Yıllardır devam eden beklentiler karşılıksız kaldığından, vatandaşın tepki göstermekte haklı olduğunu belirten Türkmen, Ak Parti döneminde yapılan çalışmaları yok saymanın haksızlık olacağını söyledi. Filyos´ta sürecin hızla işlediğini söyleyen Türkmen; "Herkes kendi işini yapsın. Eğer ekonomik kriz olmasaydı bu sene Nisan ayı içerisinde oraya temel atılacaktı" dedi.


Filyos Projesi´ne yönelik tartışmalar yeniden gündemde. Ak Parti´nin yerel seçimler sürecinde Filyos Projesi üzerinden siyaset yaptığı yönünde eleştirilere yanıt veren Türkmen, insanların yıllardır devam eden oyalamadan dolayı tepki göstermekte haklı olduklarını belirtti. Kendi dönemlerinde önemli bir atılım yaptıklarını belirten Türkmen, atılan adımları kimsenin suiistimal etmemesini istedi.


Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, teşvik kapsamına alınan Zonguldak´ın en şanslı iller arasında yer aldığını belirterek siyasetçilerin ve gazetecilerin Filyos Projesi´ne yönelik eleştirilerine yanıt verdi. Filyos projesi konusunda vatandaşın tepki göstermeye hakkı olduğunu belirten Türkmen, "1983´den bu yana Filyos üzerinden olsun diğer projeler üzerinden olsun birileri politika yapmış. Ben samimiyetimle konuşuyorum biz bunu hiç kullanmadık. Biz sadece gerçekleri söyledik" dedi.


Milletvekili Türkmen, konuşmasına şöyle devam etti:


"Teşvik yasası kapsamında Zonguldak 5 ana teşvikten oluşuyor. Kömür, demir-çelik, deniz, orman ve toprak sanayisidir. Bu alt kademeleriyle birlikte 32 kaleme tekâmül ediyor. Bunlar sektörel bazda dediğimiz maddelerin ürünleridir. Örneğin, kömürden yapılan çeşitli işler. Asfalt, zift, naftalin gibi" dedi.


&[#]8216;Serbest Bölge ilan ettik&[#]8217;


Filyos´ta yatırımcıyı çekecek hazırlıklar yapıldığını belirten Türkmen, Eren Holding tarafından yapılan santrali örnek gösterdi. Türkmen; "Filyos serbest bölge ilan edildi. Biz bir taraftan orayı endüstri bölgesi de ilan etmek istiyoruz.


Başbakanımıza bu konuyu söyledik ve olabilir dedi. Dolayısıyla bu ekonomik kriz dünyadan sıyrıldığında birçok gelişmenin daha iyi olacağını düşünüyoruz. Türkiye´nin hızı kesilmiş falan değildir. En az etkilenendir. Evet, reel sektör etkilenmiştir. Bu kesinlikle doğrudur. Ama bizim finans sektörümüz bundan etkilenmemiştir. Bazen 2001 krizinden daha şudur budur deniliyor. Evet doğrudur. Çünkü o zamanlar kriz sadece bizimdi.


Gerektiği zaman dışarıya satabiliyordun, ihracat yapabiliyordun. Ama bugün dünya mal almıyor senden. Alım gücü azaldığı için dolayısıyla ürettiğin malı satamıyorsun. O nedenle imalat sektöründe düşüşler olması kadar doğal bir şey olamaz.


Bugün Eren Holding yaklaşık 3-4 milyar dolarlık yatırım yapıyor. Bu da mı yalan? Ama ister istemez bugün dünyada olan krizden dolayı o da işini yavaşlatmış durumda. Tedbir alıyor. Bunu psikolojik olarak yapıyor. Ben Dolarla borçlanıyorum, Euro ile borçlanıyorum, ödeyemezsem ne olacak diye düşünüyor. Şimdi öncelikli olarak bir bölümü bitirip, daha sonra diğerlerine geçmek istiyor. Bu ekonomik krizde gelip kimse yatırım yapmak istemiyor" dedi.


&[#]8216;Kimse suiistimal etmesin&[#]8217;


Filyos Projesi´ni lafta değil gerçekte hayata geçirebilmek için mücadele ettiklerini belirterek kendi dönemlerinden önce yapılan ihmal üzerinden siyaset yapmadıklarını belirten Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, "Filyos Projesi konusunda vatandaşımız tepki göstermekte haklı. Yıllardır, 1983´den bu yana Filyos üzerinden olsun diğer projeler üzerinden olsun birileri politika yapmış.


Ben samimiyetimle konuşuyorum biz bunu hiç kullanmadık. Biz sadece gerçekleri söyledik. Yer tahsislerinin olması ve şirketlerin bulunması gerektiğini, dere ıslahının arttığını, DSİ´nin çalışmaları gibi bir sürü çalışmaların yapılması gerektiğini söyledik. Bunlar lafta kalacak işler falan değil. Bunun üzerinden biz halkımızdan oy falan da istemiyoruz.


Bundan dolayı bize oy verilecekse de kimse vermesin. Biz bir şeyler vaat ederek oy falan istemiyoruz. Yaptıklarımızı beğeniyorlarsa oy versinler.


O nedenle Filyos Projesi artık başkalarının suiistimal etmesi gereken bir olay değil. Artık ciddi anlamda yatırıma koyulmuştur. 26 Kalkınma Ajansından bir tanesi Zonguldak´tadır. En kısa zamanda da gelmesini istiyoruz.


Biz Filyos´u serbest bölge ettik ama bir taraftan da endüstri bölgesi ilan etmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla bir şeyler yapılmıyor diye kimse diyemez. Bunlar bir çalışma değildir de nedir?


Eğer ekonomik kriz olmasaydı bu sene Nisan ayı içerisinde oraya temel atılacaktı. Kokaksu&[#]8217;da bir çimento fabrikası ve ona benzer bir tesis kurulabilmesi için Yaşar Kaptan Çebi geldi parayla yerini satın aldı.


Sırf çimento şirketi kurabilmek için yer aldı. Bunları yok saymanın bir anlamı yok. Bunlar hem milletimizin, hem de Zonguldak´ımızın şevkini kırar. Herkes kendi işini yapsın" şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi