Haziran ayında santral için imzaları atmayı planladıklarını söyleyerek, “Santral için ilk kazma vurulduktan sonra 4 yıl zaman gerekiyor. 2 yıl sonra kömürü çıkartmaya başlayacağız. Eğer liman kurabilirsek, çıkarılan kömürü Eren Holding’e satacağız” dedi.

Eren Holding’in yaptığı kömür ithalatının Hattat Holding’ten alınan kömürle düşeceğini söyleyen Hattat, kurulacak santral için Çinli ve Güney Koreli firmalarla görüşme halinde olduklarını söyledi. Şu ana kadar kredi kullanmadan yatırıma devam ettiklerinin altını çizen Hattat, devletin taşkömürü için teşvik vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ardından prim dağıtım törenine geçildi. Çinli işçilerin de ilk kez prim sistemiyle tanıştıkları törene; Hattat Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı İpek Hattat, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Halil Beyenal, Datong Coal Mining Group Genel Müdür Yardımcısı Xinchun Wang, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Toksöz, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Halil Çelen, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, GMİS Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, GMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Hattat Holding yöneticileri ile Türk ve Çinli işçiler katıldı.

HATTAT: “ÖDÜL, ÇALIŞANLARIMIZA MİNNETİMİZİN BİR GÖSTERGESİDİR”

Törende konuşan Hattat Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Hattat, “Amasra kuyusundaki galeriler, 900 metreyi geçmiş bulunuyor. Ayrıca aylık 100 metreyi aşan ilerleme sağlanıyor ve bu ilerlemeler metro tünelleri kalitesinde oluyor. Madende çalışan işçilerin yoğun çabaları, havzada aylık ortama 60 metre olan yeraltı galeri kazma uzunluğunu Hattat Enerji, Amasra taşkömürü ocaklarında 100 metreye ulaştırdı ve bir Türkiye rekoruna imza atıldı. Bu galeriler, şehirlerde açılan metro tünellerine eş değer büyüklükte ve kapasitededir. Ancak, açılacak galerilerin uzunluğu 24 kilometre olacaktır. Bu uzunluk, Türkiye’deki herhangi bir metro hattının uzunluğundan daha fazladır. Bu çaba ve çalışmayı elbette ödüllendireceğiz. Yeraltında yoğun çalışan işçi kardeşlerimize dağıtacağımız teşekkür primi, onlara olan minnetimizin göstergesidir” dedi.

Çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür eden Hattat, "Hattat Holding olarak, çok gururluyuz. Biz büyük bir hayal ile yola çıktık. Batı Karadeniz Mega Enerji Üssü Projemiz ile yalnızca Karadeniz´e değil, Türkiye´ye çok büyük bir enerji üssü kurmaya hazırlanıyoruz.

Bu hayalimizi gerçekleştirmek için Yönetim Kurulu Başkanımızdan, ödül almaya hak kazanan çalışanlarımıza kadar hepimiz büyük özveri ile çalışıyor, emek harcıyoruz. Biz bu projeye inandık. İşte bu inanç ile çok önemli bir başarıya imza attık. Bu başarı; işçilerin, mühendislerin, Amasra´da çalışan bütün ekibin büyük özverisi ve inancıyla gerçekleşti” diye konuştu.

“HEDEFİMİZ, YILDA 10 MİLYON TON TAŞKÖMÜRÜ ÇIKARMAK”

Çinli Datong Firması ile en çevreci, güvenli ve son teknolojide açılan maden ocaklarının ardından, planlanan termik santral projesi ile de bölgeye tüm projeler hayata geçirildiğinde 11 bin yeni istihdam yaratılacağını kaydeden Hattat, 3,5 milyar Avro yatırım yapılacağının altını çizdi. Hattat, “Yıllık 5 milyon ton taşkömürü üretimi sağlayacak olan bu kuyular, proje tamamlandığında ilerleyen yıllarda 10 milyon ton taşkömürü kapasitesine sahip olacak.

Bu çalışmalardan elde edilen bilgiler, Türk mühendis ve işçilere aktarılarak, Türk işçi istihdamı artırılacak. Hedef, tüm çalışanların Türk işçi ve mühendislerden oluşmasıdır” dedi.

Hattat, “Batı Karadeniz Mega Enerji Üssü Projesi”nde, galeri çalışmalarının hızla devam ettiğini, kendi sermayelerinden şu ana kadar toplam 300 milyon Avro yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, “Amasra taşkömürü ocaklarında Tarlaağzı’ndan başlanan galeriler, 1000 metreye yaklaşan uzunlukta tünel kazıldı. Amasra Hema-3 Tüneli’nde ise, aylık 100 metreyi aşan ilerleme sağlanıyor” diye konuştu.

TOKSÖZ: “DAHA ÇOK ÜRETMEMİZ GEREKİYOR”

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Toksöz ise, çalışanların mutlaka ödüllendirilmesi gerektiğini belirterek, “Başarı istiyorsak, mutlaka işçilerimizin sırtını okşamamız, ödüllendirmemiz gerekiyor. Hattat Holding’in değerli yöneticilerinin de bunu yaptığını görüyoruz. Bizler de Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak, çalışmaları yakından takip ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Ülke, bizim ülkemiz; devlet, bizim devletimiz. Ülkenin üretmesi, dünyaya mal satması lazım... Çünkü artık dünyada üretenin itibarı bulunmaktadır. Biz de, Bartın’da üretmeye çalışıyoruz ve bu üretimin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

“ENERJİ İHTİYACIMIZ GİDEREK ARTIYOR”

Ülkenin enerji ihtiyacının giderek arttığının altını çizen Başkan Toksöz, “Hattat Holding, ilimize büyük bir yatırım yapıyor. Bunu sonuna kadar destekliyoruz. İlin yöneticileri olarak, bize burada görev düştüğüne inanıyoruz. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak, her zaman müteşebbisin yanında ve destekçisi olmaya devam ediyoruz, bunu ters düşünenler olabilir. Ama, gün gelecek ‘biz hata yaptık’ diyecekler ve bizim haklı olduğumuz ortaya çıkacak. Ben Hattat Holding’i başarısından dolayı kutluyorum” diye konuştu.

