Kozlu’daki kentsel dönüşüm sayesinde sağlam yapıların ortaya çıktığını ifade eden AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, beldenin coğrafi yapısının Zonguldak ile aynı olduğunu vurguladı. Zonguldak’taki kamu ve özel sektörün teşvik edilmediğini öne süren Uçar, bir an önce kentsel dönüşümün yapılması gerektiğini ifade etti.
TOKİ’nin Çaydeğirmeni’nde üçüncü etap çalışmalarına başlanacağını dile getiren Uçar, “Kozlu coğrafi yapısı ile Zonguldak’ın yapısı hemen hemen aynı. Kozlu’da inşaat sektöründe gelişme imkanı sağlanıyor da Zonguldak’ta neden sağlanmıyor. Teşvik edilmiyor, desteklenmiyor. Bunu yapacak olan yerel yönetimlerdir. Kozlu’da Ali Bektaş, talepleri karşıladı önlerini açtı. Bu tip yapılanmalara gidildi. Zonguldak merkezde de bunların olması lazım. Son günlerde tasman ve diğer konularda kamuoyunu meşgul eden konular var. Ama biz de istiyoruz ki kentsel dönüşümün Zonguldak merkezinden başlaması gerekiyor. TOKİ’nin buraya getirilmesi lazım. Arazi tahsis edilmesi gerekiyor. Bir dönem 260 daire yapıldı kaldı. Çaydeğirmeni’nde üçüncü etap çalışmaları başlıyor çünkü orada yoğun bir talep var. Daha önce başlatılmış olan 18 uygulamasının hayata geçirilmesi gerekiyor. Elinizi attığınız yer TTK arazisi çıkıyor veya tasman bölgesi ilan edilmiş. Böyle çarpık bir yapılaşma içinde hem mimari anlamda hem de diğer alanlarda gecekondulaşma almış başını gitmiş. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gündeme getirdiği konu “Artık yıkın yenilerini yapalım.” Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kira ve diğer konularda, yeni çıkan kanun ile birlikte yardımcı olacağını ifade ediyor. Zonguldak merkezde kentsel dönüşümün bir an önce başlatılması lazım. Bu da yerel yöneticilerin girişimde bulunmaları lazım. Kamu veya özel sektörle yapılacaksa bunun önünün açılması gerekiyor. Zonguldak Belediyesi ile ilgili benim herhangi bir şey söylemem çok doğru değil. Zonguldak Belediyesi’nin imarda olsun, ulaşımda olsun diğer konulardaki hizmetleri ile ilgili hizmetleri Zonguldak kamuoyu çok yakından takip ediyor. Ben onu vatandaşların takdirine bırakıyorum. Kozlu Belediyesini veya Çaydeğirmeni belediyesini gibi buna benzer kentsel dönüşümün ayaklarından biri olan TOKİ’nin yapmış olduğu projeleri yada özel sektörlerin yaptığı projeleri destekleyen belediye başkanlarını örnek verdim” dedi.

