Törende, üzerinde bir gaziyi taşıyan atın huysuzluğu ise protokolü ve bayrak taşıyan öğrencileri korkuttu. İlk kez duaların edildiği törende, katılımcılarla ‘yaşasın cumhuriyet’ diye bağıran Başkan Bektaş, siyasetçiler, okul müdürleri, öğretmen ve öğrencilerle birlikte göbek attı.
Zonguldak´ın Kozlu beldesinde düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, belediye önünden yeni yapılan belediye sarayı önündeki tören alanına kadar yürüyüşle start aldı. Atatürk’ü temsilen yürüyüşte yer alan at üzerindeki gazi de törende ilgi gördü. Atılan konfetilerden ve seslerden ürken atın zaman zaman huysuzluğu çevredekileri heyecanlandırdı. Ürken at, geri geriye giderek, kimi zaman protokolün kimi zaman bayrak taşıyan öğrencilerin arasına girdi. Görevli ve vatandaşların atın yularını tutması ile olay faciaya dönüşmedi. Renkli görüntülerin oluştuğu kortej geçişinde, kimileri yaya kimileri araçlarıyla yer aldı. Geçişte, bir araç içerisinde hamur açan kadınlar, başka bir araç içinde arıcı kıyafetleri bulunan kişiler ve top mermisi taşıyan öğrenciler ilgi gördü. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından Atatürk ve şehitler için dua edildi. Yapılan duada,Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, belediye meclis üyeleri, çeşitli partilerin temsilcileri, okul müdürleri ile öğretmenleri, öğrenciler, polis amirleri, özel güvenlik görevlileri ve vatandaşlar bir ağızdan ‘amin’ dedi. Duanın ardından Başkan Bektaş ve Kozlu Lisesi Okul Müdürü Şener Ertürk, tüm katılımcıların bayramını kutladı. Kozlu Belediye başkanı Ali Bektaş, uzun yıllardır bayramların rutin kutlanması nedeniyle bu yıl ilk kez böyle bir bayram kutlaması organize ettiklerini ifade etti. Yıllardır kavram kargaşası yaşandığını belirten Bektaş, şöyle konuştu: “Memleket uzun yıllar bir kavram kargaşası içerisinde kendi kendini eleştirdi. ‘Birisi onu yapıyor, birisi bunu yapıyor’ dendi. ‘Yok Cumhuriyet elden gidiyor, yok laik cumhuriyet elden gidiyor’ dendi. Biri de, ‘din memleketi ele geçirdi’ diye söyleyerek kargaşaya neden oldu. Memleketin sıkıntısı kavram kargaşası değil, sıkıntı birbirine inanmamak, saygısızlık ve sevgisizlikti. Kendi ideallerini, kendi basit menfaatlerine sahip çıkmak isteyenler, kendi görüşünü toplumun genel görüşü gibi insanlara empoze etmeye çalışıp, toplumu bölüp parçalamaya çalıştı”
Resmi törende ilk kez yapılan duanın eleştirileceğine dikkat çeken Başkan Bektaş, gelecek eleştirilere karşı şu cevabı verdi:
“Az evvel hocamız dua etti. Atatürk ve şehitler için. Bu bile, Cumhuriyet Bayramı’nda neden dua ediliyor denilecek. Ama ölen atalarımız. Bu memleketin çoğu Müslüman ise, onların ruhuna dua etmek gerekir. Sadece Kozlu’da 1500 şehit var. Onlar bizden bir şey beklemiyor, sadece hatırlamayı ve dua etmemizi istiyor."
Cumhuriyet´in bu günlere kolay kolay gelmediğini anlatan Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü. "Ben cumhuriyete inanıyorum demek olmuyor. Cumhuriyetin nasıl bir bayram olduğunu, kendi içinden ruhunuzdan hissetmediğiniz sürece göstermelik kutlamaların bir anlamı yoktur. Cumhuriyetin gerçekten faziletlerine inanıyorsanız, o günü gerçekten bayram yapacaksınız. Evde oturup tatil yapmayacaksanız. Tüyleriniz diken diken olacak, 29 Ekim geldiğinde. Göstermelik yapmamalı, ‘ben cumhuriyet bayramına sahip çıkayım da, a fikrinden böyle fayda gelir, b fikrinden böyle gelir’ diye düşünmeden, Cumhuriyet’e sahip çıkmalıyız. Halen, o dış güçlerin Güneydoğu’da iğrenç saldırıları ile vatanımız bölünmeye çalışıyor. Ama şunu unutmasınlar, bu vatan, onu bölmek isteyen insanların kafasını tek tek ezecek insanlarla doludur.”
Başkan Bektaş, Cumhuriyetin sonsuza kadar yaşayacağına inanılırsa, yaşayabileceğini belirtti. İnanmanın ‘Cumhuriyetini korumanın ve bütünlüğünü sağlamanın’ birinci yolu olduğunu ifade eden Bektaş, “İnanmayıp da, ‘O bunu düşünüyor, A partisi bunu düşünüyor, B partisi cumhuriyete sahip çıkacak’ düşünceleri, bu memleketi bölüp parçalamaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır” dedi.
Bektaş, konuşmasının son bölümünde ise “Şimdi bu düşüncelerle, sadece 3 defa size söylediklerimi tekrarlarsanız, yüksek sesle, inancımızı, belki ülkemizin en ücra köşesine kadar ulaştırırız” diyerek, herkesi yüksek sesle ‘yaşasın cumhuriyet” diye bağırmaya devam etti. Başkan ve davetliler hep bir ağızdan ‘yaşasın cumhuriyet’ diye bağırdı.
Öte yandan kutlama esnasında tören alanını karşıdan gören alandan toplam 10 pare top atışı yapıldı. Kozlu Belediyesi halk oyunları ekipleri yöresel oyunları sergiledi. Ankara havalarına ait müzik dinletisi sunuldu. Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Kozlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, AK Parti Kozlu Belde Başkanı Muharrem Karakuş, okul müdürleri ve bazı siyasetçi, okul müdürü, öğretmen ve öğrencilerle birlikte göbek attı. Vatandaşlar ve öğrenciler alana çıkarak oynayıp göbek attı.
Kutlama programı sona ermesinin ardından protokol alandan ayrılırken, çalan müzik nedeniyle uzun süre vatandaşlar alandan ayrılmadı.
Editör: Pusula Gazetesi