Tüm vücuda akciğerler yoluyla giren kirli havanın vücutta bir takım süreçlerin başlamasına neden olduğunu da belirten Doç. Dr. Levent Kart: "Bu süreçler kalp krizi tetiklemesi, hamilelerde erken düşükler, üreme sistemiyle ilgili problemler, cinsellik gibi problemlere yol açabiliyor."


ZKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Kart, Zonguldak´taki hava kirliliğinin etkilerine karşı vatandaşları uyararak; "Zonguldak Merkez&8217;de yaşayan bronşitli hastalarımızın özellikle kış aylarında havanın daha temiz olduğu yerlerde yaşamasını öneriyoruz" dedi.


Zonguldak kent merkezi son yılların en kirli günlerini yaşıyor. İstatistikî raporlar da Zonguldak´ı Türkiye´nin havası en kirli yerleşim yerleri arasında gösteriyor. Kalitesiz kömür, ve coğrafi şartlar nedeniyle bacalardan çıkan partikül yoğunluğu ve zehirli gazlar Zonguldak´ın üzerine çöküp kalıyor.


Zonguldak´ta yaşayanlar yıllardır yaşanan bu duruma alışkanlıklarından mıdır bilinmez, pek fazla ses çıkaramazken dışarıdan gelen insanların böyle kirli havada nasıl yaşayabildiğine şaşırıyor. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Doç. Dr. Levent Kart, vatandaşlara hava kirliliği konusunda uyarılarda bulunuyor.


Uyarılar özellikle bronşit ve akciğer hastalığı olan kişilerin hava kirliliğinin arttığı dönemlerde havanın daha temiz olduğu bölgelerde yaşamaları gerektiği yönünde.


Kart, bu dönemlerde kalp krizi tetiklemesi, hamilelerde düşük tehlikesi, üreme sistemiyle ilgili problemler ve cinsellik gibi problemlerin meydana geldiğini söylüyor. Doç. Dr. Levent Kart´ın uyarıları şöyle;"Hava kirliliği özellikle bronşitli, astımlı hastalarda solunum yetmezliğine yol açabilir.


Zonguldak´ta yıkanmamış kömür sıklıkla kullanıldığı için yanmış kömürden çıkan zehirli bir gaz var. Bu gaz hem üst solunum yollarında hem de alt solunum yollarında tahrişe neden oluyor. Bronşitli ve astımlı hastalarda hastalıkların ilerlemesine ve solunum yetmezliğine neden oluyor. Özellikle kış aylarında Zonguldak´ta biz bunu çok sıklıkla görüyoruz. Bu sayılanlar kısa vadede olan etkilerdir. Uzun vadede hastalarda solunum yollarında tahribat ve akciğer kanserine kadar giden süreçte etkilenmeler söz konusu oluyor.


Tabi Zonguldak´ta çok ciddi derecelerde hava kirliliği yok ama bu hava kirliliğinin çok ileri boyutlarda olduğu yerlerde ani kalp krizleri, ani solunum yetmezliklerine bağlı ölümler görülebilir. Zonguldak´ta şu ana kadar öyle toplu problemlerle karşılaşmadık. Daha çok bireysel problemlerle karşılaşıyoruz. Solunum yetmezliğine neden olan enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonları, gribal enfeksiyonlar hava kirliliğiyle birleştiği zaman daha da ölümcül olabiliyor. O nedenle biz Zonguldak´ta merkezde yaşayan bronşitli hastalarımızın özellikle kış aylarında havasının daha temiz olduğu yerlerde yaşamasını öneriyoruz.


&8216;Cinselliği öldürüyor&8217;


Bir çok rahatsızlığı ciddi anlamda tetikleyen Hava kirliliği, cinsel yaşamı da olumsuz etkiliyor. Kart´ın bu konuda tespitleri ise şöyle; "Havada bulunan partiküller, gazlar sadece akciğerleri etkilemiyor. Tüm vücudu etkiliyor. Tüm vücuda akciğerler yoluyla giren kirli hava vücutta bir takım süreçlerin başlamasını tetikliyor. Bu sürçler kalp krizi tetiklemesi, hamilelerde erken düşükler, üreme sistemiyle ilgili problemler, cinsellik gibi problemlere yol açabiliyor. Hava kirliliği direk cinsel bozukluğa yol açar diyemeyiz. Ama başlayan bir süreci tetiklemesine neden olur. Yıllarca hava kirliliğine maruz kalmış kişilerin de vücut bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bu bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla neden oluyor.


Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla da enfeksiyonlara yatkınlık artıyor. Bunun sonucunda da yaşamda kısalmalara neden oluyor. Yani temiz havada aynı genetik özelliklerde daha uzun yaşayabilecek bir kişi kirli havada bu faktörler nedeniyle ömürde kısalma meydana geliyor. Ben 8 senedir Zonguldak´tayım ve bu hava kirliliği büyük bir problem. Diğer büyük illerde doğalgaza geçilerek bu problemler halledilmiş durumda.


Çevremizdeki illerde de aynı şekilde. Ama Zonguldak´ta bu hava kirliliğine bir çözüm bulunması gerekiyor. Kömür ne kadar yıkanırsa yıkansın veya ne kadar kaliteli olursa olsun havaya yayılan partiküller, zehirli gazlar hava kirliliğine neden oluyor. En iyi çözüm doğalgazdır".



&8216;Havası temiz olan yerlere gidilsin&8217;


Özellikle bronşiti, akciğer hastalığı olan hastaları uyaran Doç. Dr. Levent Kart´ın bu hastalara tavsiyesi ise havası temiz olan yerlere gitmeleri.


Dr. Levent Kart, konuşmasına şöyle devam etti: "Zonguldak nemli bir bölgedir. Nemli olması hava kirliliğinin etkisini daha arttırıyor. Hava partikülleri normalde yükselir. Ama Zonguldak nemli bir bölge olduğu için hava partikülleri yükselme yerine çökmeye başlıyor. Bu hava kirliliğinin daha fazla hissedilmesine ve kötü sonuçlar doğurmasına neden oluyor. Nem solunabilir partikül sayısını daha da arttırıyor. Nemli havada bunu fazlasıyla hissetmemiz mümkün oluyor. Zonguldak´tan acil servise yapılan başvurular özellikle hava kirliliğinin arttığı dönemlerde artış gösteriyor. Solunum yetmezliği, nefes darlığı, akciğer enfeksiyonu nedeniyle bu dönemlerde başvurularda artış oluyor. Hastalarımızı hava kirliliğinin arttığı dönemlerde daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Özellikle bronşiti, akciğer hastalığı olan hastalarımızı uyarıyoruz ki hava kirliliğinden etkilenmemeleri gerekiyor. Başka yerlere, havası temiz olan bölgelere gitme imkânları varsa bu havaya maruz kalmasınlar."

Editör: Pusula Gazetesi