Anayasa Mahkemesi, TOBB Yasası’ndaki “iki dönem başkanlık yapanların iki dönem geçmedikçe tekrar başkanlığa aday olmalarını” engelleyen maddeyi iptal ederek, yürütmesini durdurdu. Buna göre, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir’in yeniden aday olma ve seçilme şansı doğdu. TOBB’ye bağlı oda ve borsalarda seçim takvimi 1 Şubat’ta başlayacak ve 31 Mart’ta bitecek.

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını bekleyen çevreler, Zonguldak’taki seçim sürecini hızlandırdı. TSO Başkanı Salih Demir, isteyen herkesin aday olabileceğini belirterek, “Zonguldak’a hayırlı olsun. Böyle bir karar çıkmamış olsa da aday olacaktık. Ben bizzat aday olamayacak olsaydım, yönetimdeki diğer arkadaşlarımız bu görevi yapabilecek konumda. İki dönem şartı kaldırıldığı için adaylığımın önünde engel kalmadı. Şimdi önce meclis seçilecek, sonra başkan. Önce meclise girmek için çalışacağız” dedi. Demir, “Adaylığı gündemde olan isimler için ne diyeceksiniz?” yönündeki soruya karşılık, “Salih Demir yeniden aday olursa, aday olmayacağını deklare eden arkadaşlarımız vardı. Bu karar onların adaylığına engel değil. İsterlerse aday olabilirler” dedi.

Diğer yandan, Salih Demir’in aday olamayacağı beklentisi ile yola çıkan Şenol Altuntaş ve beraberindekilerin geri adım atmayarak, çalışmalara devam edecekleri öğrenildi.

“Zonguldak Değişim Hareketi” adında bir çatının altında toplanan Şenol Altuntaş, Ömer Gülay, Celal Bilici, İrfan Gül, Murat Uzun ve diğer isimler, yayınladıkları broşürle de hedeflerini ve amaçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Zonguldak Değişim Hareketi, “Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın Değerli Üyesi” diye başlayan bir çağrı metni oluşturarak, internet sitesi ve el broşürleri ile duyurulara başladı.

“Zonguldak için değişime hazır mısın?” başlığıyla yapılan çağrı şöyle:

“ZONGULDAK TSO, HAK ETTİĞİ YER OLAN ‘İŞ DÜNYASININ KALBİ’ KONUMUNA GELMEK ZORUNDADIR”

“Kurulduğu 1919 yılından bu yana hizmetlerine devam eden Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın Başkanlığı seçimleri bilindiği üzere Şubat ayında yapılacaktır. Zonguldak’ın yatırımları çekebilmesi, ticaret potansiyellerinin geliştirilmesi, geleceğe dair vizyon ile şehre yeni ufuklar kazandırılması, turizm, sanayi, eğitim, kültür ve yatırım alanlarında iş adamlarımıza şehirle entegre projeler hazırlanması ve taşıdığımız ticari kapasitemizin geliştirilmesi ve doğru yerde doğru projeleri yöneterek kentimizde değişimin adı olmak amacıyla 2013 Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde aday olduk. Plan ve projelerimiz, Odamıza katmayı hedeflediğimiz vizyon ve misyonu, siz değerli üyelerle paylaşmak ve bu sayede Zonguldak Ticaret ve Sanayi camiasına layık olduğuna inandığımız işlevsel bir kurum hedefine ulaşmak istiyoruz. Zonguldak’ımızın hak ettiği yerde olmadığını bir çok açıdan geri kaldığını üzülerek müşahede ediyoruz; kentimizin gelişmeyen sanayisi başlı başına bir handikap durumundadır. Şehrimiz bu haliyle dışarıdan yatırımcı çekmesi neredeyse imkânsız çünkü yetersiz alt yapı, elverişsiz çevre koşulları, yolların tamamlanmaması, nitelikli iş gücünün çok zayıf olması ve Türkiye geneline hitap edebilecek hiçbir tanıtım ve organizasyonun akıllardan uzak olması gibi nedenlerle ilimiz bir türlü arzu edilen sıçramayı gerçekleştirememektedir. Bu noktada şehrin önemli dışa açılan ticari kapılarından biri konumunda olan odamızın seçimlerini bir dönüm noktası olarak görüyoruz.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası hak ettiği yer olan ‘İş Dünyasının Kalbi’ konumuna gelmek zorundadır!”

