Aile ve Sosyal Politikalar Zonguldak İl Müdürü Kemal Gümrükçü, kurumun çalışmaları ile ilgili Pusula’ya konuştu. Müdür Gümrükçü, son yıllarda ilimizde yaşlılara sunulan hizmetlerde büyük artış olduğunu ve huzurevinin doluluk oranına bakıldığında yeni bir huzurevine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Gümrükçü, yuva, yurt ve çocuk evlerinde kalan çocukları, topluma faydalı sağlıklı bireyler olarak yetiştirmeye çalıştıklarını ve 18 yaşını doldurduktan sonra kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağladıklarını ifade etti.

Gümrükçü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak özürlü, yaşlı, genç, kadın ve aile topluma yönelik hizmetlerinin devam ettiğini belirterek, Pusula’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“MUHTARLARIMIZLA SÜREKLİ İRTİBAT HALİNDEYİZ”

“Evde bakım hizmetlerimiz içerisinde ağır özürlülere sunulun özürlü bakım yardımlarımız bulunuyor. Kasım ayında 4 bin 189 kişiye aylık asgari ücret tutarında ödeme yaptık. Yine bir diğer sosyal yardım hizmeti olan aynı nakdi yardım hizmetinden yararlanan 261 çocuk için 122 bin 111 TL ödeme yaptık. Bunun yanında korumaya muhtaç çocuklarımıza yönelik hizmet olan 11 koruyucu ailemiz için 6 bin 192 TL ödeme yaptık. Kurum hizmetlerimizin vatandaş tarafından alınabilmesi, kolaylıkla ulaşabilmesi amacıyla muhtarlarımız ile sürekli irtibat içerisindeyiz. Bunların yanında gazete haberlerini ihbar kabul edip anında incelemesini yaptırarak, uygun hizmet modelini belirlemeye çalışıyoruz. Bu başlattığımız hizmetler tabii ki hizmet götürmek için değil, kişi veya aile gerçekten mağdur ise sonrasında da takibi yapılarak mağduriyeti devam ettiği sürece hizmetlerimiz devam etmektedir.”

“BİR HUZUREVİ DAHA AÇSANIZ, DOLACAK DURUMDA”

“Son yıllarda ilimizde yaşlılara sunulan hizmetlerde kurum bakımı anlamında özellikle artış söz konusu. Ülkemizde yaşlılık sorun haline gelmeye başladığı için yaşlılara yönelik hizmetler artıyor. İlimizdeki huzurevi şu anda 48 kapasiteli ve huzurevi tamamıyla dolu. İlerleyen günlerde Bakanlığımız ile işbirliği halinde gerekli personel temini yapılarak yaşlı hizmetlerinde sadece yaşlının huzurevine gelmesini beklemeden evinde kalmak isteyen yaşlılara yönelik evde bakım hizmetleri verilmesi planlanıyor. Yaşlı hizmetleri anlamında ilimizdeki huzurevi ihtiyacı karşılıyor. ‘Yeni bir huzurevine şu aşamada ihtiyaç yok’ diyemeyiz, ama huzurevlerimizin doluluk oranına bakıldığında bir huzurevi daha açsanız dolacak duruma geldi. Huzurevine alınma şartlarımız arasında yaşlının akıl ve ruh sağlığının yerinde olması, bulaşıcı herhangi bir hastalığının olmaması, herhangi bir madde bağımlılığının olmaması ve 60 yaş üzerinde olması gerekiyor. Yaşlının maaşının olup olmaması önemli değil. Maaşı var ise, yaşlının Bakanlığımızın belirlemiş olduğu miktarda maaşından belirli bir ücret alınıyor.”

“ÇOCUKLARI 18 YAŞINDAN SONRA KENDİ HALİNE BIRAKMIYORUZ”

“Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak evlat edinme, koruyucu aile hizmeti veriyoruz. Yine yuva, yurt ve çocuk evlerinde kalan çocuklarımıza kurum bakım hizmetimiz bulunuyor. Çocuk evinde veya yurtlarda koruma altında olan bütün çocuklarımız için öncelikle kuruluşlarımızda kaldığı süre içerisinde topluma faydalı sağlıklı bireyler olarak yetiştiriyoruz. 18 yaşını doldurduktan sonra kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için çocuklarımız ile ilgili yasal düzenleme yapıp, büyük oranda çocuklarımızın işe yerleştirilmesi, kamu kurumlarına memur olarak işe yerleştirme imkanları sunuluyor. Amaç çocuklarımızı 18 yaşına kadar yetiştirip, 18 yaşından sonra kendi haline bırakmak değil, her ne kadar kurumdan ayrılmış olsa da çocukları izlemek, gereken destekleri sunmak kurum olarak bizim görevimiz. Şu an Çaycuma Yetiştirme Yurdumuz 28 kapasiteli ve tam dolu, Ereğli Kız Yetiştirme Yurdumuzun kapasitesi tam olarak dolu. Bakanlık olarak korumaya muhtaç çocuklara yönelik kurum bakımı hizmetlerinde değişikliğe gidilmiş olup eskiden yuva ve yurtlarda hizmet alan çocukların aile ortamında, aile sıcaklığında yetişmelerini sağlamak için çocuk evi hizmetini başlattık. Şu anda 4 çocuk evimiz var. Bu sürekli çocukların koruma altına alınması ile birlikte çocuk evi sayımızda artıyor. Çaycuma’daki çocuk yuvamız yakın zamanda hizmete başlayacak. Kozlu yolu üzerinde korunmaya muhtaç çocuklara yönelik sevgi evi yapılıyor. Çeşitlenen sorunlar paralelinde kurum olarak hizmet çeşitlerimiz bulunuyor. Gelişen sorunlara kurumsal bazda cevap vermeye çalışıyoruz.”

“ÖDENEK SIKINTISI YAŞAMIYORUZ”

“Kaynak anlamında kurum olarak, özellikle sosyal yardımlar bazında bakıldığında, özürlü bakım yardımı, ayni nakdi yardım olarak ödenek anlamında hiçbir sıkıntı yaşanmamaktadır. Diğer yatırımlar ile ilgili de kaynaklarımız yeterlidir. Vatandaşlara çağrımız, kurum hizmetlerinden belki yeterince haberdar olmadıklarından herhangi bir kriz durumlarında sorun ne olursa olsun maddi ve manevi belki çaresiz kaldıklarını düşünebilirler, fakat devlet imkanları vatandaşın ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır. Vatandaşımızın belki bundan haberi olmayabilir, ama muhtarlarımız vasıtasıyla sorunların çözümü daha kolay olacaktır. Bizde zaman zaman koruyucu, önleyici hizmetler anlamında yaptığımız topluma yönelik aile hekim çalışmalarıyla vatandaşa ulaşmaya çalışıyoruz. Çalışmalarda aynı zamanda kurum hizmetlerimizi anlatmak amacıyla herhangi bir sorunla karşılaştıklarında hangi kurumlardan destek alabilecekleri konusunda vatandaşı bilgilendiriyoruz.”

Editör: Pusula Gazetesi