TOKMAK&[#]8217;TAN 30 KARİKATÜR

Karikatürist Mete Arif Tokmak, Devrek Baston ve Kültür Festivali´ne 30 karikatürü ile katıldı. Yaşadığı kent Zonguldak&[#]8217;ın toplumsal sorunlarının çizgilere yansıdığı sergi, Atatürk İlköğretim Okulu´nda açıldı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğrencisi olan Tokmak, Çizme Akademik Resim Atölyesi bünyesinde resim ve karikatür dersleri de veriyor.

"MADENKEŞ AİLELER" DEVREK´TE

Tiyatro Arın Genel Sanat Yönetmeni Fahri Bozbaş´ın yazıp oynadığı "Madenkeş Aileler" adlı saydam gösterili-müzikli oyun, Baston ve Kültür Festivali´nde sahnelenecek. 1990-91 Büyük Madenci Grevi ve Ankara Yürüyüşü sonrası yarattığı "Göçük Mehmet" tiplemesi ile havzada yaşananları ironik biçimde sunan Bozbaş´ın, tiplemeyi aşarak seyirci ile iç içe, madenci öykülerini canlandırdığı &[#]8220;Madenkeş Aileler&[#]8221; tek perdelik bir oyun.

2004 yılında TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Merkezi´nin 50&[#]8217;nci kuruluş yılı etkinlik programından bu yana 8 yıldır yurt içi ve yurt dışında &[#]8220;Madenkeş Aileler&[#]8221;le sahneye çıkan Bozbaş, bu sürekliliğin nedenini emek yoğunluklu havza gerçekliğine ve tiyatronun gücüne bağlayarak, şunları söyledi:

"Oyunumuz; havzada kömürün öneminin anlaşılmasından sonra kumpanyacılar tarafından nasıl yağmalandığını, daha sonra devlet eliyle nasıl şekillendiğini ve tekrar nasıl payelendirilerek yağmalandığı genel çerçevesi içinde, madencilerin çalışma şartları, iş güvenliği, sosyal yaşam ve daha birçok konuda öyküler diziniyle seyirlik bir tatta sahnede hayat buluyor. Zonguldaklı fotoğraf sanatçılarının tarihsel belge niteliğindeki saydam fotoğrafları ve kendi bestelerimden oluşan şarkılar da bu seyirliğe büyük zenginlik katıyor."

Devrekli tiyatroseverlerle talep üzerine aynı oyunla ikinci kez buluşacağını belirten Bozbaş´a, müziklerde Acar Çakmakçılar, Hasan Doğru ve Eren Bozbaş eşlik edecek. Festival programına göre Madenkeş Aileler, bugün saat 18.00´de Devrek Belediye Kültür Merkezi´nde sahnelenecek.
Editör: Pusula Gazetesi