Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Arzu Kara yaptığı basın açıklamasında, sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerinin fazlalaşmasını ve nöbetlerin azaltılmasını istediklerini belirtti. Kara, “Sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından birisi de yoğun iş gücünün ardından karşılaştıkları yorucu ve uzun saatler süren nöbetlerdir. Nöbetlerle ilgili sağlık çalışanlarının ne düşünüyor diye baktığımızda ortada büyük bir memnuniyetsizlik var.

Sağlık çalışanlarının yüzde 90’ı nöbet tutmak istemiyor. Sağlık çalışanları için büyük bir sorun haline gelen nöbetlerin temel nedeni çalışan yetersizliğidir. Yeterli çalışanın olmaması nedeniyle çözülemeyen nöbet sistemi ile çalışanlar ‘mesai-nöbet-icap’ denklemi ile karşı karşıyadır. Bu durum sağlık hizmetlerinin kalitesini etkilemekte, çalışanın memnuniyetsizliğini arttırmakta ve iş verimini düşürmektedir. Sağlık çalışanları böylesine bir fedakarlıkta bulunurken, ne yazık ki komik nöbet ücretlerine mahkumiyet devam etmektedir.

Nöbet sorununun çözümüne çare üretemeyenler, çalışanların alın terini görmezden gelmektedir. Sağlık çalışanları bu konuda açıkça mağdurdur.

Nöbetlerin karşılığı olarak görülen bu ücretlerde sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı değildir. Önceliğimiz ve temel beklentimiz yeterli istihdam çalışması yapılarak nöbetlerin mümkün olabildiğinde asgari düzeye indirilmesidir. Hali hazırda tutulan nöbetlere verilecek ücretlerin makul bir düzeye getirilerek çalışanın emeğinin karşılanmasıdır.

Ayrıca, performansa dayalı bir sistem içinde mesai saatlerinin dışında kuruma hizmet veren çalışanların nöbetlerinin döner sermaye ek ödemesine yansıtılmasıdır.

Aylık 160 saatlik mesai saati dışında nöbet tutmak sureti ile fazla çalışılan süreler döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır. Bakanlık yetkililerinden sağlık çalışanlarının bu makul taleplerini dikkate alarak emeklerinin karşılığını bir nebze olsun karşılamasını istiyoruz” dedi.
Editör: Pusula Gazetesi