Raporda, "Tasman sorunları öylesine büyümüştür ki ulusal bir sorun niteliği kazanmıştır. Nasıl bir deprem, sel ve heyelan afetse, Zonguldak kenti de böyle bir afetle karşı karşıyadır" denildi. Valilik oluruyla Bülent Ecevit Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi´nce hazırlanan ´Zonguldak İncivez ve Bahçelievler Mahallesi Zemin Hareketleri Raporu´nda, kent yerleşiminin yüzde 90´ının, 61 kilometrekarelik alanı kapsayan Kozlu, Üzülmez ve Karadon kömür üretim bölgelerinin üzerinde yer aldığı belirtildi. Raporda, bu yerleşim alanlarının altında yapılan üretim faaliyetlerinin doğal sonucu olan tasmanın, yapılarda işlevi azaltan, yapıyı kullanılamaz hale getirecek ölçüde hasarlara yol açtığı kaydedildi.

24 BİN KONUT TEHLİKEDE

Kentte 24 bine yakın konutun tasman olayının fiziksel etkileriyle karşı karşıya kalacağı ifade edilen raporda, şöyle denildi:

"Yapı tasman etki alanı dışında kaldığı halde, tasmanın başlattığı heyelandan hasar görebilir. Zonguldak´ta bu gibi durumlara çok rastlanmaktadır. Hasar derecesi yapının boyutları, kat sayısı, temel ve yapı sistemlerinin uygun olup olmayışına göre artıp azalabilir. Büyük ebatlı ve çok katlı yapılar çok fazla hasara uğrarlar."

"HASAR OLURSA KÖMÜR İŞLETMESİ ÖDER"

Raporda, yapılan sondajlı aramalara göre Kozlu´dan Kilimli´ye kadar olan kalker örtülü kıyı şeridi altında 150 milyon ton taşkömürü bulunduğu, bu kömürünün üzerinde de Zonguldak kentinin yer aldığı bildirildi. Raporda, şöyle denildi:

"1975´te yeni metropoliten imar planı hazırlanmıştır. Yeni imar planı, kömür işletmesinin incelemesine sunulmadan onaylatılmıştır. Altında büyük rezervler bulunan kentteki çok katlı gökdelenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bugün Bahçelievler Mahallesi altında üretim yapılmakta ve binalarda büyük tasman hasarları görülmektedir. Buna rağmen hasara uğrayan evlerin yanında yeni apartmanlar yapılmaktadır. İnşaat sahipleri bu durumu bildikleri halde ´hasar olursa kömür işletmesi öder´ düşüncesiyle faaliyetlerini sürdürmektedir."

"BLOKLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR"

Bu bölgede kömür üretimi devam ettiği taktirde binaların bir çoğunun oturulamaz hale gelebileceği ifade edilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Büyük ebatlı ve çok katlı yapılar tehlikelidir. Buna rağmen yeni bloklar yükselmeye devam etmektedir. Tasman sorunları öylesine büyümüştür ki ulusal bir sorun niteliği kazanmıştır. Nasıl bir deprem, sel ve heyelan afetse, Zonguldak kenti de böyle bir afetle karşı karşıyadır. Yapı sistemi tasmana elverişsiz yeni binaların yükselmesine göz yumulmasına kimsenin hakkı yoktur."

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, raporun ´Sonuç ve öneriler´ bölümüyle ilgili daha sonra kamuoyuna açıklama yapacağını kaydetti.

Editör: Pusula Gazetesi