Cumhuriyet Savcısı Veli San, Bülent Ecevit Üniversitesi'nde düzenlenen Anadolu Adli Bilimler Tıp Kongresi'nde, 'Türkiye'de ve Batı Karadeniz'de Cinsel Saldırı Suçları ve İstatistiki Bilgiler' konulu sunum yaptı. Cinsel davranışın tanımını yapan Savcı San, "Bir kimsenin, cinsel amaçla veya cinsel arzularını tatmin amacıyla gerçekleştirdiği davranışlara cinsel davranışlar denir" dedi.

'FORDÇULUK, CİNSEL DAVRANIŞ'

Cinsel davranışa, halk arasında 'fordçuluk' olarak bilinen davranışı örnek gösteren Savcı San, şöyle dedi:

"Diyelim ki bir minibüste seyahat ediyorsunuz. Minibüsün İstanbul'da ve çok kalabalık olduğunu düşünelim. Yanından geçtiğiniz bir bayana vücudunuz temas edebilir sıkışıklıktan dolayı. Eğer cinsel arzularınızı tatmin amacı veya cinsel amaçlı bir amacınız yoksa bu normal bir temastır. Ancak halk arasındaki deyimle 'fordçuluk' olarak tabir edilen bir amaç, bir düşünceyle önünüzdeki bayana cinsel arzuları tatmin amacıyla yaklaştığınız an hareketiniz otomatik olarak cinsel bir davranış olur ve ceza kanununda bir karşılığı mutlaka vardır."

'EŞLERİN, CİNSEL ARZULARINI TATMİNE YÖNELİK GÖREVLERİ VAR'

Savcı San, cinsel suçlar ile ilgili Türk Ceza Kanunu'nda yer alan maddeler hakkında bilgi verdi. Savcı San, cinsel suçlarda, suçun basit halinin şikayete bağlı olduğunu, nitelikli halinin ise resen soruşturulup kovuşturulduğunu kaydetti. Evli çiftler arasındaki cinsel suçların nitelikli halinde ayrı bir durum olduğunu vurgulayan Savcı San, şöyle devam etti:

"Eşlerin birbirlerine yönelik işledikleri cinsel saldırı suçunda kavuşturma ve soruşturma eşin şikayetine bağlı tutulmuştur. Evlilik birliği içerisinde eşlerin birbirine karşı sadakat hükümlülüğü olduğu gibi karşılıklı olarak birbirlerinin cinsel arzularını tatmine yönelikte bir görevleri bulunmaktadır. Ancak bu görevleri veya hükümlülükleri sınırsız değildir. Bunun hukuki ve tıbbı sınırları bulunmaktadır. Eşlerin de bu sınırlara hukuki ve tıbbi olarak uymaları gerekmektedir. Bu sınır aşılarak eşe karşı cinsel bir saldırının uygulanması halinde mağdurun şikayeti üzerine soruşturma ve kavuşturma yapılmaktadır."

CİNSEL SUÇ DOSYASI 2002'DE 8 BİN 146, 2011'DE 32 BİN 988

Sunumunun son bölümünde cinsel suçlara ilişkin istatistiki bilgiler de veren Savcı San, 2002'de ülke genelinde cinsel saldırı suçuyla ilgili 8 bin 146 dosya açılırken, 2011'de bu rakamın 32 bin 988'e ulaştığını söyledi. Zonguldak'ta da cinsel suçlardaki artışın Türkiye ortalamasıyla aynı olduğunu ifade eden Savcı San, "2002'de cinsel saldırı ile ilgili Zonguldak'ta 196 dosya açılırken, 2011'de 342 dosya açılmıştır. Neredeyse Türkiye ile başa baş gitmiştir. Sinop'ta 2002'de 40, 2011'de 157 dosya, Karabük'te 2002'de 50, 2011'de 155, Bartın'da 2002'de 22, 2011'de 94, Kastamonu'da 2002'de 74, 2011'de 208'e dosya açılmıştır" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi