Türk Kızılay Derneği Zonguldak Şubesi, Türk Kızılayı Zonguldak Kan Bağış Merkezi ve Kozlu Belediyesi tarafından kan bağış kampanyası düzenlendi. Kozlu Cumhuriyet Meydanı&[#]8217;nda gezici kan bağış aracında yapılan kampanyada doktor, hemşire ve kan merkezi ile belediye çalışanlarının yer aldığı toplam 8 kişi görev aldı. Kampanyada 1.5 saat içerisinde 20 ünite kan toplandı. Yaklaşık 6 saattir süren kampanyada, kan bağışı sayısının 82&[#]8217;ye ulaştığı belirtildi.
İğne fobisine rağmen alana gelerek kampanyaya destek veren Kozlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Kızılay görevlileri ve basın mensuplarının talebi üzerine kan bağışında bulundu. Önce form dolduran ve tansiyonu ölçülen Yılmaz&[#]8217;ın parmağından alınan kan ile kansızlık olup olmadığı tespit edildi. Ardından kan alımı için sedyeye yatan Yılmaz, iğnenin takılması anında küçük çaplı korku yaşadı. Basın mensupları tarafından daha önce kan verip vermediği sorulan Yılmaz, soruya gülerek cevap verdi. İlk kez kan verdiğini belirten Yılmaz, &[#]8220;Korkulacak bir şey yok. Benim, iğne ile ilgili bir sıkıntım, bir fobim var. İğnenin takılması esnasında hafif bir şey hissettim, ondan sonra hiçbir şey hissetmiyorsunuz. Hatta kanın alınmaya başlandığını bile fark edemedim. Halkımızın çekinmeden, herkesin gelerek kan vermesini tavsiye ediyorum. Kan bir gün bize de lazım olabilir&[#]8221; diye konuştu.
Kampanyanın yoğun ilgi gördüğünü belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
&[#]8220;Kızılay ile ortaklaşa yılda iki kez kan bağışı kampanyası düzenliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız kampanyalar oldukça başarılı oldu. Bu kampanyanın da başarılı geçeceğine yürekten inanıyorum. Halka her türlü duyuruyu yaptık. Katılım oldukça yüksek. Kan hayattır, hayat kurtarır ama asla üretilemez. Hepimize lazım olabilir. Tüm belde halkımızı duyarlı olmasını, bu tür kampanyalara destek vermelerini yürekten diliyorum. 153 Hasta Takip Merkezi&[#]8217;miz son derece başarılı çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. İnşallah bu kampanya, Zonguldak&[#]8217;ın en büyük kan bağışı kampanyası olacaktır.&[#]8221;
Kozlu Belediyesi 153 Hasta Takip Merkezi Sorumlusu Cengiz Alagözoğulları, hedefin Türkiye rekoru olduğunu ifade etti. Kampanya da kan bağışında bulunan Alagözoğulları, kampanyaya destek veren başta Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz olmak üzere tüm belediye çalışanlarına, muhtarlara, sivil toplum örgütlerine, Ziraat Bankası Kozlu Şubesi&[#]8217;nde çalışanlara, Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;ndaki maden işçilerine, tüm siyasi parti temsilcileri ve belde esnafına teşekkür etti. Kan verirken, kansızlık, Hepatit B, Hepatit C, AIDS ve frengi testlerinin de ücretsiz yapıldığını hatırlatan Alagözoğulları, &[#]8220;Yoğun bir katılım var. Kan verenlere teşekkür ediyoruz&[#]8221; diye konuştu.
Ramazan ayında kan stoklarında sıkıntı yaşandığını belirten Zonguldak Kan Bağışı Merkezi Doktoru Murat Babalık, Ramazan sonrası düzenlenen bu kampanyaların eksikliklerinin tamamlanması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Kan bağışına herkesi davet eden Babalık, sözlerini şöyle sürdürdü: &[#]8220;Ramazan ayından çıktık. Bu ayda, her sene olduğu gibi bu senede kan bağışı sıkıntısı yaşadık. Ramazan ayının sona ermesi ile birlikte kan eksikliklerimizi tamamlamak ve ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla kan bağışı kampanyaları düzenliyoruz. Bugün şu ana kadar gayet güzel bir ilgi gördü. 1- 1.5 saat arasında 20 üniteyi aşkın kan alındı. Akşam 18.00&[#]8217;e kadar süreceğini tahmin ettiğimiz kampanyanın yoğun ilgi göreceği belli oluyor. Biz herkesi kan bağışı kampanyasına davet ediyoruz. Kan yapay olarak üretilemeyen bir ürün. Birileri kan bağışı yapacak ki, hastanelerde ihtiyacı olanlara kan yetiştirelim. Kimse unutmasın ki, 2 dakika sonra bizim kendimizin de kana ihtiyacı olabilir. Böyle bir şey olmayacağını kimse garanti edemez. Tüm ülkenin kan ihtiyacının karşılanabilmesi için sağlıklı insanları belirli dönemlerde kan bağışı yapmaya davet ediyoruz. Kan verilecek ki, biz bu kanları hastanelere ulaştıralım.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi