Zonguldak Karaelmas 2012 Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali etkinleri çerçevesinde Zonguldak Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu tarafından kordonboyunda &[#]8220;Zonguldaklı Şair ve Yazarlar İmza Günü&[#]8221; standı açıldı.

Stantta kitap imzalayan Zonguldaklı şair ve yazarlar, kitap okuyan insanların sayısının azaldığına dikkat çekerek, kültür ve sanatın sadece halk oyunlarından ibaret olmadığını dile getirdiler.

Zonguldaklı ünlü Yazar İrfan Yalçın, imza gününde yaptığı konuşmada, kitap okuma oranının azaldığını ve kendilerine acı verdiğini belirterek, şunları söyledi:

&[#]8220;Festivaller, Türkiye&[#]8217;nin her yerinde yapılıyor. Bugünler Zonguldak&[#]8217;ın kurtuluş günleri. Kitaplara artık halkın büyük ilgisi yok. Daha çok türkücülere ve şarkıcılara ilgi gösteriliyor. Bunun böyle olması doğal, çünkü Türkiye&[#]8217;de kitap okuyan insanların azlığı bize acı getiriyor. Kitap okumanın koşulları var. Anne ve baba kitap okursa, çocuk da kitap okumaya hevesleniyor. Bunun yanında parasal sıkıntılar var. Şu an Türkiye&[#]8217;deki insanların ekonomik durumu iyi değil. Türkiye kültür yaygınlaşması istiyor, ama buna hiçbir iktidar şimdiye kadar olanak sağlamadı. Son yıllarda bu daha kötü bir durum haline geldi. Ama yinede kitaplar basılıyor. Eskiden 5 bin basılıyorsa, şimdi daha az basılıyor.&[#]8221;

Zonguldaklı yazar ve tiyatro sanatçısı Fahri Bozbaş da, kültür ve sanatın sadece halk oyunlarından ibaret olmadığını ifade etti. Bu tür etkinliklerin belde ve köylerde de yapılması gerektiğini ifade eden Bozbaş, &[#]8220;Bende &[#]8216;Madenkeş Aileler&[#]8217; ve &[#]8216;Bacaağzı Sohbetleri&[#]8217;nden sonra son çıkardığım kitap büyük madenci grevindeki belgesel filmi oluşturan Metin Kaya&[#]8217;nın &[#]8216;Yüz Bin Kişiydiler&[#]8217; filmi çekim sürecinde yazdığım yazılardan oluşan &[#]8216;Madencinin Işığında&[#]8217; kitabımla katılıyorum. Bir tek burada değil, değişik mahallelerde, çevre belde ve köylerde bunlar yapılabilirdi. Yalnızca halk dansları konusunda çalışma yapılıyor. Bence yazarlar ve şairler de oralarda olmalılar. Çünkü kültürün boyutu yalnızca halk dansları değil&[#]8221; dedi.

Zonguldak Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu adına açıklama yapan Ekrem Murat Zaman ise, amaçlarının Zonguldaklıları, Zonguldaklı şair ve yazarlarla buluşturmak olduğunu söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi