Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürlüğü tarafından Zonguldak Dedeman Otel’de “Tarımda Ortak Akıl ve Çözüm Oluşturma” toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya; Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Yaşar Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürleri, oda başkanları, dernek başkanları, üreticiler katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İl Necmi Çelik, “Zonguldak tarımının sorunlarına ortak çözümler üretmek, ortak çıkış noktalarını belirlemek, tarımda söz sahibi olan gerek birincil üreticiler ve temsilcileri, gerekse tarımsal ürünleri işleyen gıda imalat sektörü işletmecileri arasında karşılıklı diyalogu geliştirmek, ilimizde var olan tarımsal potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek amacı ile bu toplantıyı düzenledik. Dünyada tarımın ve gıdanın öne çıkması ile ülkemizde de paralel bir gelişme kaçınılmaz olmuştur. Bakanlığımızda bütün çalışmalarını bu yönde sürdürmekte ve mevzuatını gözden geçirerek günümüz şartlarına uygun hale getirerek önemli adımlar atmaktadır. Bize düşen görev bakanlık misyonunu bölgede en iyi şekilde uygulamaktır. Bu amaçla bugünkü toplantının bölgede bir ilk ve başlangıç olacağına daha ileriki dönemlerde daha detaylı ve sorunların temeline inen toplantıların ve oluşumların gerçekleşeceğine inancım tamdır. Tarım sektörü nüfusun büyük çoğunluğunun gıda ihtiyaçlarını karşılayarak Türkiye’yi dış kaynaklara bağımlı olmaktan korumakta, tarıma bağlı diğer sektörlerin ham madde tedarikini de gerçekleştirerek Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Tarımın ön plana çıkışı ve önemli bir sektör olarak gündemde sık yer bulması son dönemlerde özel girişimcilerin tarım sektöründe yatırım yapmaya olan ilgilerini arttırmaktadır. Ancak bu yeterli ölçüde değildir. Üreticilerimizin, sanayicilerimizin, iç ve dış pazarlar için üretim yapar hale gelmeleri, daha iyi gelir düzeyine kavuşabilmeleri için üretim kaynaklarını daha etkin kullanmaları gerekmektedir. Bu kapsamda düzenlenen bu toplantı, tarımsal kaynakların ve problemlerin belirlenmesi, kaynak ve potansiyelin değerlendirilerek verimliliğin, işletme ve çiftçi gelirlerinin artırılması, tarımın çevre, sanayi, turizm gibi diğer sektörlerle ilişkilerinin değerlendirilmesi, doğal kaynakların ve çevrenin korunması ortak akıl geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Tarımsal üretimin gelişmesine paralel olarak gıda sanayinin de gelişmesi büyük önem taşımaktadır. Aksi halde yetiştirilen ürünlerin değerlendirilmesi problemleri ortaya çıkar ve ilerleme bir yere kadar olur. Onun için burada işadamı, sanayici konumunda olan kişi, kuruluşlara büyük görevler düşüyor. Hammaddeyi yerinden temin etmek her zaman daha kolay ve ucuzdur, hem de kalitelidir. Bunun için gelişmeleri birlikte takip ederek yönümüzü birlikte çizebiliriz. Diğer yandan ticari boyut kazanabilmesi için üretim bölgesi oluşturulmasına, yeter ölçekte üretime, üretimin ikincil ürünlere dönüştürülmesine yönelik sanayinin geliştirilmesine, depolamaya ve çiftçi örgütlenmesine ihtiyaç vardır. Daha önce denenmiş, olumlu sonuçlar alınmış uygulamaların yaygınlaştırılması, yöre ekolojisine uygun olabilecek yeni çalışmaların yapılması hepimizin görevidir” dedi.

Daha sonra konuşma yapan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız ise, “Zonguldak tarımının, Zonguldak bazında karşılaştığı problemler bugünün ve yarının ne olacak anlamındaki tüm tarafları bir araya toplayarak bir nevi çalıştay ortak akıl toplantısının da hayırlı olmasını diliyorum. Katılımcılara da şimdiden yapacakları katkıdan dolayı da teşekkür ediyorum. Öncelikle yapacağınız çalışma Zonguldak tarımının geleceğe nasıl taşıyacağı yolunda, yönünde ana çalışmalardan bir tanesi olacaktır. Yapacağınız çalışmada özveri, çabanızı, gayretinizi ortaya koymanızı istiyorum. Zonguldak’ımızın bir sanayi şehri olması, yüzde 57’nin orman olması sizlere tarım konusunda diğer illere göre dezavantaj bir il olarak gözükmesin. Bunları avantaja çevirecek, dolayısıyla yarına tarım açısından mutlu ve güzel bakacak bir anlayışa bu çalışmalarla sahip olabilirsiniz. Öncelikle Zonguldak’ta tarıma aile tarımı olarak bakmayacaksınız. Ekonomik bir sektör olarak bakarak, Zonguldak tarımına bakarsanız açılımları yakalayabilirsiniz. Zonguldak’a ciddi bir anlamda ekonomi katkı getirilmesi için bunları ancak sektörel baz olarak düşünürseniz işin içinden çıkabilirsiniz. Zonguldak’ın tarımına küçük anlamında bakarsanız bir yere adım atamazsınız. Ama ekonomik sektör olarak bakarsanız önünüze ne coğrafi engel, ne kömür şehri olması, nede başka bir unsur gelmez. Dolayısıyla öncelikli olarak sektörel olarak bakın. Bu yaptığınız çalışmayı önemseyin. Bu önemli bir çalışma. Sizin, Zonguldak tarımına katkınız olacak. Biz kömür şehriyiz, fakat biz tarımında sanayisini kurabilecek hem girişimcilere, hem potansiyele hem de konum itibariyle de ilimize sahibiz. Bu imkanlarımızı, fırsatlarımızı bilip avantaja çevirmek bizim birinci dereceden ödevimiz, sizinde hükümlülüğünüz” diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi