Zonguldak merkeze bağlı İnağzı Mahallesi Dilektepe Sokak&[#]8217;ta oturan mahalle sakinleri, faaliyet gösteren özel maden ocağı sebebiyle evlerinde çatlaklar meydana geldiğini belirterek, bu durumdan kurtulmak istiyor. Üç yılda bir evlerini tamir ettirdiklerini belirten 60 yaşındaki Ayşe Çıracı, çatlaklar nedeniyle yerinden oynayan evinin kapısının arkasına koydukları desteklerle uyku uyuyabildiklerini ifade etti. Bir taraftan kadastro için mahallede ölçüm yapıldığını anlatan Çıracı, &[#]8220;Devamlı beton döküyoruz. Sürekli kum-çakıl alıyoruz. Devamlı dinamit sesleri var. Bir de gelmişler bizden 46 bin TL para istiyorlar. Geldiler ölçtüler. Aylık 700 TL maaş ile 46 bin TL&[#]8217;lik tapu parasını nasıl vereyim?&[#]8221; diye konuştu.

&[#]8220;ÇOCUKLARIMIZIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU&[#]8221;

Mahalle sakinlerinden 37 yaşındaki Şaban Olgun ise, sürekli yaşadıkları sarsıntı sebebiyle çocuklarının psikolojilerinin bozulduğunu dile getirdi. Evlerinin altlarında faaliyet gösteren maden ocağında atılan dinamitler sebebiyle geceleri uyku uyuyamadıklarını dile getiren Olgun, sözlerine şöyle devam etti:

&[#]8220;Milletin zararını anlatmaya gerek yok. Her şey ortada duruyor. Çocuklar bu olaylardan etkileniyor. Dört-beş yaşındaki çocuk bu tür olayları bilmediği için bir yer de çatlak görse &[#]8216;acaba evimiz mi yıkılacak?&[#]8217; diye tedirgin oluyor. Çocuklarımın psikolojisi bozuldu. Bize sürekli sorular soruyorlar. Biz bunu çocuklara nasıl anlatalım. Hadi altı satılsın maden ocağı çalışsın. Üstte de vatandaşlar 3-4 yılda bir tadilat yapmak zorunda kalıyor. Biz bu çatlakların bazılarının parasını alamıyoruz, çünkü evlerimizin aşağısında faaliyet gösteren maden ocağı firması iflas ediyor. Sürekli el değiştiriyor. Mahalleden bazı komşularımız dava açtı ancak pek sonuç alamadı. Buralarda kadastro çalışması yapıldı tapu verilecek. 50 bin TL&[#]8217;ye yakın para bizden isteniyor. Biz bu paraları verip yarından sonra kullanamadıktan sonra bir işe yaramıyor. Yetkililerin buralara gelip inceleme yapması gerekiyor. Valiliğin bu konuda gerekli çalışmaları yapması gerekiyor.&[#]8221;

&[#]8220;ÇİVİ DAHİ ÇAKMAYIN&[#]8221;

Gördükleri zarar sebebiyle mahkemeye başvurduklarını söyleyen Ali Atmaca ise, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Bölümü&[#]8217;nden gelen profesörlerin evlerini incelediğini belirtti. Evlerinin ocakta atılan dinamitlerden dolayı zarar gördüğünü anlatan Atmaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her geçen gün yeni çatlaklar meydana geliyor. Atılan dinamitlerden çocuklar korkuyor. Suni deprem etkisi yaşıyoruz. Evlerimiz zarar görüyor. Profesörler geldi, mahkeme heyeti geldi. Bize &[#]8216;Burada bu ocak çalıştığı sürece hiçbir şekilde çivi dahi çakmayın. Dinamit atıldığı sürece bu evler yıkılır&[#]8217; dediler. Bir de 2B Yasası nedeniyle buralarda ölçüm yaptılar. Benim oturduğum evimin olduğu yere 33 bin TL istediler. Tapu verecekler. Evim yıkılabilir. Yıkılsa dahi ben bu arazinin üzerine ev yapamayacağım. Bu parayı zaten ödeyemiyoruz. Devlet büyükleri ilgilenmiyor. Buralara gelip de &[#]8216;Biz vatandaştan para istiyoruz. Bu yerler değerli mi, değil mi?&[#]8217; diyen yok.&[#]8221;

Mahalle sakinleri, yaşadıkları korku sebebiyle sürekli hastaneye giderek psikologa başvurduklarını sözlerine ekledi.
Editör: Pusula Gazetesi