Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde taşeron firmanın çalıştığı sahada 8 maden işçisinin yaşamını yitirmesinin ardından harekete geçen Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), taşeron uygulamasının sona ermesi ve TTK’ya işçi alınması için son yılların en görkemli mitinglerinden birini gerçekleştirdi. Çoğu maden işçisi yaklaşık 20 bin civarında kişinin katılımıyla sağlanan miting öncesinde maden işçisinin zaman zaman attığı, “İşçi burada, esnaf nerede?” sloganları dikkat çekti. Böyle bir günde esnaf kesiminden ve halktan destek bekleyen maden işçilerinin sloganları, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun’u rahatsız etti.

COŞKUN: “SENDİKA BİZİM YANIMIZDA, BİZ DE SENDİKAMIZI DESTEKLİYORUZ”

Pusula’nın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan ve tepkileri haksız bulan Başkan Muharrem Coşkun, “Atılan sloganları, bir talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Çünkü biz oradaydık. İlla pankart mı açmamız gerekiyor? Ben GMİS Genel Başkanı’na ve Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşlarımıza başarılar diledim. Miting bitene kadar Belediye Başkanımız ile aynı yerden seyrettik. Katılım güzeldi, güzel bir miting oldu. Sloganı kim attı, bilmiyorum, ama kim atmışsa yanlış yaptı. Mitingin başarısına gölge düşürdü. Aklı başında sağlıklı bir insanın yaptığını düşünmüyorum. Provokatör kaynaklı birilerinin yaptığını düşünüyorum. Esnaf ile sendikanın arasını bozmaya çalışan arkadaşlar varsa, başarılı olamayacaklar. Biz sendika ile hiçbir zaman karşı karşıya gelmedik, gelmeyiz de. Sendika bizim yanımızda, biz de sendikamızı destekliyoruz. Her zaman TTK ve Sendikanın güçlü olmasını istiyoruz. Hatta mümkünse, işçi alımlarının biran önce başlamasını istiyoruz. Bu sloganları hak etmediğimizi düşünüyorum” dedi.

“TTK’YA İŞÇİ ALINMALI”

Başkan Coşkun, “TTK’ya işçi alımıyla ilgili talepler dile getirilirken, siz neden sessiz kalıyorsunuz?” şeklindeki soru üzerine, “Biz her konuda TTK’nın mutlaka işçi açığının giderilmesinden yanayız. Özellikle üretimdeki açıkların mutlaka kapatılması lazım… Bu konuda gerek TTK’nın, gerekse sendikamızın ortak bir çalışma, norm kadro yapıp açıkların 500’e düştüğü an anında takviye yapılması lazım. TTK’ya işçi alımlarıyla beraber yedek işçilerinde seçilmesi lazım” sözleriyle yanıt verdi.

“GÖÇÜN DURMASI İÇİN İSTİHDAM ALANLARI ŞART”

“Zonguldak, en fazla göç veren iller arasında üçüncü oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soru üzerine Coşkun, “Bartın ve Karabük bizden ayrıldıktan sonra Zonguldak’ın nüfusunda düşüş oldu. Bunun sebebini istihdamın daralmasına bağlıyoruz. TTK’nın işçi alımındaki sürelerin uzun sürmesinden kaynaklanıyor. İnsanlar, içlerinde umut olmadığı için büyük şehirlere göç ediyorlar. O insanlara ‘niye gittiniz?’ diyemiyoruz, çünkü kendilerini haklı buluyoruz. Bu konuda TTK’nın işçi açığının kapatılarak, Zonguldak’tan göç eden insanları geri dönmesini sağlarız. Tabii ki, sadece TTK ile olmaz. TTK’nın işçi alımından öte Filyos Projesi’nin de biran önce hayata geçmesini istiyoruz. Buradaki arsa parselasyonunun yılbaşından sonra başlaması gerekiyordu. Liman ihalesinin bitmesini bekliyoruz. Liman ihalesi yapılırsa, arsa parselasyonu mecburen peşinden başlayacak. Tünellerin yapılması lazım... Bunlar Zonguldak’ta hep istihdam yaratacak. Sıkıntımız, iş alanlarının az olmasından kaynaklanıyor” yanıtını verdi.

KÜÇÜKALİ: “MUHARREM BAŞKAN BİZİ KOORDİNE ETMEDİ”

Zonguldak Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Şükür Küçükali ise, sloganları duyduğunu belirterek, “Adliye önünde toplanan işçi grubu, Gazipaşa Caddesi’nde ilerlerken, ‘İşçi burada, esnaf nerede?’ diye slogan attı. Alana doğru giderken, ben de elimi kaldırarak, desteklediğimizi işaret ettim. Maden işçilerimizin eylemine katılarak, destek olduk. Maden işçisi, esnafımızın olmazsa olmazı… İster TTK’da çalışsın, ister özelde çalışsın, maden işçisi olmazsa, esnafımız olmaz. Aynı düşüncelerimi Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir’e ziyaret için gittiğimiz gün de paylaştım. Maden işçimiz, özellikle küçük esnafımız için çok önemli. Böyle bir günde onları desteklememek gibi bir şey söz konusu olmaz. Esnaf Odaları Birlik Başkanımız Muharrem Coşkun, bu konuda bizleri koordine etseydi, esnaftan organize bir destek gelirdi. Biz de pankartlarımızla katılırdık. Birçok esnaf arkadaşımız da orada olurdu” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi