Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Zonguldak TSO Başkan Yardımcısı Şenol Altuntaş’ın “Zonguldak ve Kozlu Belediyelerinin birleştirilmesi” fikrine destek verdi. Altuntaş’ın önerisini bir adım daha ileriye taşıyan Akdemir, birleşmenin sadece Zonguldak ve Kozlu ile sınırlı değil, Kilimli’nin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Olaya siyaseten bakmamak gerektiğinin altını çizen Akdemir, Zonguldak’ın geleceği adına düşünmek gerektiğini belirterek, bu şekilde daha fazla kaynak yaratmanın mümkün olacağını ifade etti.

Sınırların zaten kalmadığını, su, doğalgaz ve kanalizasyon arıtma tesisiyle bu birleşmenin filen gerçekleşmiş olduğunu belirten Akdemir, sorularımızı yanıtlayarak, şunları söyledi;

“DOĞALGAZ VE ARITMA TESİSİ BİTTİĞİNDE GÖÇ ALACAĞIZ”

“Ben siyasal baktığımda meseleye, ‘siyasal baktın’ derler, ama bu tür şeylere siyasal bakmamak lazım. Zonguldak’ın genel anlamda kurtuluşuna baktığımızda, ‘birleşmeli’ diye düşünüyorum. Kozlu da az bir nüfus yok. Kilimli’de de az bir nüfus yok. Aslında Kozlu-Kilimli-Zonguldak birleşmeli. Karayollarına baktığımızda arada hiçbir mesafe yok gibi gözüküyor. Biri 7 kilometre, diğeri 9 kilometre. Bizim sınırlarımız içersinde bizim su verdiğimiz, onların bize su verdiği yerler var. Bu ne demektir? Kozlu ve Zonguldak birleşmiş demektir. Bu birleştiğinde çok daha farklı imkanlardan yaralanabilir. Şimdi bir büyükşehir belediyesi olamadık, kaçırdık. Niye? Bartın bile bizde kalsaydı büyükşehir belediyesiydik. Hâlbuki Kozlu ve Kilimli ile yine büyükşehir oluruz. Kozlu’nun 40 binden fazla nüfusu var. Kilimli’nin de 25 bin civarında nüfusu var ve birleştiğinde kesinlikle büyükşehir statüsüne gireriz. Doğalgaz, arıtma tesisi bittinde -çok kısa zamanda bitecek- göç alacağız. Özellikle bizim yaşımızdaki insanlar Zonguldak’a geri dönecekler. Birleşmeyle daha etkin belediyecilikte yapılabilir. Meseleye siyasal bakmamak lazım... Siyasal baktığımızda, tabii ki farklılıklar oluşuyor. Siyasal baktığımızda, ‘ne kadar çok belediye alırsak, o kadar çok şeyimiz var’ gibi gözüküyor, ama şehrimizin geleceği açısından öyle bakmamak gerekiyor.”

“FİLYOS HATTINDA YAPILAŞMA DEĞİL ORGANİK TARIM YAPILMALI”

Başkan Akdemir, Filyos’ta başlaması gündemde olan yatırımların Zonguldak için önemli olduğunu belirterek, sanayileşme yapılırken Filyos Çayı’nın Filyos’tan Devrek’e kadar olan bölümünde yapılaşma değil, organik tarım yapılması gerektiğini söyledi.

Akdemir, “Ben üstüne basa basa söylüyorum; bundan sonra Filyos Projesi için imza atıldı, ama göz ardı edilen şeyler var. Filyos Çayı’nın ıslah edilmesi. Bunu kimse dillendirmiyor veya niye gözden kaçırılıyor, anlamakta zorluk çekiyorum. Müthiş bir tarım arazisi var. Hazır. Alüvyonlu toprak ve istediğiniz zaman organik tarıma geçtiğinizde bu sayede dünya lideri olursunuz. Ben iddia ediyorum, Almanya organik tarım üretmede ön plana çıkmış. Sanayi de olacak, tarım da olacak. Dere tanzim edilecek. Tanzim edildiğinde çok büyük bir tarım alanı ortaya çıkacak. Devrek’in içinde Filyos Çayı’nın içine döküldüğü noktaya kadar tanzim edildiğinde müthiş bir tarım arazisi kazanıyorsunuz. Artı sulama derdin yok. Kuyu kazmak zorunda kalmayacaksınız. Artık insanlar organik tarıma yöneldiler. İnsanlar bilmediği ilaçlı ürünleri yemek istemiyor. Atatürk, Çaycuma’ya göçmenleri getirirken, ‘bu verimli topraklar üretilsin’ diye getirmiş. Ama biz onu hala göz ardı ediyoruz. Belediyelerin birleşmesi siyasi iradeyle olur. Hükümet politikasıyla olur. Ben buna asla karşı çıkmam. Zonguldak için bir şey demem. Biz bugün varız, yarın yokuz. Ama Zonguldak’ın geleceği, hizmet getirilmesi anlamında ‘birleşmelidir’ diye düşünüyorum. Siyasi irade buna karar verirse, ‘evet’ deriz. O karar verirse, her şey oluyor.”

Belediye Başkanı Akdemir, Valilik binasının lavuar alanına taşınarak, yıkılması gündemde olan Fevkani Köprüsü’nün altındaki esnaf için, yeni binanın altında iş merkezi oluşturulması fikrine ise temkinli yaklaştı. Akdemir, Vali Erol Ayyıldız’ın da bu yönde bir düşüncesi olduğunu belirterek, net bir şey konuşmak istemedi.

Editör: Pusula Gazetesi