Taşeronluk sistemi ile lağım sürmelerin yapılmasının anlamsız olduğunu dile getiren AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, “Sayın Bakanımızın söylediği gibi yeraltındaki bu faaliyetlerin özel sektör aracılığı ile yapılmasının doğru olmadığını görmüş olduk. TTK kendi personeli ile bunu yapabilir” dedi.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan’ın icralık işçiler ile ilgili yayınladığı genelge ile ilgili de konuşan Uçar, “TTK Genel Müdürü’nün dile getirdiği konu bana göre doğrudur. Bu olayın akabinde açıklama yapması doğru mudur, o tartışılır” dedi.

Uçar, açıklamasına şöyle devam etti:

“TAŞERONLUK SİSTEMİ MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE ÇOK VERİMLİ DEĞİL”

“Karadon’un ardından iki sene sonra Kozlu’da böyle bir kaza ile karşı karşıya kaldık. Üzücü bir kaza, biz olayın başından sonuna kadar takipçisiyiz. Biliyorsunuz, üç vatandaşımızın Adli Tıp’a gönderilmesi, cesetlerin hala teslim edilememesi aileleri adına çok üzücü. O yüzden hala bekliyorlar ve biz de takip ediyoruz. Onların olayın başlangıcından bugüne kadar ki süreçte aileleri ile birlikte olmaya çalıştık. Onların acılarını paylaşmaya çalıştık. Tabii ki özel sektörde olması ayrı bir önem arz ediyor. İnsanların akıllarına ‘Neden? Niçin?’ sorularını getiriyor. Sayın Bakanımız Faruk Çelik, olayın olduğu gün Zonguldak’a geldiğinde taşeronluk sisteminin özellikle yeraltında, madencilik sektöründe çok verimli olmadığını ifade etti, karşı çıktığını ifade etti. Bu konuya temas etti, Çalışma Bakanı olması vesilesi ile elbette ki bu değerlendirilecektir. Ben de daha önce şunu söyledim. TTK lağımların sürmesi konusunda özel sektöre devredilmesi, verilmesi özel sektörle yapılan tüm görüşmelerde aylık yüz metre gibi bir lağım sürdürülebileceğini bunun her ne hikmetse 100 metreyi bırakıp 50 metre bile süremediler. TTK kendi personelinin aylık sürmüş olduğu yirmi 530 metreyi bile zor ulaştılar. Bu şu anlama geliyor, demek ki gereksiz. Taşeronluk sistemi ile lağım sürmelerin yeraltında bu tip faaliyetlerin yapılmasının anlamsız olduğuna geliyor. O yüzden Sayın Bakanımızın söylediği gibi bende bunların yeraltındaki bu faaliyetlerin özel sektör aracılığı ile yapılmasının doğru olmadığını görmüş olduk. Tabii özel sektörde bunun dışındaki rödevanslı sahalarda, özel sektörlerde zaman zaman bu tip olaylarla karşı karşıya kalıyoruz, ama münferit bazı ölümlerle karşı karşıya kalıyoruz. Ama buralarda birinde 30, birin de 8 vatandaşımızı kaybedilmesi gerçekten çok ciddi ve üzerinde durulması gereken olaylardan birisi. Özel sektörde de zaman zaman kazalar oluyor. Yani burada rakamsal boyutları dikkat çekici biraz, özel sektörde de zaman zaman oluyor. Madencilik sektöründe bunlar oluyor. TTK’nın kendi bünyesinde de zaman zaman buna benzer kazalar oluyor. TTK kendi personeli ile bunu yapabilir.”

“TTK GENEL MÜDÜRܒNÜN DİLE GETİRDİĞİ KONU BANA GÖRE DOĞRUDUR”

“Kimin, hangi açıklamayı, ne niyetle yaptığı önemli… TTK’nın bazı yerlerinde taşeron verimli olabilir, ama en tehlikeli yerde özel sektörlerin aracılığıyla yapılması verimli değil. Bütün kurumlarda çalışan personelin icralık durumda olması verimliliği azaltıyor. Çünkü kafası başka yerde oluyor. Bu burada uygulanmalı mıdır, değil midir, ayrı bir konu. Ama TTK Genel Müdürü’nün dile getirdiği konu bana göre doğrudur. Bu olayın akabinde açıklama yapması doğru mudur, o tartışılır, ama özünde doğru bir konu. İşçiler işten atılmaz, ama onlara opsiyon verirler. TTK Genel Müdürü’nün açıklamasını masaya yatırmak doğru değil. TTK’da çalışan bir sürü arkadaşımız icralık durumda, bunun önüne geçebilmek için bir takım yaptırımlar uygulanmalıdır.”