“OLUMSUZ TABLOYU DEĞİŞTİRMEK İÇİN ADAY OLDUK”
“Oda Başkanlığı adaylığı sürecimizi başlatmadan önce, 40 yıldan beri içinde bulunduğumuz çarşı-pazar-cadde tüccar ve esnafının görüş ve önerilerini birebir alma imkânımız oldu. Hatta yeni tanışma imkânına sahip olduğumuz, babadan oğla geçmiş tezgâhı döndüren genç arkadaşlarımızla da tanıştık. Üzerindeki bin bir yüke ve sıkıntıya rağmen bağlı olduğu Oda’nın aidatlarını muntazaman ödeme bilincine erişenler de vardı bu sohbetlerimizde, sadece ihtiyaç duyduğu belgeyi muhasebecisi tarafından tedarik eden dostlarımız da vardı bulunduğumuz ortamlarda. Ve hatta çeşitli nedenlerden dolayı Odasına küsmüş, artık bir verim ya da fayda alamayacağı düşüncesiyle Oda ile ilişkilerini tamamen kesmiş ciddi bir ticaret kesimiyle de görüşme imkânımız oldu. Genel olarak sıkıntılar aynıydı bu görüşmelerde; Oda-üye arasına konulan mesafe, ilgisizlik ve gereği kadar hizmet alamama. Uzun yıllar şahsımın da içinde olduğu Oda Yönetim Kurulu’ndaki tüm üyelerin aslında çok iyi bildiği ancak düzeltme ya da değiştirme yönünde çok da fazla bir şey yapamadığı bu olumsuz tabloyu silmek için Oda Başkanlığı’na aday olduk. 2 bin 500’ü aşkın üyesiyle sadece Zonguldak’ın değil, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli ve en güçlü mesleki sivil toplum kurumunun üyelerinden en çok koptuğu bu döneme bir son vererek Odanın gerçek sahipleri olan siz üyeler tarafından yeni bir anlayış ile yönetilmesi için çıktık bu yola. Hepimizin işkollarımıza göre tasnifi yapıldığı, yıllarca çalışmayan Meslek Komitelerini çalıştırmak için aday olduk. Her bir meslek komitesi üyesi kendi meslek grubundaki sıkıntı ve çözüm önerilerini Oda Meclisine rahatça taşıyabilsin diye aday olduk. Ayda bir kez öylesine bir araya gelinen Oda Meclis Toplantılarının sohbet toplantısı formatına son vermek, ilimizin tüm ekonomik, ticari, meslek ve hatta sosyal ve kültürel sorunlarının değerlendirildiği, somut çözüm önerilerinin üretilerek hayata geçirilmesi için takip edildiği bir Meclis oluşturmak için Oda Başkanlığı hizmet yarışına girdik. İl merkezimizin en gözde yapılarından olan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası binasına üyelerimizin rahatça girebilmesi, tüm sıkıntı ve dertlerini kolayca ifade edebilecek muhatap bulabilmesi, arzu ettiği ve ihtiyaç duyduğu her konuda bilgi talebini karşılayabilecek yeterli bilgi ve birikime sahip uzman kadrolarla buluşabilmesi için yönetimi devralmak istiyoruz. Sizlerin ödediği aidatlar ile yapılan o koskoca binanın her metrekaresinin yine sizlere hizmet için yeniden ve çok amaçlı olarak düzenlenmesi ve üyelerimizin çekinmeden o binaya girip işlerini sorunsuzca halledip gönül rahatlığı ve ‘benim odam’ bilinci ile işlerine dönmeleri için ekip olarak Oda yönetimine talibiz.”

“ODA HANGİ DERDİMİZE ÇARE OLDU?”