“SANTRALİN MUTLAKA KURULMASI LAZIM”

Hattat Holding’in kurmayı düşündüğü santralin mutlaka kurulması gerektiğini belirten Toksöz, “Türkiye ve dünya, şu anda enerjiye yatırım yapıyor. Avrupa’da denizin üzerine rüzgar gülü yapılarak, enerji üretmeye çalışıyorlar. Organize Sanayi Bölgelerinde elektrik sıkıntısı olduğunu biliyoruz. Bir taraftan da elektrik ithalatımız her geçen gün artıyor. Bu açıdan da Hattat Holding’in Bartın ilimize bir santral projesi var. Türkiye’nin elektrik ithalatı 60 milyar doları geçti. Artık köylerimizdeki evlerde bile klimalar bulunuyor. Elektrik ihtiyacının her geçen gün arttığını görüyoruz. Bu açıdan Hattat Holding’in Bartın ilinde, devletle yaptığı sözleşme gereği, var olan santralin mutlaka kurulması lazım. Ama bunun en makul yere yapılması lazım. Yani sivil toplum örgütleriyle, yöneticileriyle bir konsensüs sağlayarak, en makul olan yere yapmamız lazım. Bu nedenle, ‘ben yaptım ve yapacağım’ demekle de olmuyor. Bu yüzden bu konsensüsün sağlanmasında da fayda var. Bu birlik ve beraberliğin kurulmasında fayda var. İlimizin büyümesi, sanayinin büyümesinden geçmektedir. Muasır medeniyetler seviyesine yükselmek istiyorsak, mutlaka üretmek zorundayız. Dünyaya ve ülkemizde mal satmak zorundayız. Hattat Holding’in yöneticileri de ifade ettiler. Bu konuda çalışmaların sürdüğünü biliyor ve destekliyoruz. Böyle yatırımın Bartın’da yapılması, küçümsenecek bir iş değildir. Sürekli olarak mali kaynak pompalanmaktadır. Hattat Holding yöneticilerine teşekkür ediyorum. Desteklerimizin süreceğini bilmelerini istiyorum” şeklinde konuştu.

ALABAŞ: “İTHAL ENERJİYE 60 MİLYAR DOLAR ÖDÜYORUZ”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş da, Türkiye’nin 2011 yılında 60 milyar dolarlık enerji ithalatı yaptığını belirterek, “Bunun 5 milyar doları taşkömüründen yapıldı. Türkiye’nin tek taşkömürü havzası olan bu bölge, yıllardır Türkiye’nin sanayileşmesine ve ekonomik savaşına katkı sağlamıştır. Taşkömürü halen daha dünyada birinci enerji varlıklarından bir tanesidir. Türkiye, yıllık 25 milyon ton taşkömürü tüketiyor. Bu sayı, önümüzdeki yıllarda daha da fazlalaşacak. 2023 yılında da bu artış hızıyla da giderse, 80 milyon ton olarak düşünülüyor. Burada kurulmuş olan bu tesis, Türkiye ve Avrupa’nın yeraltı zenginliğini göstermiştir. Bu yatırımın buraya yapılmasına karar veren ve gerçekleştiren Hattat Holding’e şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

BEYENAL: “AMASRA’DA 700 MİLYON TON TAŞKÖMÜRÜ VAR”

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Halil Beyenal da, Amasra’da yaptırdıkları sondajlar neticesinde 700 milyon ton taşkömürü olduğunu belirterek, kömürünü çıkartıp, enerjiye dönüştüreceklerini söyledi. Ülkenin her geçen gün enerji ihtiyacının arttığına dikkat çeken Beyenal, toprak altında yatan zenginliklerin ortaya çıkartılarak, mutlaka enerjiye dönüştürmek zorunda olduklarını kaydetti.

WANG: “TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ENERJİ PROJESİ”

Datong Coal Mining Group Genel Müdür Yardımcısı Xinchun Wang ise, törende yaptığı konuşmada, “Amasra’da Hema Şirketi’yle beraber yönettiğimiz proje, Türkiye’nin en büyük enerji projesi olarak tanınıyor. Bu kadar büyük projede başarılı bir şirketle çalışmaktan gurur duyuyoruz. Yeraltı zenginliği bakımından Amasra, Türkiye için özel ve önemli bir yer. Biz burada Hema Şirketi’yle birlikte çok büyük bir yatırım yapıyoruz. Biz böyle büyük bir yatırım yaptığımız zaman, yani maden açmakla beraber santral kurmakla, bölgesel ekonomiyi canlandırmak durumundayız. Ben inanıyorum ve güveniyorum ki, Amasra Projesi, Bartın bölgesini, hatta Türkiye ekonomisini canlandıracak. Bu projede, Türkler olsun, Çinliler olsun herkes elinden geleni yaptı ve çok büyük çaba gösterdi. Ben buradan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından 42´si Çinli olmak üzere100 işçiye primleri dağıtıldı.

Editör: Pusula Gazetesi