Genel Maden İşçileri Sendikası&[#]8217;nın (GMİS) her ay yaptığı; Zonguldak&[#]8217;ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre; Kasım 2012&[#]8217;de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,11oranında arttı. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 7,04 oranında gerçekleşti. Gıdadaki 11 aylık artış oranı ise yüzde 5.60 oldu.

Kasım ayında yaşanan artış aile bütçesine yaklaşık 1 TL yük getirdi. Buna göre dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 846 TL oldu. Kasım 2011&[#]8217;de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 2,22 oranında artmış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 6,70 seviyesinde gerçekleşmişti.

Kasım 2012 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:

Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta ortalama artış yüzde 9 oldu. En yüksek artış yüzde 16 oranında ki artış ile pastörize sütte meydana geldi.

Et ürünleri grubu; bu grupta kırmızı et ürünlerinde kıyma, kuşbaşı ve kemikli ette artış tespit edilmedi. Sucuk yüzde 8, kuzu pirzola yüzde 11 geriledi. Aynı dönemde ise tavuk yüzde 9, balık ürünleri yüzde 4 geriledi. En fazla tüketilen hayvansal ürün olan yumurtada bir önceki aya göre değişim olmadı. Sakatat grubunda fiyatlar bir önceki aya göre aynı kalırken, balık grubunda ise fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 4 geriledi.

Bakliyat ve tahıllar grubu; bu grupta Kasım ayında sadece barbunya fasulyede yüzde 20 artış tespit edildi. Diğer ürünlerde düşüş tespit edildi. Bu grupta, ailelerin en çok tükettiği kuru fasulye yüzde 8, kırmızı ve yeşil mercimek yüzde 5 geriledi.

Tahıllar grubunda, bulgur yüzde 1, yufkalık beyaz un yüzde 11 oranında artarken diğer ürünlerde değişim tespit edilmedi.

Sebze ve meyve grubu; bu grupta bir önceki ay yaşanan yüksek oranlı düşüşler yerini bu kez artışlara bıraktı. Sebze grubunda ortalama fiyat artışı yüzde 2,17 oldu. Ürün bazında en yüksek artış yüzde 42 ile karalahana, yüzde 30 ıspanak ta meydana geldi.

Kasım ayında meyve grubunda da önemli artışlar tespit edildi. Bu grupta ayva yüzde 40, armut yüzde 19, nar yüzde 23, muz yüzde 4, portakal yüzde 2. mandalina yüzde 3 arttı. Bu grupta sadece elma yüzde 13 oranında fiyatı gerileyen ürün oldu.

Kasım ayında yağlar grubunda da önemli düşüşler tespit edildi. Tereyağı yüzde 3, margarin yüzde 3, sızma zeytinyağı yüzde 11 oranında geriledi. Ayçiçek yağında değişim olmadı. Kahvaltılık zeytinde ise; yeşil zeytin yüzde 7 geriledi, siyah zeytin yüzde 1,6 arttı.

Gıda harcamasında yer alan kabuklu yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, salça ve konserve gurubunda ise sadece çaylar grubunda ortalama yüzde 2 artış oldu. Diğer gruplarda değişim olmadı.

Kasım 2012&[#]8217;de; ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle &[#]8220;yoksulluk sınırı&[#]8221; 2,62 TL artış ile 2 bin 389,56 TL oldu.

Dört Kişilik Ailenin Kasım 2012 Gıda Harcaması Tablosu

Aile grubu

Aralık 2011

(TL )

Kasım 2011

(TL )

Ocak 2012

(TL )

Ekim 2012

(TL )

Kasım 2012

(TL )

Yetişkin işçi

220,09

216,22

222,29

232,05

232,30

Yetişkin Kadın

183,20

179,98

185,03

193,16

193,36

15-19 Yaş Grubu Çocuk

227,25

223,25

229,52

240,00

240,30

4-6 Yaş Grubu Çocuk

170,62

167,62

172,32

179,86

180,00

TOPLAM

801,16

787,07

809,16

845,07

846,00

Editör: Pusula Gazetesi