´YENİ ÇATALAĞZI´ GÜNDEMDE
Çatalağzı beldesinin her geçen gün büyüdüğünü aktaran Başkan Hamdi Uçar, beldenin bir an önce kötü ve kirli görünümden kurtulması gerektiğini ifade etti. Beldedeki kirliliğin son noktaya geldiğini dile getiren Uçar, “Böyle bir yaşam olmaz. Yeni bir Çatalağzı bölgesi oluşturulması gerekiyor” dedi. Kilimli Belediyesi’nin de özel sektörün önünü açtığını aktaran Uçar, şöyle devam etti:
“Diğer belediyelerimiz de bunları örnek alsın. Mesela ben Çatalağzı Belediyemiz için dedim ki, “Çatalağzı’nın kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Çatalağzı her geçen gün büyüyor. Eren Enerji’nin orada yaptığı çok önemli yatırımlar var. ÇATES var. Aynı zamanda sahil bandı orası. TOKİ’yi getirip yeni Çatalağzı bölgesi oluşturmaları lazım. Yoksa bu haliyle kirliliğin son noktaya geldiği bir noktada yaşam olmaz. Muslu’da ha keza aynı şekildedir.” Kilimli Belediyesi ile ilgili de aynı şeyleri söylemiştim. Kilimli Belediyesi özel sektörün kozlu gibi bir nebze önünü açtı. İmar ile ilgili taleplere kısa sürede cevap verdiler. Onlar çalışıyor ve Kilimli’de bir şeyler yapılıyor. Bunun yayılmasını istiyoruz. Ama işin özü merkezde bitiyor. Merkezden bunun dalga dalga yayılması lazım. Zonguldak’taki imar, ıslah gibi çalışmaların sürecini kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Halkımızın da duyarlı olması gerekiyor. Gecekonduda yaşayan bir vatandaşın evini yıkın, bölgede kentsel dönüşüm yapın. İncir ağacım var, üzüm bağım var diye tepki gösteriyor. Dünya sallanıyor. Depremler oluyor. Artık kentsel dönüşümün olmazsa olmaz bir dönemine geldik.”

FENER’E TOKİ YAPILANMASI
TOKİ’nin Fener Mahallesi’nde bulunan stat bölgesindeki görüntü kirliliğini ortadan kaldırarak konutlar yapması gerektiğini ifade eden Uçar, stadın taşınması tartışmalarının mantıklı bir sonuca bağlanması gerektiğini vurguladı. Zonguldak’ın derme çatma görüntülerden kurtulması gerektiğini söyleyen Uçar, yeni bir stat yapılması ile ilgili de şöyle devam etti:
“Gençlik spor il müdürlüğü, Can Polat Pamay Spor Salonu, arkasındaki gençlik merkezi, yayla ilköğretim okulunun olduğu adacık ve stad bölgesi derme çatma binalarla görüntü kirliliğine neden oluyor. Stad yerinde kalır veya kalmaz, başka bir yere yapılabilir. Artık buralarda TOKİ’nin bir şeyler yapmasını istiyoruz. Yayla İlköğretim Okulu tek katlı bir bina. TOKİ orada modern bir okul yapsın. Hatta Ticaret Meslek Lisesi’nin olduğu bölge de hep derme çatma, elden geçirilmesi gerekiyor. TOKİ buraları yapsın, bir de konut yapsın. Bunların mutlaka yeniden elden geçirilmesi gerekiyor. Oradaki binalar 40 yıllık binalar. TOKİ yetkililerini önümüzdeki hafta için Zonguldak’a davet edeceğiz. Gelip bir takım çalışma ve inceleme yapacaklar. Türkiye’nin muhtelif yerlerinde buna benzer çalışma yaptıkları için bize öneride de bulunabilirler. O bölgenin artık elden geçirilmesi gerekiyor. Modern şehircilik anlayışına uygun yapıların yapılması gerekiyor. TTK arazisi ile ilgili TOKİ’nin yada Belediyenin yada farklı kamu kuruluşlarının talep edip de alamadığı bir ortam olmadı. Böyle bir şey varsa biz zaten Enerji Bakanlığı ve TTK Genel Müdürü ile görüşüp ortak fikirde buluşmalarını sağlarız. Ama bu gayret içerisinde talep görmedik. Bu konuda bize görev düşüyorsa, bakanlık adına görev düşüyorsa elbette bunu seve seve yapabiliriz.”

