Kentte 2001´de uygulamaya başlanan “merkezi ezan okuma” ve “yüz yüze vaaz verme sistemi”, Diyanet İşleri Başkanlığı´nın talimatı ile geçen 16 Ağustos´ta kaldırıldı. Merkezi ezan sisteminin kaldırılmasının ardından din görevlileri, ezanı görev yaptıkları camilerde kendileri okumaya başladı.

İl Müftülüğü, uygulamanın kaldırılmasından önce geçen yıl imam ve müezzinler için başlattığı ezanı güzel okuma kurslarını sürdürüyor. Acılık Camisi´nde 1 ay süren kurslara şimdiye kadar 400 imam ve müezzin katıldı. 25´er kişilik gruplar halinde kursa alınan din adamlarına, makamına uygun en güzel ezan okuma teknikleri öğretiliyor. Ney eşliğinde verilen kurslarda din görevlileri sabah ezanını “saba”, öğle ezanını “uşşak”, ikindi ezanını “rast”, akşam ezanını “seyyah” ve yatsı ezanını “hicaz” makamında okuyor.

Kursta ezan okuma tekniklerini imamlara aktaran Merkez Acılık Cami İmamı 44 yaşındaki Nizamettin Dereli, kursun amacının ezanı güzelleştirmek, makamına göre ezan okunmasını sağlamak olduğunu söyledi. Her ezanın kendine özgü makamı olduğunu belirten Dereli, "Arkadaşlarımız bu konuda zaten daha önceden bilgililer. Biz bu bilgilerini kursta biraz daha geliştirmeye çalışıyoruz. Merkezi ezan sisteminden sonra arkadaşlarımız ezanı camilerinde kendileri okuyacak. Kendi sesiyle o güzel ezanı halkımıza yansıtacak. Bunu her vakitte ezanın ruhuna uygun yapmalarını istiyoruz" dedi.

İl Müftüsü Refik Bulut da, özellikle yeni başlayan ve ezanı güzel okuma alışkanlığı henüz kazanamamış olan din görevlileri için kursların devam edeceğini söyledi.
Editör: Pusula Gazetesi