Amelebirliği Başkanlığı tarafından şehit madenciler anısına Bartın&[#]8217;ın Amasra ilçesinde yaptırılan &[#]8220;Şehit Madenciler Anıtı&[#]8221;, önceki gün düzenlenen törenle açıldı.

Anıt çevre düzenlemesi Amasra Belediyesi tarafından yapılan anıtın açılış törenine; Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Amelebirliği Başkanı Muzafer Kalaycıoğlu, Amasra Müessese Müdürü Ejder Erbay, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, GMİS Genel Teşkilat ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS Şubeler Yöneticileri, maden işçileri ve vatandaşlar katıldı.

Anıt açılışını iki madencinin yaptığı törende sırasıyla, son kez Amelebirliği Başkanı sıfatıyla törene katılan Muzaffer Kalaycıoğlu, Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız birer konuşma yaptılar.

KALAYCIOĞLU: &[#]8220;TEMSİL ETTİĞİMİZ MADENCİNİN ZOR GÜNLERİNDE DAİMA YANINDA OLDUK&[#]8221;

Açılış töreninde ilk konuşmayı yapan Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu, &[#]8220;Amelebirliği&[#]8217;nin tarihi 1923 yılına dayanıyor. Cumhuriyetin ilanından önce kurulmuştur. O günden bugüne Amelebirliği temsil ettiği madencinin zor günlerinde daima yanında olmuştur. Madencinin birikimlerini en iyi şekilde değerlendirirken, temsil ettiklerinin hakkını da en iyi şekilde korumayı hedeflemiştir. Maden ile turizmin bir arada olduğu bu güzide yerimizde Maden Şehitleri Anıtı yaptırarak, ilk kazmanın vurulduğu tarihten bugüne kadar verdiğimiz 5 bini aşkın şehidimizin anısını yaşatmak istedik. Bu anıtın buraya yapılmasına izin veren ve çevre düzenlemesini de yapan Amasra Belediyemize ve değerli başkanımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun, şehitlerimizin ruhu şad olsun&[#]8221; dedi.

TİMUR: &[#]8220;TERMİK SANTRAL KURULMASINA İSE &[#]8216;HAYIR&[#]8217; DİYORUZ&[#]8221;

3 bin yıllık tarihi ve doğal güzelliği ile dünyanın en güzide turizm merkezi olma özelliği ile 50 yıllık madencilik kültürünü bir arada yaşatmayı başardıklarını vurgulayan Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da, &[#]8220;Bu kültür ile işsizlik sorununa katkı vermesi ve yerli kaynaklarımızın üretiminin önemi nedeniyle kömür üretimine &[#]8216;evet&[#]8217;, ama bu bölgenin doğasının ölümü demek olan termik santralı kurulmasına ise &[#]8216;hayır&[#]8217; diyoruz&[#]8221; dedi.

YILDIZ: &[#]8220;KÖMÜRDEN VAZGEÇMEYİZ, KÖMÜRE YÜZÜMÜZÜ DÖNEMEYİZ&[#]8221;

Törende konuşan Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, maden ocaklarındaki iş kazaları haberlerinden her zaman üzüntü duyduğunu söyledi. Maden kenti Amasra´ya kaymakam olarak atandıktan sonra maden ocağına girme imkanı bulduğunu anlatan Yıldız, ´´Ne zamanki buraya atandım, maden ocağının eksi 350 metre koduna indim, işçilerin emeğini daha iyi anladım. Madenciler, gerçekten zor bir iş yapıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet teşkilatından sonra ülkemizde 5 bin şehit veren başka bir iş kolu yoktur. Kömür, bizim ekonomimizi buralara getiren önemli bir faktör. Diğer yanda turizm de var, ama biz kömürden vazgeçmeyiz, kömüre yüzümüzü dönemeyiz´´ diye konuştu.

ALABAŞ: &[#]8220;MADEN OCAKLARIMIZA YATIRIM YAPILSIN, İŞÇİ AÇIKLARI GİDERİLSİN&[#]8221;

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise, anıt açılış töreninde yaptığı konuşmada, Amasra´nın doğal ve tarihi güzelliği ile madenciliğin bir arada yürütüldüğü, emsali olmayan bir ilçe olduğunu ifade eden Alabaş, ´´Bizler, bu güzelliğin bozulmaması için her zaman Amasra halkının yanında olacağız. Ülke ekonomisine katkı veren madenciler olarak maden ocaklarımıza yatırım yapılsın, işçi açıkları giderilsin istiyoruz&[#]8221; dedi.

Son günlerde basında yer alan kıdem tazminatı yasa tasarısı hazırlıkları konusuna da değinen Alabaş, &[#]8220;Kıdem tazminatı konusunda basında yer alan haber ve yorumlar işçi arkadaşlarımızı son derece rahatsız etti. İşçi arkadaşlarımızın moral ve motivasyonunu, çalışma barışını bozan bu sözde tasarının, kıdem tazminatını yok etmeye dönük ve tamamıyla işverenlerin görüşünü yansıttığı açıkça görülüyor. Biz sendikalar ve çalışanlar olarak gelişmeleri büyük bir hassasiyetle takip ediyoruz. Biz, üst örgütümüz Türk-İş&[#]8217;in ifade ettiği gibi kıdem tazminatımıza yapılacak bir saldırıyı asla kabul etmiyoruz ve buna karşı her şart altında mücadele edeceğiz&[#]8221; diyerek hükümeti uyardı.
Konuşmaların ardından, Belediye Başkanı Timur´un talebi üzerine anıtın açılışını maden işçileri yaptı.

Tören sonrasında temsili maden ocağı gezildi, maden ekipmanları ve madencinin yeraltındaki çalışma şartlarını gösteren resim sergisi açıldı.
Editör: Pusula Gazetesi