“ÖDENEK HAZIR, YER BULALIM”
Zonguldak’taki çarpık yapılaşma nedeniyle yer sorunu yaşandığını ifade eden AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, muhalefeti de eleştirdi. İdeolojik davranılmadan teknik açıdan herkesin bir araya gelip görüşlerini ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Uçar, açıklamalarını şöyle dedi:
“Zonguldak’taki kamuoyu bazı şeyleri yanlış algılıyor. Mesela Zonguldak’ta stadyum yeri bulamıyorsunuz. Hastane yeri bulamıyorsunuz. Sağlık Bakanlığı bir an önce hastane yerini bulup bitirmek istiyor. Ödenek sıkıntısı yok. Biz hastane yeri tespit edip de veremedik. Stat ile ilgili bizim isteğimiz, şehrin çok dışına değil de yakın bir yere taşınmasıdır. Daha modern bir stat yapılmasıdır. Atletizm, sosyal donatısı olabilir. Gençlik Spor Bakanlığı yetkilileri, yaptığımız toplantıda, TOKİ’ye arazi gösterilmesi karşılığında stat yaptığını söyledi. Zonguldak’ta da böyle bir arazi gösterilebilirse statın yapılabileceğini söylediler. Mevcut stadın yeniden yapılması, yanındaki binaların TOKİ’ye verilerek böyle bir avantaj sağlayabilirmiyiz diye planlama yapıyoruz. Bizim ciddi anlamda proje yapabilmemiz için Bakacakkadı’ya doğru kaymamız gerekiyor. Ama buralar şehir merkezine çok uzak bölgeler. O zaman siz 100 bin kişilik şehri oraya taşımanız lazım. Şehrin yakınındaki doğu veya batısında da böyle bir yer bulamıyorsunuz. Şurada 10 dönümlük arazi bulamıyoruz.”

“ŞEHİR MECBURİ TAŞINMALI”
Yapılacak çalışmaların zamanla gerçekleşeceğini ifade eden Uçar, şehrin Bakacakkadı mevkiine doğru kayması gerektiğini vurguladı. Başkan Hamdi Uçar, Mithatpaşa Tüneli ve Üzülmez Tünelleri ile yol ağının genişleyeceğini aktardı. Bu sayede de 100 bin kişilik Zonguldak’ın mecburi olarak iç bölgeye kaymasının söz konusu olacağını belirten Uçar, açıklamalarını şöyle tamamladı:
“Mecburi olarak kayma söz konusudur. Bu şöyle olabilir. Önümüzdeki günlerde Mithatpaşa Tüneli’nin ihalesi yapılacak. İhale yapıldıktan sonra yol ağı açıldıktan sonra sahil şeridine kayabilir. Oralarda da çok iyi arazi yok ama bulabildiğimiz yere yapabiliriz. Elvanpazarcık’taki bölgeyi valimiz gezip baktığını söylüyor ama bir kısmının orman arazisi olduğunu söylüyor. Eğer 250-300 dönümlük arazi Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredilebilirse veya TOKİ’ye, stadı oraya yapabiliriz. Mevcut stadın oraya da TOKİ binalar yapabilir. Kamuyu aydınlatma adına bize yer gösterseler, sivil toplum kuruluşları da olabilir. Ama bu konuda ne yazık ki yer olarak ne hastane, ne stat, buna benzer projeler için yer bulamıyoruz. Şu anda 69 ambarların olduğu bölgeyi bir an evvel boşaltalım diyoruz. Gençlik Spor Bakanlığı’nın kapalı yüzme havuzu var olimpik. Parası da hazır. Yeri bu gün bulalım hemen başlayacağız. 69 ambarlarına hastane yapalım diyoruz, teknik anlamda sıkıntı çıkıyorsa, oraya hemen sosyal tesis ve havuzu yapalım. Bizim bir amacımız var, Üzülmez 1 ve 2 tünellerine başlayacaklar. Yapım süresi 2 yıl da bitecek. Bu gün 69 ambarlarında bahsedilen projelere başladığınızda iki yılda bitirirsiniz. İki yıl sonra oradaki kirlilik de ortadan kalkıyor. Bir takım teknik çalışmalar gerektiriyor. Olumlu yada olumsuz tepkiler, tavsiyeler alıyoruz. Ama ne yazık ki Zonguldak’ta iktidarın ak dediğine, muhalefet kara diyor. Yada ideolojik davranıyorlar. Oysa Zonguldak’ı sevenlerin hepsi yetkilileri tavsiyede bulunsunlar.”
Editör: Pusula Gazetesi