CHP Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Hayrettin Kartal, fındık hasadı öncesinde fındık alım fiyatının bir an önce açıklanmasını istedi.
Fiyatın henüz açıklanmamasının üreticileri zor durumda bıraktığını belirten Kartal, ”Fındık fiyatlarının belirsizliği, uluslararası işbirlikçi fındık spekülatörlerinin işine yaramakta, üretici zarar ederken fındık vurguncuları hiç yoktan milyarlarca lira kazanmaktadır. Ne yazık ki AK Parti fındıktaki bu oyuna yıllardır göz yummakta, fındık üreticisine sahip çıkmamaktadır. Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 70 ‘ini gerçekleştirdiği halde, borsanın ülkemizde oluşması ve dünya fındık fiyatlarının Türkiye tarafından belirlenmesi için AKP’nin hiçbir çalışma yapmaması manidardır.
Kdz. Ereğli, Alaplı ve Akçakoca’nın ülkemiz fındık üretiminde önemli bir yeri vardır.
Binlerce aile geçimini fındıktan sağlamaktadır. Bu nedenle bir an önce, fındığın yetiştirme, üretim ve hasat maliyetleri ortaya çıkarılarak, fındığın gerçek alım fiyatı açıklanmalıdır. Bu bir kural haline getirilmeli ve fındık fiyatı her hasattan önce mutlaka ilan edilmelidir. Pazar koşulları ne olursa olsun, çiftçinin ürününü ilan edilen fiyattan satması sağlanmalıdır. CHP fındık üreticisinin sorunlarının çözümünü savunuyor. Üreticilerin emeğinin vurguncuların elinde çarçur edilmesine karşı çıkıyor. Bu nedenle Fiskobirlik’in desteklenerek gerçek üretici birliklerini geliştirmek ve güçlendirmek için devletin harekete geçmesini savunuyor. Tarım ve gıda krizinin tüm dünyayı giderek daha çok sarsacağı, gıda temininin stratejik bir önem kazanacağı bir döneme giriyoruz. Türkiye’nin hızla artan nüfusunu doyurabilmesi ve üretim gücünü dış ticaret kazancına dönüştüre bilmesi, ulusal bir tarım politikasıyla mümkündür. CHP fındığa ulusal bir ürün olarak bakıyor. Fındığa sahip çıkmak, ulusal çıkarlarımıza sahip çıkmaktır” dedi.
Editör: Pusula Gazetesi