Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir´in, 2012 yılının Ocak ayında aşırı kar yağışı sonucu çatısı çöken pazaryerinin çatısını yaptırmak için esnafa teklif ettiği “Yarısını siz verin” önerisine, pazarcı esnafı da tepki gösterdi.

Zonguldak Soğuksu Pazaryeri esnafı, Pusula’ya yaptığı açıklamada, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir´in, “Yarısını siz verin” düşüncesinin yanlış olduğunu, esnafın bu parayı verecek durumda olmadığını söylediler.

Pazaryerinde hiçbir düzenleme yapılmadığı için halkın pazara korkudan gelemediğini ve kışa hazır olmadıklarını belirten pazarcı esnafı, şöyle konuştu:

HÜSEYİN ASDARLI: “KAZANDIĞIM PARA İHTİYAÇLARIMI ZOR KARŞILIYOR”

“Zonguldak pazaryerinde çok büyük bir çevre kirliliği var. Dışarıdan biri gelip baktığı zaman burayı Hindistan’ın bir kasabası gibi görür. Pazar yıkıldıktan sonra insanlar buradan soğudu, kimse gelmek istemiyor. Pazarcı esnafının hepsi dağıldı. İş yapamayınca arkadaşlarımız tezgahlarını açmıyor. Biz elimizden gelen imkanlarla para verip belediyeye destek olmak isteriz, ama şu anda burada satış yapan pazarcı esnafının durumu kesinlikle müsait değil. Milletvekilleri çatı yıkıldığı zaman buraya gelerek, destek vereceklerini söylediler, ama hiçbir çalışma yapıldı. Bu şartlarda kışa hazır değiliz. İnsanlar üstü kapalı olan yerlere gidiyor. Burada kazandığım para evimin ihtiyacını zor karşılıyor. Belediyenin de durumunu biliyoruz, ama hiç mi sözü geçmiyor? Hiç çaba gösterdi mi? Herkes buraya gelip yalandan yere dolandı. TTK nasıl Zonguldak’ın can damarıysa, Soğuksu Pazaryeri de Zonguldak’ın can damarıdır.”

BAHRİ KALMAOĞLU: “O PARAYI VERMEKTENSE ÇEKİP GİDERİZ”

“Başkan bize bir şey yapmadığı gibi birde bizden ücret topluyor. Bize gelip ‘kimse ne yapıyorsunuz?’ diye sormuyor. Kaza olduğu zaman yaralandım, bacağım sakat kaldı, ama ‘nasılsın?’ diye kimse sormuyor. Kendi çabamızla uğraşıyoruz. Pazarcı kendine para kazanamıyor ki, para verecek. O parayı vermektense çekip gideriz. Pazarda doğru dürüst düzen yok. Hiçbir denetim yok. Bu şekilde kışa nasıl hazır olalım? Halk pazara gelmekten korkuyor. Burası göçmenlerin evi gibi oldu. Madem Belediye Başkanısın, bize destek ver. Birde bizden yer parası alıyor. Aç kaldığımız zamanlar oluyor. Bize bir çözüm getirsin, çünkü biz çok bunaldık.”

TURAN ÇELİK: “KİMDEN PARA ALACAK DA YAPACAK, MERAK EDİYORUM”

“Belediye Başkanı buraya hiçbir şey yaptıramaz, kendisi de yapamaz. Bizden para istiyor, bunu belediyenin kendisi yapması lazım. Pazarcı olarak hiçbir şeye hazır değiliz, pazarcı bitmiş durumda. Başkan ister yapsın, ister yapmasın, burası bir-iki seneye tamamen kapanır zaten. Kimsenin para verecek durumu yok. Tezgahın üzerine mal koyuyoruz, hiç satılmadan geri topluyoruz. Kimden para alacak da yapacak merak ediyorum. Pazaryeri çatısının yeniden yapılmasının o kadar para olacağına da inanmıyorum.”

SALİH ÖZBEN: “ESNAFIN BELEDİYEYE PARA VERECEK DURUMU YOK”

“Belediye Başkanı imkanları doğrultusunda bize bir fikir söyledi. Belediyenin imkanları yok. Yarısını bizden istedi, ama proje daha ihale aşamasına gelmedi. Pazarcı esnafı, 3 aylık kış döneminde zor bir dönem geçirecek. Bunun altından kalkabilmek için herkes kendi imkanlarıyla üzerlerine geçici olarak bir şeyler yaptı, ama yapamayan arkadaşlarımız var. Esnafın para toplayıp belediyeye verecek durumu yok. Başkan’ın açıklamalarını doğru bulmuyorum. Belediyenin halk pazarlarını yapıp esnafa vermesi lazım... Oradan da işgaliye parası alması lazım... Pazaryerimiz yapılmadığı halde işgaliye parası veriyoruz. AK Parti Milletvekilleri, İl Başkanları bu işe çözüm bulması lazım, çünkü bu ortak bir sorun. Bir lavuar alanı devamlı gündeme geliyor, ama pazarcı esnafı perişan, bunu kimse gündeme getirmiyor. Eylem mi yapmamız lazım?”

Editör: Pusula Gazetesi