Denetimler hakkında kamuoyuna bilgi veren Belediye Başkanı Halil Posbıyık, gıda sektöründe hizmet veren işletmelerde gerçekleştirilen periyodik kontrollere, özellikle sıcakların hissedilir derecede artığı günümüzde ara vermeden devam edeceklerini belirtti.

İŞLETME SAHİPLERİ VE ÇALIŞANLARI UYARILIYOR

İki hafta önce kentteki birçok işletmede ilk denetimlerini yapan Ereğli Belediyesi Baştabipliği Doktoru Nevruz Kazankaya, beraberinde belediyede görevli Ziraat Mühendisi Hakan Tekin ve baştabiplik personelleri Binnaz Çınar ve Funda Aktay ile birlikte, bazı eksiklikler gördükleri işletmelere ikinci kez denetim gerçekleştiriyor. Yapılan kontrollerde işletmelerin eksik oldukları yönler tespit edilerek söz konusu tespitlerin giderilmesi için işletme sahiplerine zaman tanınıyor. İkinci denetimlerde de eksikliklerin devam etmesi durumunda gerekli yasal işlemler başlatılacak.

Dr.Nevruz Kazankaya öncülüğünde gerçekleştirilen denetimlerde kafe ve restoranlardaki temel hijyen kurallarına uyumluluk durumları gözleniyor ve sağlığı tehdit eden unsurlar hakkında işletme sahipleri ve çalışanları uyarılıyor.

BAŞKAN POSBIYIK: &[#]8220;BİZ UYARIMIZI YAPIYORUZ&[#]8221;

Son dönemlerde hemen her gün gerçekleştirilen sıhhi denetimlerle ilgili kamuoyuna bilgiler veren Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Belediye Baştabipliği öncülüğünde gerçekleştirilen işletme kontrollerinde ilkyardım malzemesi ve uyarıcı yazıların olup olmadığından, tuvaletlerin ve soyunma odalarının durumlarına kadar birçok konuda denetim yapıldığını, özellikle bıçak ve spatüllerin temizliği, işletmenin tavan durumu, bodrum ve çatı aralarının durumu, çöp kapları, görevli personelin başlık, iş elbisesi, eldiven giyip giymedikleri gibi önemli hususlarda da uyarılarda bulunulduğunu söyledi. Başkan Posbıyık, açıklamasında, &[#]8220;Bu denetimlerdeki temel amacımız, işletmede olması gereken temel temizliği kontrol ederek gerekli uyarılarda bulunmak. Dolayısıyla da görevli personelimizin bu denetimlerinde hammadde dağıtımları titizlikle kontrol edilerek, genel temizlik işçileri ile gıda üretim işçilerinin ayrı yerlerde olmamaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuluyor. Portör muayene cüzdanlarının eksiksiz olmasını istiyoruz. İşletmelerin havalandırma durumları kötü ise derhal gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini bildiriyoruz. Havalandırma sistemlerinin en kısa zamanda modernize edilmesi ve hijyen kurallarına uyulması noktasında da işletmelere zaman tanıyoruz&[#]8221; dedi.

&[#]8220;HALK, DENETİMLERDEN MEMNUN&[#]8221;

Başkan Posbıyık, açıklamasını şu cümlelerle sürdürdü:

&[#]8220;Üç haftadır aralıksız devam eden denetimlerimizin, halkımızın takdirini kazandığını gözlemliyoruz. Amacımız, gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimizi ürkütmek ya da onlara sert cezalar vererek ticaretten soğutmak değil. Ereğli, bir Avrupa Birliği kenti&[#]8230; Dolayısıyla da her konuda olduğu gibi kafe ve lokanta işletilmelerinde de Avrupa Birliği normlarına uyan bir kent olmak istiyoruz. Önümüzde bir festival var. Bu festivalde kentimize gelecek misafirlerimizi, evimizdeki gibi ağırlayacağız. Bütün kenti pırıl pırıl görmek istiyoruz. Denetimleri yapan personelimizden edindiğim bilgilere göre, kent genelindeki kafe, lokanta ve benzeri işletmelerde çalışma şartları Karadeniz Ereğli&[#]8217;ye yakışır seviyeye gelmiş durumda. İşletmelerimizin, kendilerine yapılan her uyarıyı dikkate aldıklarını gözlemliyoruz ve bu da bizleri memnun ediyor. Elbette bazı işletmelerde çeşitli sıkıntılar da tespit ediliyor. İnanıyorum ki, bu sıkıntıların ortadan kaldırılıp gerekli eksikliklerin tamamlanması noktasında, o işletme sahipleri de gereğini yerine getirecekler ve halka en iyi ve en sağlıklı hizmeti vereceklerdir. Bizim amacımız işletme sahiplerine, gördüğümüz her sıkıntı ve eksiklikten dolayı ceza kesip yaptırım uygulamak değil. Denetimde görev alan arkadaşlarım da kontrol ettikleri her işletmede bu hususu dile getirerek karşılıklı anlayış çerçevesinde Ereğli halkı için en iyi ortamı oluşturmak istiyorlar. Ancak, yapılan tüm uyarılara rağmen hala eksik, hatalı ve hijyenik açıdan sağlıklı bulunmayan işletmelere bundan sonraki süreçte istemeyerek de olsa yaptırım uygulanacaktır. Dolayısıyla da her işletme sahibinden, başta çalışanlarının portör muayenelerinin zamanında yaptırılması konusu olmak üzere, kendilerine yapılan her uyarıya gereken hassasiyeti göstermesini istiyorum.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi