1899 yılında kurulan Zonguldak Belediyesi tarafından 110 yıl sonra Merkez 1. Etap Tapu Töreni düzenlendi. Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun, Hazine ve Orman arazilerinin olması nedeniyle imar planı yapılmayan Zonguldak&[#]8217;ta belediye tarafından 4 yıl önce başlatılan şehir planlaması ile planlaması bitirilen ilk bölgenin tapuları vatandaşlara dağıtıldı. Camlı Köşk Restaurant&[#]8217;ta yapılan törene AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan, Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, davetliler ve CHP Zonguldak Belediye Meclis Üyesi Turan Demirtaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşma yapan Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, yüzyıllık mülkiyet sorununu çözmeye başladıklarını kaydetti. 1924 yılında il olan Zonguldak&[#]8217;ta belediyenin 1889 yılında kurulmasına rağmen şehir planlaması yapılmayarak yüzde 13&[#]8217;ü hariç vatandaşların gecekondularda yaşadığını hatırlatan Gonca şöyle konuştu:
&[#]8220;Bizim için bir miladi takvimdir. Öncelikle Zonguldak&[#]8217;ta 2004 yılında göreve geldiğimizde bizim önceliklerimiz vardı. Büyüklerimizin bize anlattığı &[#]8216;sadece kömür çıksın, üstünde ne olursa olsun&[#]8217; mantığıyla gecekondulaşmanın önlenmemesiyle bugünkü çarpık kentleşmenin konumu yaşanmıştır. Nostalji olarak eski fotoğraflar albümlerde hala duruyor. O zaman da acaba bu günkü Bahçelievler Mahallesi&[#]8217;nin oluşabileceğini kimse hayal edebiliyor muydu? Keşke o zamanlar planlı kent olsaydı, planlama çalışmaları o zaman yapılsaydı belki Bahçelievler&[#]8217;de şu gördüğünüz alanlar mevcut olacaktı. İşte bu hayal değil, şu anda planlaması yapılan yer üniversitenin karşısı olan alan. Yapılaşması bitirildiğinde planlı olması nedeniyle bu kent semt olarak doğabilecektir. Bu gün tapusu olmayanlar evini ipotek göstererek kredi alabilmek için bankaya başvurduğunda evinin değeri 250-300 bin TL etse bile kredi vermezler, tapu isterler.&[#]8221;
Milletvekilleri Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan konuşmalarında mülkiyet sorunlarına ve çözümüne değindi. Konuşmaların ardından tapu dağıtımına geçildi. İlk etapta planlaması bitirilen alanda 15 kişiye tapuları dağıtıldı. CHP Zonguldak Belediye Meclis Üyesi Turan Demirtaş da tapu vermek üzere sahneye çağrıldı. Demirtaş, &[#]8220;Ben aslında CHP&[#]8217;li Belediye Meclis Üyesiyim ama çalışmalarınızı başarılı buluyorum. Büyük cesaret göstererek yatırım yaparak bu projeyi başlattınız. Size bu konuda teşekkür ediyorum. Başlattığınız işin devamını getirmenizi istiyorum&[#]8221; dedi.
Vatandaşlara tapularının verilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çektirildi.
Editör: Pusula Gazetesi