Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi Rıza Yalçınkaya, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 9 Ocak 2013 tarih ve 697 sayılı genelgeyle ilgili bir soru önergesi hazırlayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.

İcralık olan işçilerin dikkatlerinin dağıldığını, kazaların bu nedenle meydana geldiğini ve bir yıl içerisinde borçlarını kapatmayan işçilerin işten çıkartılacağını ifade eden genelgenin geri çekilmesi gerektiğini ifade eden CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, “TTK Genel Müdürü’nün asli görevi, kurumunda çalışan işçilerimizin iş sağlığı ve iş güvenliğini sağlamaktır. Dolayısıyla yayınlamış olduğu bu genelge hukuki dayanaktan yoksun olduğu gibi, görev ve sorumluluk alanının dışındadır” dedi.

“İŞ KAZALARI, BORÇLU İŞÇİLERİN ÜZERİNE YIKILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Milletvekili Yalçınkaya, Meclis’in gündemine taşıdığı önergede, “Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı, Zonguldak Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen iş kazası sonucunda hayatını kaybeden işçilerimizin üzüntüsünü tüm ülke olarak yaşadığımız bu günlerde; TTK Genel Müdürlüğü, 9 Ocak 2013 tarih ve 697 sayılı bir genelge yayınlayarak; kurumda çalışıp, kendisiyle ilgili icra takibi olan veya aldığı maaşta haciz bulunan işçilere bir yıl süre verilerek bu borçlarını kapatmaları ve maaşlarının üzerindeki hacizlerini kaldırmaları istenmiş ve bunlar yapılmadığı takdirde de iş akitlerinin feshedileceği duyurulmuştur. TTK tarafından yayınlanan bu genelge de; ‘İcralık duruma düşen işçilerin akıllarının sürekli iş harici konularla meşgul olması ve konsantrasyon problemi yaşamalarının muhtemel bulunması nedenlerinden dolayı, işlerini dikkatle yapamama olasılığı bulunmakta, kendilerinin ve yanında çalışanların sağlığı ve iş güvenliği açısından büyük risk oluşturmakta, dolayısıyla iş verimini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca sık sık haciz ve icralık duruma düşen işçilerimiz ile ilgili kararlara ait dosyaların takibini ve işlemlerini yürüten Personel, Muhasebe ve Hukuk Birimlerimizi yoğun mesai harcamak zorunda bırakıp önemli zaman kaybına neden olmaktadır” denilerek, iş kazalarının sorumlusu olarak, aldığı ücretle geçimini sağlayamayıp borçlanmak zorunda kalan işçilerimiz gösterilmiştir” ifadelerini kullandı.

“TTK GENEL MÜDÜRܒNÜN İCRA DAİRELERİNİN İŞİNİ YAPMAYA ÇALIŞMASI BÜYÜK BİR TALİHSİZLİK”

Maden ocaklarında meydana gelen iş kazaları istatistiklerinde, Türkiye’nin dünya birincisi olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya, “İşçilerimizin bu tür kazalara maruz kalmaması için düzeltilmesi gereken birçok aksaklık ve eksiklik olmasına rağmen bu eksiklikleri ve yapılması gerekenleri kendi kurumunda kazaları önlemek amacıyla yerine getirmesi gerekirken TTK Genel Müdürlüğü’nün icra dairelerinin yapması gereken işlere karışması büyük bir talihsizliktir. TTK Genel Müdürünün asli görevi kurumunda çalışan işçilerimizin iş sağlığı ve iş güvenliğini sağlamaktır. Bu nedenle yayınlamış olduğu genelge hukuki dayanaktan yoksun olduğu gibi görev ve sorumluluk alanının da dışındadır” diye konuştu.

“BU DEVİRDE, İŞÇİLERİN BORÇSUZ YAŞAMASI MÜNKÜN DEĞİL”

Dünyanın en zor mesleğini yapan maden işçilerinin aldıkları ücretle borçsuz yaşamalarının mümkün olmadığını ifade eden Milletvekili Yalçınkaya, “TTK Genel Müdürlüğü öncelikle kurumunda çalışan işçiler arasında eşit işe eşit ücret politikasını gerçekleştirirse işçi kardeşlerimizin aldıkları maaşları kendilerine ancak yetecek, böylelikle bir nebzede olsa borçlarından kurtulabileceklerdir. Dolayısıyla şu anda aldıkları ücretle ekmeğinin peşinde koşan, ailesini geçindirmeye çalışan, öğrenci okutan ve onların insanca yaşamaları için harcamalar yapan işçinin borcunun olmaması bu devirde imkânsızdır” ifadelerini kullandı.

“İŞ KAZALARININ, BORÇLU İŞÇİLERDEN KAYNAKLANDIĞI KANAATİNE NASIL VARILMIŞTIR?”

Enerji Bakanı Taner Yıldız’a, TTK Genel Müdürü’nün böyle bir genelge yayınlaması için bir talimat verip vermediğini soran Yalçınkaya, “Genel Müdür; kurumundaki iş kazalarındaki artışın sebebini, işçilerin borçlu olması nedeniyle oluşan konsantrasyon bozukluğuna bağlamaktadır. Bu kanaate nasıl varılmıştır? İş kazalarının bu durumdan kaynaklandığı nasıl belirlenmiştir? Yerin metrelerce altında, her an ölümle burun buruna çalışan işçilerin emeklerinin karşılığının verildiğine inanılmakta mıdır? TTK işçilerinin ücretlerine onların konsantrasyonlarını bozmayacak oranda bir zam yapılması düşünülmekte midir? TTK’da eşit işe eşit ücret politikası uygulanmakta mıdır? Uygulanmıyorsa bu ücretler arasındaki adaletsizlik ve Genel Müdür’ün değimiyle işçinin borçlanmasına sebep olan bu adaletsiz ücret uygulaması ne zaman sona erecektir? TTK’da çalışıp da icralık olan personel sayısı nedir? Bugün ülkemizde çalışan herkes borç içerisindedir. Dolayısıyla TTK da uygulamaya geçirmeye çalıştığınız bu durumun, diğer kurumlarda da çalışanlara yönelik uygulanması konusunda hükümetiniz tarafından alınmış bir karar bulunmakta mıdır?” şeklinde yönelttiği sorulara da cevap istedi.

Editör: Pusula Gazetesi