Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Türkali ile Filyos arasında kalan, daha öncede defalarca gündeme getirdiği ve “ölüm yolu” olarak bilinen karayolunun yapılmamasıyla ilgili sitem etti.

Devletin kurumları arasında uyum olmamasından ve bürokratların canının istediği gibi davranmasından dolayı çözüme ulaşılamadığını ifade eden Başkan Ünal, Karayolları’nın çalışmaları başlatmaması halinde suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Bu sıkıntıları her toplantıda dile getirdiğini, fakat sonuç alamadıklarını belirten Başkan Ünal, Filyos Projesi kapsamında yapılacak liman ve kurulacak fabrikalara nasıl yol ulaştırılacağını bilmediklerini, sürecin daha da uzatılmak istendiğini vurguladı.

Başkan Ünal, Pusula’ya yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“DEVLETİN KURUMLARI ARASINDA UYUM YOK”

“Zonguldak-Filyos karayolu proje ihalesi 2010 yılında yapıldı, süresi de bir yıldı. Şu anda sene 2013, ama proje hala bitmedi. Dolayısıyla 2013’te Filyos-Zonguldak yolunun yapım ihalesinin yapılması da mümkün değil. Liman ihalesi yapılacak, ama şu anda liman yerine gidilmesi mümkün değil. Yol yok. Liman yapılırken, hem karayolunun, hem de demiryolunun programa alınması gerekirdi. Liman projesi yapılacak, sonra yoldu, demiryoluydu derken, 2-3 yıl daha geçecek. Devletin kurumlarının arasında uyum yok ve bu uyumun olmamasından dolayı işler aksıyor. Filyos Projesi’ni yapacağız, ama bu liman ve buraya yapılması düşünülen fabrikalar için en önemli şey, uçaktan daha önemli yoldur. Ama şu anda karayolu veya demiryoluyla ilgili hiçbir çalışma yok.”

“BÜROKRATLARIN KULAĞINDAN TUTACAK HALİM YOK”

“DLH ‘Limanı yapacağım’ diyor, ama Karayolları, demiryolları limana bağlanan yolu nereden bağlayacak? Böyle bir çalışma yok. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında bu sıkıntıları dile getirdim. Sonuç çıkacak mı, çıkmayacak mı, hep beraber takip edelim. Biz seçilmiş insan olarak bunları söylüyoruz. Bu saatten sonrada bürokratların eline düşüyoruz. Bürokratın kulağından tutup ‘bu işi yap’ diyecek halim de yok. Bürokrat canı isterse yapıyor, istemezse yapmıyor. Biz Zonguldak’ta bürokratlara ‘canım, cicim’le iş yaptırıyoruz. Az ‘bu iş yapılacak’ dediğin zaman da, en kötü adam sen oluyorsun. Zonguldak’ın en büyük hastalığı da bu…”

“BÜROKRATLARIN GÜCÜ YETMİYORSA, BEN YAPARIM”

“Karayolları bitim tarihinden itibaren görevini yapmıyor. Görevini yapmayıp bu yol üzerinde herhangi bir şekilde kaza olursa, bunun sorumlusu Karayolları olacaktır. Bunu herkes söylüyor ve biliyor. Burası da Çaycuma Köprüsü gibi yıkılıp insanlar öldükten sonra yenisi yapılacaksa, ‘yapmasınlar’ diyoruz. Ben diyorum ki, insanlara bir şey olmadan gelsinler önlemini alsınlar. Devletimizin gücü bunu yapmaya yeter. Bürokratların yapmaya gücü yetmiyorsa eğer, Filyos Belediyesi olarak burayı ben yaptırırım. Benim yapmaya gücüm yeter. Buradan geçecek olan araçları, Karayolları kendisi gelip tespit edebilir. Buradan binlerce araç geçiyor. Bunun tespitinin yapılması lazımdır. Bir kazada kurtulma şansınız yok. Burada kaza olduğunda ya denize, ya da demiryoluna gidiliyor. Biz bunu İl Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme getirdiğimizde, dedik ki: En azından bir bariyer yapalım da vatandaşları korusun. Gittiler, hiç gereği olmayan Çömlekçi-Filyos karayoluna bariyer çaktılar. Acaba bu Karayolları memurlarının gözlerinde bir şikayet mi var? Ben bunu soruyorum. Buradaki uçurumları görmüyorlar gibi görünüyor. Ben buradan tekrar söylüyorum, burada herhangi bir ölüm olursa, bunun sorumlusu Karayolları Bölge Müdürlüğü ve buraya duyarsız kalan bürokratlardır. Filyos halkı adına konuşuyorum, bu yolun bir an önce yapılabilmesi için demiryolu tüneli uzattı, en azından burası doldurularak bu yol genişletilebilir ve trafik rahatlar. Diğer kısımlara da bariyer yapılabilir. Bunları bile bile yapmayan Karayolları ile karşı karşıyayız. Geçtiğimiz yıl Çaycuma’da bir köprü faciası oldu. ‘Sorumlusu oydu, buydu’ denildi. Buradaki yolun sorumlusu da Karayolları’dır. Burayı metreyle ölçtük. Uzunluğu 2 metre 80 santimetre genişliğinde ve şehirlerarası trafiğe açık Türkiye’de başka bir yol varsa, ben söylediğim sözleri geri alıyorum. Buradaki yoldan TIR geçmez. Buradan TIR’lar geçiyor. Onun için ben tekrar Karayolları yetkililerine söylüyorum, buraya biran önce önlem alsınlar, eğer belirli bir süre içinde yapmazlarsa, savcılığa suç duyurusunda bulunacağımı Filyos Belediye Başkanı olarak söylüyorum.”

Editör: Pusula Gazetesi