Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, &[#]8220;5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu&[#]8221; konulu bilgilendirme toplantısı Zonguldak TSO binası toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Bilgilendirme toplantısına, Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, TSO Yönetim Kurulu üyesi Zafer Sağlam, TSO Genel Sekreteri Renda Okay ve market, kasap şarküteri temsilcileri katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, &[#]8220;Toplantının amacı genel olarak katılımcılara Türk Gıda Mevzuatı ve uyulması gereken yükümlülükler hakkında genel bilgi vermektir. İnsanların hayatlarını sürdürebilmeleri, gelişebilmeleri ve büyümeleri için gereken en temel ihtiyaç maddeleri su ve gıdadır. İnsan sağlığının korunması bakanlığımızın asli görevleri arasında olup, hijyenik koşullarda üretilmiş bir gıdanın uygun şartlarda son tüketiciye ulaşmasını sağlamak bu görevi yerine getirilmesinde büyük önem arz etmektedir. Bakanlığımız &[#]8216;Çiftlikten sofraya gıda güvenliği&[#]8217; anlayışını benimsemiştir. Bu nedenle de üretim yerlerinden sonra perakende, satış yerleri ve toplu tüketim yerleri de kayıt altına alınarak denetim ve kontrolleri gerçekleştirilmektedir. İşletmecilerimiz ne sattığının bilinci ile hareket etmeli ve işletmelerini bakanlığımız mevzuatlarındaki ilgili hususlara uygun hale getirmelidirler. Bu nedenle işletmecilerimizin vakit kaybetmeden plan programlarını yapıp çalışmalara başlamaları ve müdürlüğümüze kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. Her şeyi kayıt altına almak zorundayız. Toplantının işletmecilerimiz için yararlı olmasını diliyorum&[#]8221; dedi.
Ardından Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekim Necmettin Koyuncu tarafından toplantıya katılanlara &[#]8220;5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu&[#]8221; konusu hakkında bilgi verdi. Koyuncu, &[#]8220;Bu kanunun amacı gıda ve yemin güvenirliğini, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile hayvan ıslahı ve refahını, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunması da dikkate alınarak korumak ve sağlamaktadır. Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzeme ile yemlerin, üretim, işleme, dağıtımının tüm aşamalarını bu konular ile ilgili remzi kontrolleri ve yaptırımları kapsar. Kişisel tüketim amaçlı birincil üretim ile kişisel tüketim amacıyla hazırlanan gıdalar bu kanunun kapsamı dışındadır. Gıda işletmecileri kayıt kapsamındaki işletmelerini ilgili kurumdan işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldıktan sonra işletme kayıt işlemlerini yaptırmak üzere en geç otuz gün içerisinde yetkili mercie başvurmak ve başvuru tarihinden itibaren en geç üç ay içerisinde kayıt işlemlerini tamamlamak zorundadır&[#]8221; diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi