Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü´nde, 7 Mart 1983´de meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi anısına tören düzenlendi.
Dağdelen, törende yaptığı konuşmada, maden ocaklarında bu tür kazaların olmaması için kurum olarak gereken önlemleri aldıklarını söyledi.
Türkiye´nin her yıl 20 milyon ton kömüre ihtiyacı bulunduğunu, ne kadar çok üretim gerçekleştirilirse dışa bağımlılığın o kadar azalacağını anlatan Dağdelen, şöyle dedi:
´´TTK, tarihinde ilk kez 3 patent aldı. Alınan tahkimat, göçükleri önleyici sistem ve yangınlarla mücadele patentini ocaklarımızda uygulamaya başladık. Hedefimiz kömür üretmektir. Kömürü çıkartmanın yanında iş güvenliği, işçi sağlığı ve iş emniyetini sağlamaktır. Elimizden geleni yapıyoruz. Biliyorsunuz ki yangınların, grizu patlamalarının en büyük nedeni metan gazı ve bunu takip eden olaylardır. Taban yollarında ve baş yukarılarda yapacağımız ilk şey sondajdır. Ben gelen müdür olarak söylüyorum, taban yollarında baş yukarılarda sondaj yoksa orada çalışmayın.´´

-HEDEF 5 MİLYON TON KÖMÜR ÜRETİMİ -

Uzun yıllar yatırım yapılmadığından dolayı üretimde düşüş yaşandığını belirten Dağdelen, şöyle devam etti:
´´Kurumumuz şu anda şantiye durumunda, büyük yatırımlarımız devam ediyor. Bu yıl 2 kuyumuzun ihalesi yapılacak, yer altında galeri açma sürdürülüyor. TTK´nın gelecek 30 yılı bugünden garanti altına alınacaktır. Hedefimiz yılda 5 milyon ton kömür üretmek, bunu yaparken de iş güvenliği ve sağlığına dikkat etmektir.´´
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu da kömürün 160 yıllık tarihi, madencinin de mücadelesi bulunduğunu anlattığı konuşmasında şöyle dedi:
´´Madenciler emeğin simgesidir. Bizler GMİS ve madenciler olarak üretmeye devam edeceğiz. Üretirken de iş güvenliğini elden bırakmayacağız. Amirlerimizden almış olduğumuz tertipleri uygulayarak çalışmalara devam edeceğiz. Bu yıl işe başlayan yeni arkadaşlarımız kuruma hareketlilik getirdi, onların sayesinde üretimin artacağına inanıyorum.´´

-TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELER-
Kamuda yaklaşık 12 örgütlü sendikanın faaliyet gösterdiğini belirten Muslu, ´´Aynı işi yaparak farklı ücret almak, ülkemizin kanayan bir yarasıdır. Emeğimizin karşılığını almak için mücadele ediyoruz. Hedefimiz, eski-yeni işçi ayırt etmeden açlık ve yoksulluk sınırının üzerinde ücret alınmasıdır´´ diye konuştu.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan da iş bekleyen 34 bin işsizin maden ocaklarında ölümü göze alarak çalışmak ve babalarının yaptığı işi devralmak istediklerini belirtti.
CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal da madencilerin, emeğin en yüce değerinde olan bir iş kolunda çalıştıklarını, Zonguldak´ın kömürle var olduğunu ve kömürle devam edeceğini kaydetti.
İlçe ve belde belediye başkan adayları, siyasi parti temsilcilerinin katıldığı törende, faciada yaşamını yitiren maden işçileri için saygı duruşunda bulunuldu, Kur´an-ı Kerim okunarak mevlit şekeri dağıtıldı.
Editör: Pusula Gazetesi