Ziyarette konuşan AK Parti Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, Zonguldak Gümrük Müdürü Celal Akkaya’a yeni görevinde başarılar dileyerek, “26 Ocak Dünya Gümrük Günü”nü kutladı.

Karadeniz’de Ro-Ro taşımacılığının yapıldığı ilk ve tek yerin Zonguldak olduğunu dile getiren Karaduman, “AK Parti Merkez İlçe Teşkilatı olarak, hem 26 Ocak Dünya Gümrük Gününüzü kutlamak, hem de göreve yeni gelmenizden dolayı ‘hayırlı olsun’ ziyareti gerçekleştirmek istedik. Limanımız ile birlikte Zonguldak olarak önemli bir noktadayız. Ro-Ro taşımacılık anlamında da yaklaşık 34 bin civarında işlem hacmimiz var. Aynı zamanda da Karadeniz Bölgesi’nde ilk ve tek Ro-Ro taşımacılığı yapılan yer. Zaman zaman resmi kurumlarımıza ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Gümrük Müdürlüğü, daha önce merkezdeydi, şu an Kozlu ilçemizin sınırları içerisinde. Zonguldak coğrafyasına baktığımız zaman Kozlu ve Zonguldak iç içe. Hem Gümrük Müdürlüğü içinde hizmet veriyorsunuz, hem insanlar mağdur olmadan bu işlerde yürümüş oluyor. Ekonomi açısından buraya gelen TIR’ların Zonguldak ekonomisine kısmen de olsa katkıları var, bunu göz ardı edemeyiz. Bu açıdan da çok önemli… İnşallah sayıyı arttırarak, limanımızı değişik yerde büyüterek, bölgemizin kalkınmasında katkı vermek için bizler de siyasi irade olarak elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz. Hep birlikte bölgemizi kalkındırmak için çalışmalarımızı arkadaşlarımız ile birlikte sürdüreceğiz. Nazik karşılamanızdan dolayı sizlere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Zonguldak Gümrük Müdürü Celal Akkaya ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür etti.

Akkaya, “26 Ocak Dünya Gümrük Günü, bizim için önemli birgün. 17 ülke ,26 Ocak 1953 yılında ticaretin kolaylaştırılması, eşyanın veya ticari eşyanın ekonomiye biran önce hızlı girebilmesi için belge sistemlerini basitleştirmek amacını gütmüşler sonra 1993 yılında bu sayı 117’ye çıkmış. 1993 yılında alınan bir kararla 26 Ocak anısına Dünya Gümrük Günü olarak kutlanmaya başlanmış. Zonguldak Gümrük Müdürlüğü’nün ekonomiye katkısı çok fazla… Zonguldak’a geldiğimde, ‘bizim limanımız Zonguldak halkına ne getiriyor, ne götürüyor?’ diye bir araştırma yaptım. Ticaret ve Sanayi Odası’nda ve üniversitede bu konuya yönelik bir araştırma bulamadık. Kendi gözlemlerimiz buraya gelen her şoför, her yolcu mutlak suretle lokantalara veya marketlere gidiyor ve Zonguldak’a katkıda bulunuyor. Biz sadece Ro-Ro işlemleri yapmıyoruz. Aynı zamanda ithalat ve ihracatta yapıyoruz. Şu an Karadeniz Bölgesi’nde en yoğun narinciye ihracatı yapan bir kapıyız. Aynı zamanda bu kapılar, orada ki diğer ülkelere açılan yoğun bir kapıyız. İnşallah Ro-Ro gemilerimiz düzenli sefere geçerse sayının 45 bine çıkacağını tahmin ediyorum. İthalatta 750 milyon dolara ulaştık, ihracatta da 340 milyon dolar civarında bir rakamdayız. Ziyaretinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum” dedi.
Editör: Pusula Gazetesi