Türkiye&[#]8217;nin yerli solunum koruyucu maske üreticisi MFA tarafından başlatılan eğitim programında 2012 yılsonuna kadar 10 bin madencinin eğitilmesi planlanıyor.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.&[#]8217;ye bağlı işletmelerdeki madencilere verilmeye başlanan eğitim, Soma&[#]8217;da yer alan diğer işletmelerdeki madencilere de verilecek.

Konu ile ilgili bilgi veren solunum koruyucu maske üreticisi MFA&[#]8217;nın Solunabilir Toz Uzmanı ve Maden Teknikeri Şeref Altan, &[#]8220;İlk etapta Soma Grup&[#]8217;a bağlı madencileri ardından Soma&[#]8217;daki diğer işletmelerdeki madencileri bu eğitim programından faydalandıracağız. Meslek hastalıkları içerisinde solunuma bağlı meslek hastalıkları halen ileri derecede görülmektedir. Madencilerden sonra seramik ve ardından döküm sektöründe eğitimlerimiz devam edecek. Bu sektörlerde slikosiz çok yoğun mevcut. Amacımız, insanımızı geri dönüşü olmayan bu hastalıklara karşı bilgi sahibi yapmak. Zira bu hastalıkların tamamı önlenebilir ve korunabilir hastalıklar. Ancak ülkemizde halen başta maden, seramik, döküm sektörü olmak üzere halen yeni akciğere bağlı meslek hastalıkları vakaları tespit edilmektedir. Meslek hastalığına yakalanan bir insanımızın, kendisinden başlayıp, işyeri, ailesi ve devlet üzerinde domino etkisi olan çok ciddi sosyal ve ekonomik sonuçları var. İçerisinde pnömokonyoz hastalığına yakalanmış madencilerimizin videolu görüntülerinin de yer aldığı programımızda, işçilerde iz bırakacak farklı bir sunum hazırladık. Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi&[#]8217;nden Dr.Metin Çelikiz&[#]8217;in de katkı verdiği program ile madencilerin toz konusunda ciddi şekilde bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Programımız başladı. Yılsonuna kadar Soma ve ardından Zonguldak&[#]8217;taki maden ocaklarında eğitimlerimiz sürecek. Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında yürüttüğümüz ve &[#]8216;Hayatınız Toz Duman Olmasın&[#]8217; isimli eğitim programımızın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın oluşturduğu &[#]8216;Ulusal Pnömokonyoz Önleme Eylem Planı&[#]8217;na da büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi