Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, taşkömürünün dolaylı olarak teşvik kapsamına alınmasını Pusula’ya değerlendirdi.

Son pakette, kömürün teşvik kapsamına alınmasıyla ilgili olarak birkaç yerdeki farklı maddelerin çelişkilere neden olabileceğini belirten İnan, “Biz incelediğimiz kadarıyla Zonguldak’ta üretilen kömürün teşvik almasının önünde bir engel görülmüyor. ‘Teşvik Edilmeyecek Yatırımlar’ bölümünde; ‘Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun Uluslararası Kodifikasyon Sistemi’ne göre ‘Düşük C’ kategorisinde yer alan kömürler hariç’ denilmektedir. Taşkömürü olarak belirtilmiyor, ancak ‘Düşük C’ olarak sınıflandırılan kalori değeri baz alınmış. Bu durumda yatırımları oranında teşviklerden yararlanmak isteyen yatırımcılarımızın öncelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızdan ürettikleri kömürün ‘Düşük C’ standartlarında olup olmadığı yönünde belge alması gerekiyor” dedi.

“Rödevanslı sahalar olarak belirtilen madde çelişkiye neden oluyor. Rödevanslı işletmeleri teşvik kapsamı dışında tutulacağı yönünde bir algı oluştu. Bu konuda ne diyorsunuz?” yönündeki soruya İnan, “Burada bir engel görülmüyor. Teşvik edilmeyecek yatırımlar içinde ‘Rödevans sözleşmesine istinaden gerçekleştirilecek madencilik yatırımları (Kamu kurum ve kuruluşları veya bunların doğrudan iştirakleri ile yapılan anlaşmalara istinaden kamuya ait maden sahalarında yapılan madencilik yatırımları bu kapsamda değerlendirilmez)’ diyor. Bu durumda TTK veya TKİ ile rödevans sözleşmesiyle çalışan işletmeler sözleşme metinlerini aldıkları takdirde teşvikten yararlanmak için müracaat edebilirler. Zonguldak’taki kömür işletmelerinin teşvikten yararlanması için bir engel görmüyoruz” dedi.

İnan, ayrıca madencilik alanında teşvikten yararlanacak olan firmalara; KDV, vergi, sigorta, işveren paylarının yanında gümrük muafiyeti konularında büyük kolaylıklar getirdiğini, bu uygulamanın üretim ve istihdama dönüşmesini arzu ettiklerini vurguladı.

Editör: Pusula Gazetesi