Çaycuma Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından ilçe ve beldelerde faaliyet gösteren fırıncılara, Çaycuma TSO Toplantı Salonu&[#]8217;nda Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve ekmek Çeşitleri Tebliği anlatıldı. Çaycuma Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Gıda Mühendisi Çağrı Erseç; Tebliğin amacının, tüketime sunulan ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere ürünlerin özelliklerini belirlemek olduğunu söyledi.

Tebliğin buğday unundan veya buğday ununa diğer tahıl unları karıştırılarak yapılmış ekmeği, ekmek çeşitlerini, diğer ekmek çeşitleri ile ekşi hamur ekmeklerini kapsadığını belirten Erseç; &[#]8220;Bu tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin üzerine pişirme işleminden önce iliştirilen, ürünle beraber pişirme işlemine tabi tutulan, üzerinde üretici firma adı ve net miktarı yazılı olan, insan sağlığına zararsız kağıt esaslı malzeme kullanılmalıdır. Dışından bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüş Kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca homojen olur, hamurumsu, yapışkan ve kabuk-iç ayrımı olmaz, yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleri ile bunların topakları bulunmaz, kokuda ve kabuk rengi dağılımı olabildiğince homojen olur, basık ve yanık olmaz. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50&[#]8217;şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilir. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif ağırlıklarda üretilebilir. Ürünlerin üzerine üretici işaretlerinin iliştirilmesinde, hiçbir şekilde yapıştırıcı kullanılamaz&[#]8221;diye konuştu. Toplantıya, Çaycuma Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özgür Uslubaş ve teknikerleri de katıldı.

Editör: Pusula Gazetesi