Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, madencilerin yaşam riski dahil çok riskli görev yaptıklarını belirterek, işin zorluğunun göze alınarak madencilikte emeklilik yaşının 55&[#]8217;den 50&[#]8217;ye indirilmesini istedi.

Milletvekili Köktürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı&[#]8217;na verdiği &[#]8220;Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi&[#]8221;nde, madencilerin ağır çalışma koşullarına dikkat çekti.

Köktürk, kanun teklifinin gerekçesini şöyle dile getirdi:

&[#]8220;Genel Gerekçe: Madencilik sektörü, en zor ve riskli sektörlerin başında geliyor. Özellikle yeraltında çalışanlar; çok ağır koşullarda, yaşam riski dâhil pek çok risk altında görev yapıyor, taşkömürü madenciliğinde sıkça görüldüğü gibi akciğer hastalıkları v.s. gibi pek çok meslek hastalığına maruz kalıyorlar. Yaptıkları işin gereği olarak, çalışma koşulları nedeniyle çok genç yaşlarda sağlık sorunları yaşıyor, buna bağlı olarak fizik güçleri olumsuz etkileniyor ve yaşam kaliteleri düşüyor. Yine, son yıllarda görüldüğü gibi madenciler emekliliğe hak kazanmadan iş kazalarında grizularda çok genç yaşlarda yaşamlarını yitiriyorlar. Gerek meslek hastalıkları, gerekse iş kazaları yaralanma ve ölümleri konusunda yapılan bilimsel çalışmalar sorunun ciddiyetini açıkça ortaya koyuyor. Halen yeraltında çalışanlara emeklilik yaş haddi 55 olarak uygulanıyor, ancak bu yaş; yapılan işin zorluğu ile işçinin sağlığında, fiziki gücünde, bedeninde ve yaşam kalitesinde yarattığı tahribat değerlendirildiğinde yetersiz kalıyor. Yeraltında çalışanlar için 50 yaş, yaş haddi olarak daha uygun olacaktır. Ayrıca, hesaplanan fiili hizmet süresi zammı, 40&[#]8217;ıncı maddede yer alan tablonun (13) ve (14) numaralı sırasında yer alan sigortalılar için 8, diğer sigortalılar için 5 yılı geçmemek üzere uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında prim ödeme gün sayısına ekleniyor, bu sürelerin 3 yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaş hadlerinden indiriliyor. Tablonun (10) numaralı sırasında yer alan &[#]8216;yer altı işlerindeki&[#]8217; sigortalılar için bu fıkradaki süre sınırı uygulanmıyor. Ancak, yer altı işlerinde süre sınırının uygulanmaması da yeterli değildir. Ayrıca, yeraltı işleri için fiili hizmet süresinin tamamının yaş haddinden indirilmesi, işin niteliğine ve zorluğuna daha uygun düşmektedir.

Madde Gerekçeleri:

Madde-1: Yeraltında çalışan işçilerin emeklilik yaş haddi, yapılan işin zorluğu göz önüne alınarak 50 olması sağlanmıştır.

Madde-2: Yeraltı işleri için fiili hizmet süresinin yarısının değil, tamamının yaş haddinden indirilmesi sağlanmıştır.

Madde-3: Yürürlük maddesidir.

Madde-4: Yürütme maddesidir.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi:

Madde-1: 31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 28&[#]8217;inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan &[#]8216;55&[#]8217; ibaresi &[#]8216;50&[#]8217; olarak değiştirilmiştir.

Madde-2: 5510 sayılı Kanunun 40&[#]8217;ıncı maddesinin üçüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

&[#]8216;Ayrıca, yeraltı işleri için fiili hizmet süresinin tamamı yaş haddinden indirilir.&[#]8217;

Madde-3: Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde-4: Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi