Silivri de önemli bir misafir vardı. Dünya Organ Nakli Derneği Başkanı ve Harvard Tıp Fakültesi Cerrahi Profesörü Francis Delmonico. Delmonico, geçtiğimiz ay önemli bir kalp ameliyatı geçirmesine rağmen Prof. Dr. Mehmet Haberal´ı ziyaret etmek için Türkiye´ye geldi.

Delmonico´ya CHP Konya Milletvekili Atilla kart eşlik etti.

Delmonico, meslektaşını cezaevinde görmenin üzüntüsü nedeniyle ayakta durmakta güçlük çekti. Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından Delmonico, organ nakli konusunda Haberal´a danışmak, onun görüşlerini almak için bu ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi...

"Haberal bilimsel çalışmalarıyla uluslararası alanda da yakinen tanınan bir kişi. Onu burada görmek beni çok üzdü. 2008 ´yılında İstanbul Deklarasyonu’nun oluşmasına öncülük eden ve dünya çapında organ ticareti ve organ nakli turizmine karsı deklarasyonunun ilkeleri doğrultusunda mücadele edilmesinde ve önlemler alınmasında önemli rol oynayan Haberal´ın, deklarasyonda belirtilen insan haklarına saygı yönündeki çalışmalarına burada da devam edeceğini ve bize lider olacağını konuştuk."

Görüşmede bulunan CHP Konya milletvekili Atilla kart da görüşmeyle ilgili izlenimlerini anlattı.

"Haberal ile başkanın görüşmesi esnasında mesleklerini konuştular. Haberal o kendi sorunları anlatma gayretine girmedi. Ama ben neden buradayım. Organ nakli konusunda gelen meslektaşlarıma bunu anlatmanın ıstırabını yaşıyorum dedi... Ve başkan dünyada sizin ilklerinizi Çin´de Kosova´da Karadağ´da Kosova´da uyguluyoruz. Çin de organ mafyasıyla mücadelede ciddi mesafe alındığını söyledi."

Kart, Amerika da da İstanbul deklarasyonu çerçevesinde organ ticareti konusunda önemli gelişmeler olduğunu, Delmonico Haberal a söylediğinde Haberal’ın duygulandığını da belirtti. Haberal’ın cezaevinde olmasına rağmen Türkiye ve mesleğinin sorunlarıyla meşgul olduğunu söyleyen kart, görüşmede dünya organ nakli derneğinin faaliyetleri ve bütçesini de konuştuklarını vurguladı.

Kart, Delmonico’nun Dünya organ nakli derneğinin başkanlığını Haberal’a teklif ettiğini söyledi.

"Bizim kahramanımızsın bizim her şeyimizsin ben onun gölgesiyle bu makamda görev yapıyorum dedi.. İstanbul deklarasyonun yaratıcısı sensin Dünya Organ Nakli Derneğinin başkanlığını teklif etti. 100 ülkeyi temsil ediyor başkan. Haberal ise şartların olumsuzluğunu altında da görev yapacağını söyledi. Dünya Organ Nakli Örgütünün en önemli yerinde senin ismin olacak dedi. Hoca ise önemli olan benim ismim değil mesleki çalışmalardır ben böyle bir gayretin içinde değilim dedi. Hoca binayı bulurum parayı bulurum bana insan gerekiyor adalet gerekiyor dedi."

Delmonico, Haberal ile yaptığı görüşmeyle ilgili uzun notlar aldı. bu notlar dünya organ nakli derneğinin merkezindeki arşivde tutulacak..kart, bir bilim insanı ve bir milletvekili olarak bu kadar önemli bır insanın tutuklu olmasının Türkiye acısından da talihsizlik olduğunu söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi