Çaycuma İlçesi’ne bağlı Filyos Beldesi’nde M.Ö. 7´nci Yüzyıl´da kurulan ‘Karadeniz’deki Efes’ olarak adlandırılan Teion Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar devam ediyor. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy başkanlığında yapılan çalışmalarda bu yıl 300 bin lira harcandı. Kazı çalışmalarında Filyos-Çaycuma karayolunda yapılan antik kazı çalışmasında Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen değirmen taşı bulundu. Ayrıca Filyos kalesinde yapılan çalışmalarda yine Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir tapınak ortaya çıkarıldı.

ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ OLSA, KAZI 12 AY DEVAM EDER´

Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, yaklaşık 300 bin lira harcanan kazı çalışmalarının bir veya en fazla bir buçuk ay sürebildiğini, kazıların hızlı şekilde ilerlemesi için Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü´nün Filyos’ta eğitim ve öğretim vermesi gerektiğini söyledi. Deniz Kuvvetlerinin radar üssü olarak kullandığı, 2 bin metrekarelik alanda okula dönüştürülebilecek bir bina ve 48 lojmanı boşalttığını anlatan Başkan Ünal şöyle konuştu:

"Bülent Ecevit Üniversitesi’nde kurulmuş olan Arkeoloji bölümü var. Filyos’ta bu bölüme verebilecek uygun, devletin tahsis yapabileceği binalar var. Bunlar üniversitemize tahsis edildiği zaman üniversitemiz burada arkeoloji bölümü açıp, öğrencilerle birlikte uygulamalı kazı yapabilir. Böylece hem kazılar çabuk biter, hem de tarih daha hızlı gün yüzüne çıkar. Bu yıl antik tiyatro ve Filyos kalesinde kazı yapıldı tabii. Ama yapılan çalışmalar çok az. Burada Arkeoloji bölümü olsa, kazı çalışmaları 12 ay boyunca devam eder. Biz bir buçuk ay kazı çalışması yapıp burayı kapatıyoruz ve gelecek yılı bekliyoruz. Bunun için BEÜ Arkeoloji bölümünü beldemize kazandırabilirsek çok mutlu olacağız."
Editör: Pusula Gazetesi