AB- Türkiye Odaları Ortaklık Hibe Programı kapsamında Uluslararası Ticaret Hacminin Geliştirilmesi Projesi başlangıç toplantısı Çaycuma TSO’ da yapıldı. Toplantıya, Vali Erol Ayyıldız’ın yanısıra, Kaymakam Hasan Yaman, Çaycuma Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Ali Başören, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Perşembe Belediye Başkanı Rasim Miyanyedi TSO Meclis Başkanı Zeki Yurtbay, TSO Başkanı Rıfat Sarsık, Antwerp- Waasland TSO AB İlişkileri Danışmanı Luc Van Looven, Esnaf Odası Başkanı Hayri Kandemir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özgür Uslubaş, Çaycuma MYO Müdürü Hikmet Yazıcı, ZONHAV Müdürü Hasan Özşahin, ve işadamları katıldı.

Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rıfat Sarsık, dış ticaret ilişkilerini geliştirmek, ve diğer odalarla işbirliği içinde olmak için projeye dahil olduklarını söyledi.

Uluslar arası bir proje ortak olduklarından dolayı Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası’nı tebrik eden Vali Erol Ayyıldız; “Ticaret odaları kendi kabuklarını kırarak uluslar arası açılmadıkları takdirde var oldukları bölgede etrafına vermiş oldukları görevleri yerine getiremezler. Dolayısıyla uluslar arası alana mutlaka açılmaları gerekiyor. Bu anlamda Çaycuma TSO güzel bir olaya paydaşlık etmiştir. Sadece paydaşlar değil, geniş bir kitle bu projeden yararlansın. Bölgemize hayırlı olsun”diye konuştu.

Proje Asistanı Kamuran Mısırlı, projeyi tanıtan konuşmasında şunları söyledi; “ Projenin ortakları Çaycuma TSO ile Belçika Voka Ticaret ve Sanayi Odası’dır. Bütçesi 127.731.33 Euro, süresi ise 12 aydır. Projenin genel amacı, diş ticaret ilişkilerini geliştirip güçlendirmek, Çaycuma TSO ile Antwerp- Waasland TSO arasındaki ticari etkileşimi artırarak Türkiye ile AB ülkelerinin TSO’ları arasındaki ilişkileri geliştirmek. Özel amaçları ise Çaycuma TSO ile Antwerp – Waasland TSO üyelerinin uluslar arası ticaret sistemine daha fazla entegre olması. Çaycuam ve Antwerp arasındaki ticari etkileşimi ağ geliştirme yoluyla artırmak. Antwerp- Waasland TSO ve Çaycuma TSO arasındaki ziyaretler ve atölyeler yoluyla bilgi transferi oluşturmak. Üyelerinin dış ticaret kapasitesini geliştirmek. Türkiye ve Belçika’daki ticaret fuarları ve sergiler gibi dış ticaret etkinliklerine iki oda üyelerinin katılımlarını sağlamak”

Mısırlı ayrıca proje etkinlikleri ve beklenen sonuçları açıkladı.

Antwerp – Waasland TSO AB İlişkileri Danışması Luc Van Looven ise projede ihracat kurallarına ağırlık vereceklerini belirterek; Bölgenizde olmaktan mutluluk duyuyorum. Ayrıca yemeklerinizi çok beğendim. Buraya birkaç ziyaretim daha olacak. 1977 yılında odamız Avrupa Birliği’ne bir ticaret merkezi olmak için başvurdu ve bir anlaşma imzaladı. Geçen 25 yıllık sürede Avrupa Birliği’nde değişim ve gelişmeleri takip etmeye çalıştım. Projenin amaçlarından bir tanesi de ticaret hayatındaki değişimleri sizlere öğretmek olacak. Avrupa ülkelerine ihracat yapabilmeniz için gerekli unsurları öğrenmeniz sizlere çok yardımcı olacak”şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi