Akyol, en kısa süre içinde duyuru yapılmadığında atamaların mart ayına sarkacağına dikkat çekerek; "Bu durum da atama yönetmeliğinde belirtilen, ´sınava dayalı atamalar ilgili yılın ocak-şubat aylarında yapılır´ hükmünün ihlali anlamına gelecektir. Yürürlükteki yönetmeliği uygulamayarak atama yapmamanın, sınav kazanmış yönetici adaylarını mağdur etmenin hukuk devletinde yeri yoktur. Var olan bir yönetmelikteki bir hükmü uygulamamak, geciktirmek görev suçudur ve TCK´daki karşılığı da görevi kötüye kullanmadır" dedi. Atamadan sorumlu Zonguldak Valiliği ve Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğünün mevcut mevzuatı uygulamak gibi bir sorumlulukları ve zorunlulukları olduğuna dikkat çeken Akyol, Eğitim Sen olarak süreci yakından takip ettiklerini, olası bir mağduriyet yaşanması durumunda sınav kazanmış ve duyuru takvimini bekleyen tüm yönetici adaylarına her türlü desteği vereceklerini belirterek şöyle dedi; "Şu an yürürlükte olan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliği´nin 23´üncü maddesinin 1´inci fıkrasının (a) bendinde; ´18 inci, 19´uncu ve 20´nci maddeleri kapsamında seçme sınavı son ucuna göre müdürlük, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına yapılacak atamalar ilgili yılın ocak-şubat aylarında yapılır´ denilmektedir. Kırşehir, Kırıkkale Milli Eğitim Müdürlükleri başta olmak üzere birçok ilde başlatılan ve sonuçlandırılan seçme sınavı sonucuna göre müdür, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı atamaları ile ilgili duyuru takvimi henüz Zonguldak´ta başlatılmamıştır. Geçtiğimiz ocak ayı içerisinde, ´Atama Yönetmeliğinde değişlik yapılacağı bilgisine ve duyumuna dayanılarak´ seçme sınavı sonucuna göre müdür, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı atamaları ile ilgili duyuruyu yapmayacaklarını sözlü olarak belirten Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, şimdi de şubat ayı sonunda duyuru takvimini ilan edeceklerini belirmektedirler. Atamadan sorumlu Zonguldak Valiliği ve Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğünün yürürlükteki yönetmelik gereği, sınava dayalı müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılığı atama duyurusunu başlatarak atama takvimini biran önce yapmak gibi bir sorumluluğu ve zorunluluğu vardır. Çünkü yürürlükteki atama yönetmeliğinde, ´sınava dayalı atamalar ilgili yılın ocak-şubat aylarında yapılır´ hükmü vardır. Seçme sınavı sonucuna göre müdür, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı atamaları ile ilgili duyuru takvimi yeni mağduriyetler yaratmadan Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından acilen başlatılmalıdır.


"YÖNETMELİK GEREĞİ ATAMALARIN ŞUBAT AYI İÇİNDE YAPILMA ZORUNLULUĞU VARDIR"


Atama iş ve işlemlerindeki (atama yapılacak münhal kurumların duyurusu, kabul ve onay süreci, atama komisyonun değerlendirmesi, atamaların yapılması ve elektronik ortamda ilanı, kararnamelerin hazırlanması, ayrılma ve başlama) takvimin en az 22 gün sürdüğü düşünüldüğünde sınava dayalı atamaların ilgili yönetmelikte belirtilen süre içinde (şubat ayı) yetişmemesi söz konusudur. En kısa sür içerisinde duyuru yapılmadığında atamalar mart ayına sarkacaktır. Bu durum da ilgili yönetmelikte belirtilen ´sınava dayalı atamalar ilgili yılın ocak-şubat aylarında yapılır´ hükmünün ihlali anlamına gelmektedir.


Diğer taraftan 17 Ocak 2013 tarihinde Zonguldak´ta sonuçlandırılan norm kadro fazlası yöneticilerin atamaları, ´değişlik yapılacağı bilgisine ve duyumuna´ dayanılan yürürlükte olan yönetmelik çerçevesinde yapılmıştır. Yürürlükteki yönetmelik doğrultusunda norm fazlası yöneticilerin atamalarını yapıp, sınav kazanmış yönetici ve yönetici adaylarının atamalarını yapmamak ise büyük bir çelişkidir"

Editör: Pusula Gazetesi