“Sadece aidat ve seçim zamanı hatırlanan, TL ve oy pusulası olarak görülen üyeler… Yılda iki kez alınan yıllık aidat ve munzam aidat tahsilatı döneminde ödemeyi yaparken, ‘Ben bu parayı neden ödüyorum?’ duygu ve düşüncesi hangimizin aklından geçmiyor ki? Kanuni zorunluluk bir yana, üyesi olduğumuz Oda hangi derdimize çare oldu/olacak, hangi sıkıntımızı çözdü/çözecek, kimin sorununu üst makamlar olan Hükümet, ilgili Bakanlık Valilik ve Belediye nezdinde takip etti/edecek ki karşılığında aidatlarımız gönül rahatlığı ile tahsil edilsin. Üyelerinin sahiplenmediği, yönetiminde aktif olarak yer almadığı, karar mekanizmalarına birebir katkı sağlamadığı hiçbir sivil toplum kuruluşunun tüm hizmeti sadece üç-beş belge vermekten öteye gidemez. Biz ekip olarak, Zonguldak için, Batı Karadeniz Bölgesi için ve neticede ülkemiz için alınacak tüm hayati kararlarda üyelerimizin hak ve menfaatlerini sonuna kadar koruyacak bir idare anlayışını getirmek istiyoruz.”

“MARKA ŞEHİR KAVRAMINI HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ”

“İçinde yaşadığımız coğrafyada Allah’ın bu bölgeye bahşettiği çok önemli bir madene sahibiz. 125 yıldan beri bu memleketin insanının kursağından geçen her iki lokmadan birisinde kara elmasın katma değeri var ki bunu yok saymamız önce kendimize sonra da geçmişimize büyük haksızlık olur. Ancak, geçen uzun zaman içinde dünyadaki ekonomik ve siyasi sistemlerin değişmesine paralel olarak ülkemizde de birçok değişikliğe beraber şahit olduk. Birçok şey değişti, ama Zonguldak’ın kara elmas kadar kara kaderi hiç değişmedi, değiştirilmedi. Bugün değişime ayak uyduramayan yönetimlerin başına yarın nelerin geleceğini de hem dünyada hem de ülkemizde defalarca gördük. Cumhuriyet tarihinin ilk endüstrileşen kenti iken Zonguldak şimdilerde eli-kolu bağanmış, yatırım hemen hemen hiç yapılmayan, katma değer hala kömür ile belirlenen bir ‘emekli kenti’ haline gelmiştir. Oysaki bizden neredeyse 40 yıl sonra sanayileşen Gaziantep’in, Kayseri’nin, Denizli’nin sosyo-ekonomik anlamda geldiği durum ortadadır. Bu örnek illerin gelişim süreçleri dikkatle incelendiğinde söz konusu illerdeki Ticaret ve Sanayi Odalarının ne kadar büyük ve hayati bir rol oynadığını görmek hiç de zor değildir. Bu Odalar, öncelikle kendi illerinin potansiyellerinin farkına varmış, ilin yeraltı ve yerüstü kaynaklarına ait kapsamlı bir envanter çalışması yapmıştır. Sonrasında kurumsal bir yapı kazandırılan Oda bünyesinde bilgi ve birikim sahibi kişileri buluşturarak ilin tüm potansiyelini ve imkânlarını yerli ve yabancı yatırımcılara tanıtım atağına geçmiştir. Aynı zamanda bu Odalar, kendi bünyelerinde istihdam ettiği uzman kadrolarla kendi üyelerine de her türlü bilgi ve danışmanlık hizmeti sağlaması ile hem yeni yatırımları önünü açmış hem de üyeleri ile olan ilişkileri en üst noktaya çıkarmıştır. Üyeleri ile aidiyet bağı bu kadar kuvvetli olan bir Oda’nın Ankara nezdinde çözemeyeceği bir sıkıntı da zaten olamaz. Biz ekip olarak, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine talip olurken birçoğumuzun bildiği, ilgi ve hayret ile takip ettiği ve hatta İlimizde böyle bir oluşum olmaması nedeniyle biraz da kıskançlıkla takip ettiği ‘Marka Şehir’ kavramını hayata geçirmek istiyoruz.”

“ZONGULDAK KENDİ KADERİNİ ÇİZEBİLMELİ”

“Zonguldak’ımızın tüm potansiyel ve değerlerini biliyoruz. İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa, Eskişehir gibi önemli sanayi kentlerine yakınlığımızı, kara-deniz-hava ve demiryolu bağlantı imkânlarımızı, Filyos Endüstri Bölgesi’ni için somut adımların atıldığını göz önüne aldığımızda orta vadede ilimiz bir ‘Lojistik Merkez’ haline gelecektir. Ancak Zonguldak’ın bu süreçte kenetlenmesi ve kendi kaderini kendisinin çizmesi gerekmektedir. Devletimizin İlimize sağladığı tüm imkânları sonuna kadar kullanabilecek kamu kesimimizin yanında özel sektörümüzün, sivil toplum kuruluşlarımızın, üniversitemizin sanayi ve ticaret çevrelerimizin belli bir koordinasyon içinde ve sürekli gelişmeyi arzu eden bir bilinçle hareket etmesi gerekmektedir.”

