Fındık toplama hasat mevsiminin gelmesi ile piyasa hareketliliğinin durma noktasına geldiği belirten Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, gerek hava koşulları, gerek fındık fiyatlarının üreticinin aleyhine oluşması ve fındık desteklemesinin de belirsiz olmasının üreticinin moralini bozduğunu söyledi. Pulat, &[#]8220;Ümidimiz alan bazlı fındık desteğinin devam ettiğine dair genelgenin biran önce açıklanması ve fındık üreticisinin yüzünün bir nebze olsun gülmesidir. Zira şu günlerde harmana inmek üzere olan fındığın fındık alıcıları tarafından 3,5 lira gibi bir fiyat oluşturuluyor ve üreticiler zor durumda kalıyor&[#]8221; dedi.

Fındık maliyetinin 4,25 lira olduğunu, maliyetin altında yapılan satışın fındık üreticisinin hesabını alt üst ettiğini belirten Pulat, &[#]8220;Bu durgunluk ve tedirginlik bundan kaynaklanıyor&[#]8221; ifadelerine yer verdi.

Pulat&[#]8217;ın açıklaması şu şekilde:

&[#]8220;Fındık serbest piyasa kurallarına göre satıldığı için devletin desteğine ihtiyaç duyuluyor. Çünkü 4,25 liraya mal olan fındığını 3,50 liraya tüccara veren üretici zarar etmiş olacaktır. Aynı zamanda fındık ihracatta ülkemize en fazla döviz girdisini sağlayan tarım ürünümüzdür. Bu ürünü tüccarın kaderine terk etmek asla düşünülmemelidir. Fındık ürünü iç fındık haricinde diğer sanayilerde hammadde olarak (fındık kabuğu v.b.) kullanılmaktadır. İlçemizde fındık ürününden 9 bin 200 çiftçimiz geçimini sağlıyor ve soysal ekonomisinin elverdiği ölçüde hayatını idame ettirmektedir. Karadeniz Bölgesi&[#]8217;nin tarım ekonomisi fındığa bağlıdır. Fındık ürünü içinde devlet desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Umudumuz odur ki yetkili makamlarımız bunun hesabını yapıp fındığı desteklemeye devam etme yönünde karar alırlar. Çiftçilerimizin hasat dönemindeki ürünlerinin bol, bereketli olması temennisiyle hasat döneminin hayırlı olmasını dilerim.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi