Milletvekili Ulupınar, Kozlu Belde Belediye Başkanı Ali Bektaş, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, İl Genel Meclis Başkanı İsmail Terzi ve Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu ile birlikte Uzunmehmet 1. nolu kuyudan işçilerin kullandığı ve ‘kafes’ olarak adlandırılan asansör ile maden ocağının eksi 425 koduna indi. Galerilerde yaklaşık 1 kilometre yürüyerek kömür üretiminin yapıldığı alana ilerleyen Ulupınar ve beraberindekiler, galerideki çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Kömür üretim bölgesine giren AK Parti Zonguldak Milletvekili Ulupınar, maden işçileriyle bir süre sohbet etti. Daha sonra Ulupınar ile beraberindeki heyet, maden işçileri ile birlikte, eksi 425 kodunda kalas ve odun parçalarından hazırlanan sofralarda iftar yemeğini yedi. Ramazan ayının ilk iftarında ise menü, dolma, zeytin, soğan, biber, domates, sarma, tavuk ve börekten oluştu. İftar programı yenilen yemeğinden ardından İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Terzi ve bir madenci tarafından okunan sofra duası ile son buldu.
Yemekten sonra maden işçilerine hitaben konuşma yapan Ulupınar, maden işçilerinin çalışma şartlarını bildiklerini belirtti. Konuşmasına maden işçilerine dua ederek başlayan Ulupınar, “Ramazan ayının ilk günü maden ocağında çalışan arkadaşlarımızla iftar yapmak istedik. Bu ocaklarda bizim atalarımız, babalarımız çalıştı. Köylülerimiz ve akrabalarımız yaşamlarını yitirdi. Hayatlarını zor şartlarda çocuklarına ekmek getirebilmek için idame ettiler. Zonguldak, kömürle var olmuş bir şehirdir. Buradan çıkan taşkömürü ülkemizin her yanına gönderildi. Bugün işçi sayısı 60 binlerden, 10 binlere kadar düştü. Burada 1 milyar 300 milyon ton taşkömürü rezervi var. Ülkemizin yıllık 20-25 milyon ton kömüre ihtiyacı var. Buradaki kömür Türkiye´nin yüz yıl ihtiyacı olan bir taşkömürüdür” dedi.

İŞÇİ ALIMI MÜJDESİ
Bir madencinin işçiye ihtiyaç olduğunu söyleyerek, işçi alımını sorması üzerine Ulupınar, bölge milletvekilleri, Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS), AK Parti Zonguldak İl Teşkilatı ile birlikte işçi alımı noktasında yapılan çalışmalarda sona gelindiğini ifade etti. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, Türkiye Taşkömürü Kurumu ile GMİS’in alınacak işçilerin ücretleri ve sosyal hakları konusunda anlaşılması halinde işçi alımı konusunda talimat verdiğini belirten Ulupınar, “Bakanımız, ´anlaşın gelin, hazineden ben bu onayı alacağım´ dedi. GMİS ve TTK belli bir noktada anlaşmaya geldi. Arada çok az bir fark kaldı. O farkın giderilmesi de siyasiler olarak bize düşmektedir. Bakanımız inşallah önümüzdeki günlerde işçi alımıyla ilgili müjdeli haberi verecektir. Yüzde 99 ihtimalle 2 bin 492 işçi TTK´mıza alınacaktır. Ondan sonra bunun ne şekilde alınacağı zamanla belli olacaktır” diye konuştu. Ulupınar, işçi alımı müjdesini Bakan Yıldız’ın bizzat kendisinin Zonguldak’ta verebileceğini kaydederken, bu müjdenin ise çok yakın olduğunu vurguladı.

DAİMİ İŞÇİ SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
2006 ve 2009 yılı girişli maden işçilerinin daimi gibi çalıştıklarını ama resmi statülerinin daimi olmadığını hatırlatan Ulupınar, şöyle devam etti:
“Bu işçilerin boş grupları yok. Ücretlerinde biraz iyileştirme oldu çalışmalarımız neticesinde belli bir noktaya getirdik.Ama yeterli değil. Burada bir eşitlik sağlanması lazım. Aynı işte aynı ücret olmazsa, sosyal adaletsizlikten bahsetmemiz gerekir. Bu da iş barışını bozar. Bunun için sendika, biz ve teşkilat, var gücümüzle mücadele ediyoruz. Bu yeni işçi alımlarının da yapılmasının ardından 2006 ve 2009 girişli işçilerin daimi olması ve ücretlerin eşit olması konusu ilk gündemimiz olacaktır.”
Dünya da en riskli meslek grubu madencilik oluğunu ifade eden Ulupınar, “Madende çalışmak zor. Yerin 500 metre altında, bu şartlarda, alın teri ile hele hele uzun yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında oruç tutarak bu işte çalışmak, dünyanın en zor işidir. Allah yardımcınız olsun. Bizler her zaman yanınızdayız” dedi.
Tüm İslam aleminin Ramazan ayını kutlayan Ulupınar, bu ayın başta komşu Müslüman devletlerde olmak üzere akan tüm kanları durdurmasını ve barışa vesile olmasını diledi. Kuyu dibinde hatıra fotoğrafı çektiren heyet, asansörle kuyu başına çıktı. Müessese Müdürü Eroğlu, günün anısına yaptırdığı üzerinde kömür bulunan vagonu ise Milletvekili Ulupınar’a hediye etti.

BAŞBAKAN DA GİRMİŞTİ
2008 yılının Temmuz ayında da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Ramazan Denizer´in de aralarında bulunduğu 25 kişilik heyetle, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü´ndeki 1 nolu kuyudan, deniz seviyesinden 564 metre aşağıdaki maden ocağına girmiş, maden işçilerinin çalışma koşullarını yerinde incelemişti. Madencilerle konuşup, yemek yiyen Başbakan Erdoğan, ocak çıkışında maden işçilerine ve Zonguldaklılara hitaben yaptığı konuşmasında ise, maden ocaklarına işçi alımı için söz vermişti. Başbakan Erdoğan’ın sözünü verdiği işçi alımı için müracaatlar 2008 yılının Ekim ayında başlamış, müracaat edenlerin arasında yapılan ön eleme ve kuranın ardından toplam 3 bin işçinin alımı 2009 yılında gerçekleşmişti.
Editör: Pusula Gazetesi