“ÜYELERİMİZ İLE SÜREKLİ İLETİŞİM İÇİNDE OLACAĞIZ”
“Bizler, bu hedefe ulaşma yolunda Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilimizde bulunan başta Valiliğimiz olmak üzere, tüm İl Müdürlüklerimiz, merkezi ve yerel Belediye Başkanlıklarımız, Üniversitemiz, Kalkınma Ajansımız, ilin en büyük istihdamını sağlayan Türkiye Taşkömürü Kurumumuz, Maden İşçileri Sendikamız ve tüm sivil toplum kuruluşlarımız ile ilişkilerimizi en üst düzeyde tutmak için Oda Yönetimine talibiz.
Ayrıca hem üyelerimize hem de kamuoyuna erişimimizdeki en büyük köprü olan yerel medyamız ile de ayrım yapmaksızın ciddi bir birliktelik içinde olacağız. İlimizin kalkınmasına, sosyo-ekonomik seviyesinin yükseltilmesine, yeni iş ve yatırım olanaklarının açılmasına yönelik gerek yerelde gerekse Ankara’da atılacak tüm adımların takipçisi olacağız. Odamız bünyesinde istihdam edilecek uzman kadrolar ile üyelerimizin özellikle yeni iş girişimi, yatırım mevzuatı ve Devlet destekleri konularındaki bilgi ihtiyaçlarını gidereceğiz ve danışmanlık hizmeti sağlayacağız. Zonguldak TSO, yerli ve yabancı iş dünyasının tüm bilgi ağlarına bağlanmak suretiyle başta Avrupa Birliği fonları olmak üzere, yurt içi ve yurtdışından temin edilebilecek tüm finans ve bilgi kaynaklarına erişim merkezi olacaktır. Teknolojinin bizlere sunduğu tüm imkânları kullanarak üyelerimizle en etkili ve verimli iletişimi sağlayacağız ki sizlerin sorunlarına erişebilelim, görüş ve önerilerinizi eksiksiz değerlendirebilelim.”

“İŞLETMELERE FİNANS KATKISI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
“Önem vereceğimiz bir diğer konu da kadın ve genç girişimcilerimiz olacaktır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında oluşturulan İl Kadın Girişimciler Kurulu’nu tüm kadın üyelerimizi kapsayacak şekilde yeniden belirleyeceğiz ve toplumsal katılımı artıracağız. Şu ana kadar hiçbir ciddi faaliyeti olmayan İl Genç Girişimciler Kurulu’nu ise en etkin şekilde oluşturup çalışmalarını hızlandıracağız. Bu kurullar vasıtasıyla tüm üyelerimizin Devletimizce sağlanan finansal imkânlardan yararlanmasına katkı sağlayacağız. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımız ve KOSGEB İl Hizmet Müdürlüğümüz başta olmak üzere, proje odaklı çalışan ve hibe programları vasıtasıyla işletmelere finans katkısı sağlayan tüm kurumlarla işbirliğimizi geliştirerek üyelerimizin bu imkânlardan çok daha fazla yararlanmasını sağlayacağız.”

“ÜRETİM VE TANITIMA ÖNEM VERECEĞİZ”

“Hepimizin malumu olduğu üzere hükümetimiz tarafından cumhuriyetimizin 100’üncü yılında dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girmek gibi bir hedef belirlenmiştir. Bu hedefe ancak üreterek ve ürettiklerimizin iç ve dış pazarlara satılarak ulaşılabileceği açıktır. Anılan hedefe giden yolda, her kurumun ve her bireyin ayrı bir görevi ve sorumluluğu vardır. İşte bu bilinçle biz ekip olarak hem işadamı, hem işadamı, sanayici ve tüccar kimliklerimizle Odamızın yönetimine talip olduk. Ülke çapında başlatılan ekonomik gelişme hamlesinde Zonguldak’ın da hak ettiği yere ulaşması için Odamız öncelikle sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu her konuda doğru bilgi ve belgeye ulaşmasını sağlayacaktır. Finans kuruluşları ile yapılacak görüşmeler sonrasında Oda üyelerimizin kullanımına yönelik uygun krediler için işbirliği protokolleri hazırlanacak ve üyelerimizin finansman sorunun çözümlenmesine yönelik somut adımlar atılacaktır. Üretmek kadar ürünlerin tanıtımı da son derece önemlidir. Globalleşen dünyadaki en büyük pazarın internet üzerinden yürütüldüğü gerçeği de düşünülerek Odamızın web sayfası çok daha fonksiyonel bir yapıya ulaştıracağız, tüm üyelerimizin iletişim bilgileri güncellenerek web sayfamız üzerinden yurtiçi ve yurtdışı erişimin etkinleştirilmesine yönelik yayımlayacağız. Zonguldak’ta üretilen her ürüne ait bilgi ve fotoğrafların yer aldığı ‘zonguldaksanayi.com’ internet portalı hazırlanacak ve yabancı dil tercümesi desteği de sağlanarak internette yayımlanacaktır. Bu tanıtım faaliyeti için üyelerimizden hiçbir ücret talep edilmeyecek olup bu portal bilgisinin yaygınlaştırılması için üst makamımız olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden de destek alınacaktır. Ayrıca yurt dışındaki tüm ticari temsilciliklerimizle birebir iletişime geçilerek konu hakkında bilgilendirme yapılacak ve tanıtım faaliyetimize destek talep edeceğiz.”

“ÜYELERİMİZİ DEVLET DESTEKLERİNDEN YARARLANDIRACAĞIZ”
“Yıllardan beri eksik olduğumuz en önemli konulardan birisi olan fuarlara katılım konusunda ise aktif bir çalışma programı gerçekleştireceğiz. Üyelerimizden gelen talep ve öneriler özen ve dikkatle değerlendirecek, hedef pazarlar belirlenecek ve bu bölgelerdeki fuarlara katılacağız. Ayrıca geçmiş dönemlerdekinin aksine, üyelerimizden gelen öneri ve talepler ışığında ortak akıl ve irade ile belirlenmiş ülkelere iş heyeti ziyaretleri düzenleyeceğiz. Bu ziyaretlere katılan işadamlarımızın, katılım maliyetlerini azaltmak amacıyla Devletimiz tarafından verilen tüm desteklerden yararlanması da sağlanacaktır. Yurt içi fuar firmaları ile işbirliği protokolleri yaparak üyelerimizin ziyaret etmek istediği tüm fuarlara seyahat ve giriş ücreti ödemeden erişimini sağlayacağız.”

“ODA KİMLİK KARTININI AVANTAJLI HALE GETİRECEĞİZ”

“Odamıza üye olan firma ve işletmelere özel imkanlar sağlanması yönünde çeşitli çalışmaları en kısa zamanda başlatacağız. Yönetim anlayışımızın temellerinden olan Katılımcılık ilkesi gereği Odamıza Aidiyet Bağlarını artırmak için en önemli hedeflerimizden birisidir. Bu itibarla; siz saygıdeğer üyelerimizin itibarının müşterileri nezdinde bir kat daha artacağına dair düşüncemizle Oda üyeliğini simgeleyen şık ve modern görünürlükler hazırlatacağız ve üyelerimize ücretsiz dağıtılacağız. Her üyemiz için düzenlenecek Oda Kimlik Kartının farklı avantajları da beraberinde getirmesi için çeşitli çalışmalar yapacağız. Üyelerimizin iş ve özel amaçlı ziyaretleri kapsamında sıklıkla gittiği Ankara ve İstanbul başta olmak üzere büyük illerimizdeki önemli konaklama tesislerinde yüksek bir itibar ve belirli bir indirimle konaklamaları yönünde girişimlerde bulunacağız. Aidiyet bağının artırılmasına yönelik bir diğer projemiz de Oda Kredi Kartı’dır. Büyük Odalarımızın başarı ile yürüttüğü bu çalışmayı Zonguldak’ta da başlatmak için finans kuruluşları ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Üzerinde Odamızın logosunun bulunduğu bu özel kredi kartının hem kullanan üyemiz hem de Odamız için maddi avantajları olmasıyla birlikte sosyal projelerde kullanılmak üzere ciddi bir finans kaynağını da Odamıza kazandıracağız.”
Editör: Pusula Gazetesi