“2013 YILI ZONGULDAK İÇİN ÖNEMLİ BİR YIL OLACAK”

“Genel Başkan Yardımcımız Süleyman Soylu’nun Siyaset Akademisi Eğitim Programı ile ilgili bir ziyareti oldu. Şehrimize ve programımıza gelmesi bizi mutlu etti. Zonguldak’ın sorunlarını ve beklentilerimizi kendisine ilettik. Bundan sonra düzenli bir şekilde Genel Başkan Yardımcılarımızın, Bakanlarımızın ve Milletvekillerimizin toplantılara katılmasını temin edeceğiz. İl Teşkilatı olarak Cuma günü hava ulaşımına destek amacıyla 20’ya yakın arkadaşımızla Trabzon ziyaretini gerçekleştireceğiz. 2013 yılı ile ilgili Zonguldak ve teşkilat olarak beklentilerimiz yüksek. 2012’de beklentilerimiz olmadı. Önümüzdeki günlerde Ulaştırma ve Milli Eğitim Bakanımızın ziyaretleri olacak. 2013 yılında umut ediyorum ki ulaşım, sağlık, eğitim ve Filyos ile ilgili halkımızın görebileceği çok önemli gelişmeler olacak. 2013 yılı Zonguldak için önemli bir yıl olacak.”

“MHP’LİLER GRİZU FACİASININ TAŞERONUNU ZİYARET ETSİNLER”

“MHP’li belediyeleri ziyarete çağıracaklarına, Kozlu’daki grizu faciasının taşeronunu ziyarete gitsinler. Müsebbipleri kimmiş, ona gitsinler. Her taşeron ‘şu alınmamış, bu alınmamış, birtakım hizmetler yapılmamış’ deniliyor. Burada siyaset yapmak istemiyoruz, ama onlar taşeron şirketlerin başındaki sahipleri kimse, onları ziyaret etsinler.”

“POSBIYIK HER SEÇİM DÖNEMİNDE BİR PARTİYLE FLÖRT ETMEYE ÇALIŞIYOR”

“Ereğli dalgalandı dalgalandı duruldu. Ereğli’de herkes general olmak istiyor. Fatih arkadaşımız orada yeni bir yönetim oluşturdu. Biz orada kendimize bir hedef koyduk, Ereğli Belediye Başkanlığını alacağız. Ereğli’de yerel hizmetlerin verilebilmesi için orayı almak istiyoruz. Ereğli kendini merkezden soyutlamaya çalışıyor. Zonguldak’ın bir ilçesi olduğunu kabullenemiyor. Ereğli Belediyesi’ni alarak bütünlük sağlamak istiyoruz. Ereğli Belediye Başkanı kendini soyutlamış, Ereğli’yi ayrı bir bölge gibi göstermek istiyor. Ereğli Belediye Başkanı’nın yerel seçimler öncesi hazırlamış olduğu bir kitapçığı getirdiler. O kitapçıkta Ereğli Belediye Başkanı’nın hiçbir taahhüdünü yerine getirmediğini gördüm. O yüzden Ereğli çok önemli bir yer. Ereğli’de şu an müthiş bir gerginlik var. Belediye Başkanı, baskı ve tehdit ile orada insanları yönetmeye kalkıyor. Her seçim döneminde olduğu gibi farklı partilerin kapısına giderek, kendi partililerine ‘beni aday seçmezseniz giderim’ mesajı vermeye çalışıyor. Teşkilat olarak kendimizi Ereğli’ye odakladık. 2014 Mart yerel seçimlerde Ereğli’yi alacağız. Halil Posbıyık, her seçim döneminde bir partiyle flört etmeye çalışıyor. Halil Posbıyık’ın kim olduğunu Ereğli artık öğrendi. Genel seçimlerde Halil Posbıyık’a Ereğli halkı dersini verdi. Kendisi de artık sürecinin dolduğunu biliyor. Başkan yardımcılarından iki tanesi istifa etti. Bu bir bitişin başlangıcıdır. Ereğli, yerel yönetimler ile iç içe olmamıştır. Kozlu ve Kilimli ilçe oldular. Teşkilat açısından sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili Genel Merkezimizin almış aldığı net bir karar yok. Karar verdiği anda çalışmamızı yapacağız. Zaman zaman hem Kilimli, hem Kozlu’dan benim dışımda bir takım açıklamalar yapanları görüyorum, ama hepsi beyhude açıklamalardır. Kimse kendini pazarlamaya çalışmasın. Şu anda alınan bir karar yok. Konuşulanların hepsi sanal alemde gezinenlerden ibarettir.”

“TREN SEFERLERİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPIYORUZ”

“Tren seferli ile ilgili Devlet Demiryolları yetkilileri ile yapmış olduğumuz görüşmede sabah 06-00-08.00 ile 15.00-19.00 arası müsaade edebileceklerini söylediler. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz.”
Editör: Pusula Gazetesi