Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü kömür ocağında ani metan gazı püskürmesi (degaj) sonucu oluşan göçükte 8 maden işçisi yaşamını yitirdi. Kurtarma çalışmaları sırasında bir madenci de ocaktan ağır yaralı çıkarıldı.

Kaza, dün saat 12.00 sıralarında taşeron Star Madencilike bağlı işçilerin, -630 metre kotunda hazırlık çalışması yaptığı bölümde meydana geldi.

İşçilerin galeri açma ve hazırlık çalışmalarını yürüttüğü bölgede ani metan gazı püskürmesi sonucu göçük meydana geldi. Gaz İzleme İstasyonu, kazanın meydana geldiği bölgede ani gaz yükselmesi belirlenmesi üzerine TTK Tahlisiye (Kurtarma) ekipleri ocağa sevk edildi. TTK'da çalışan tüm kurum işçileri de dışarıya çıkarıldı. Çok sayıda ambulans da maden ocağına yönlendirildi.

Kurtarma ekipleri, ocakta yaklaşık 2 saat süren çalışma sonucu göçük altındakilerden 1 işçiyi ağır yaralı kurtardı, 8 maden işçisinin cesedine ulaştı. Olayı öğrenip ocak başına akın eden madencilerin aileleri, gözyaşları içinde kurtarma ekiplerinden gelecek haberi bekledi. Ancak vakit geçtikçe kara haber geldi.

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü kömür ocağında yaşanan olayın ardından, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve Yönetim Kurulu üyeleri, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, CHP Zonguldak İl Başkanı Halil Furat, CHP Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun, MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, MHP Merkez İlçe Başkanı Gürkan Gülay, İl Sağlık Müdürü Bilal Cin, Çalışma ve İş-Kur İl Müdürü Gönül Demirsu, Afet ve Acil Durum İl Müdürü Ahmet Güngör olay yerine geldiler.

İHMAL VAR MI?

Karadon'da taşeron firmanın 30 işçisinin tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaşamını yitirmesinin ardından Kozlu'daki facianın da taşeron firmada gerçekleşmesi dikkat çekti. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, İşçilerin gaz maskesi var mıydı? soruları gündeme geldi. Faciada, ihmal ve tedbirsizlik olup olmadığı merak ediliyor.

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Zonguldak'taki grizu patlamasında göçük altında kalan 9 maden işçisinden 8'ine ölü olarak ulaşıldığını, 1 kişinin ise sağ olarak kurtarıldığını belirterek, göçükten çıkartılan 5 madencinin cenazesinin otopsi yapılmak üzere hastane morguna götürüldüğünü söyledi.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise, maden ocağındaki işçilerin hepsinin belinde gaz maskesi olduğunu, ancak ani gelişen olay nedeniyle kullanmaya fırsat bulamadıklarını kaydetti. Genel Müdür İnan, kalan üç madencinin göçük altında olduğunu belirlediklerini ifade ederek, "Ekiplerimiz madencilere ulaşmaya çalışıyor. Burada önemli olan üzerlerindeki kömür yığınlarını miktarı... Bunu belirledikten sonra ortamdaki gazın çalışmaya elverişli olmasıyla hızlı şekilde cenazeleri çıkartacağımıza inanıyorum" dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise, "Gaz İzleme Odası"ndaki arkadaşlar, o bölgede ani gaz yükselmesi olduğunu tespit etmiş. Hemen kurtarma ekipleri gönderildi" dedi.

Ölen işçilerin isimleri şöyle: Hasan Bozacı, Hüseyin Kürekçi, Muharrem Yapıcı, Yüksel Koca, Ahmet Şeker, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz, Satılmış Arslan.

Yaralı olarak kurtarılan işçi Hayrettin Dağkıran ise, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Dağkıran'ın hayati tehlikesinin sürdüğü öğrenildi.

Maden işçileri Hasan Bozacı, Muharrem Yapıcı, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz, Satılmış Arslan'ın cesetleri ocaktan çıkarılırken, gazetemiz baskıya girdiği sırada Ahmet Şeker, Hüseyin Kürekçi ve Yüksel Koca'nın cesetlerinin çıkarılma çalışmalarına devam ediliyordu.

Öte yandan, facia sonrası gazdan zehirlenen 7 maden işçisinin de, olayın hemen ardından hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındığı öğrenildi. İşçilerin isimleri şöyle: Mustafa Sarı, Hüseyin Akyaz, Hasan Baş, Harun Özbakan, Ferhat Şahin, Okan Bulut, Turgut Durgut.

KAR NEDENİYLE İŞE GELEMEDİ, KURTULDU

TTK Kozlu Müessesesi'ne ait kömür ocağında ölen 8 madenci ile aynı ekipte çalışan Ramazan Ardıç'ın işe gelmeyince, şans eseri kurtulduğu ortaya çıktı.

Zonguldak'ın merkeze bağlı Çalca Köyü'nde oturan maden işçisi Ramazan Ardıç, yoğun kar yağışı nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandığı için bu sabah vardiyasına gelemedi. Bunun üzerine 10 kişilik ekip, 9 kişi olarak ocağa indi. Öğle saatlerinde ani metan gazı püskürtmesi sonucu meydana gelen göçükte uzun süredir birlikte çalıştığı 8 arkadaşının öldüğü, 1 arkadaşının da ağır yaralı kurtulduğu haberini alan Ramazan Ardıç ve yakınları buruk sevinç yaşadı.

Ramazan Ardıç'ın çalıştığı taşeron firma yetkilisi, "Köyünün yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandığı için Ramazan işe gelemedi. Ekip, 10 kişi yerine 9 kişi olarak ocağa indi. Ramazan işe gelseydi, belki o da ölecekti" dedi.

ÇALIŞMA BAKANI GELDİ

Olayın hemen ardından yola çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, akşam saatlerinde Zonguldak'a geldi. Vali Erol Ayyıldız, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Kozlu'da bir araya geldi. Bakan Çelik, facianın detayları ve çalışmalar hakkında bilgi alarak, yapılması gereken her şeyin yapılmasını istedi.

Editör: Pusula Gazetesi